De ce este important să menținem umiditatea aerului la un nivel optim

Nivelul optim al umidității din cameră influențează în mod direct confortul termic resimțit în locuință. Reprezentată de cantitatea de vapori de apă din aer, umiditatea prea scăzută sau excesul de umiditate pot dăuna atât sănătății familiei, cât și locuinței în sine. Umiditatea relativă a aerului este principalul indicator de referință al umidității. Acesta se măsoară în procente și se referă la proporția de vapori de apă prezenți în aer la o anumită temperatură, în comparație cu cantitatea maximă de vapori de apă pe care aerul o poate conține la aceeași temperatură.

Un nivel prea crescut de umezeală cauzează apariția igrasiei și favorizează prezența bacteriilor. Expunerea la mucegai crește riscul dezvoltării unor afecțiuni diverse, precum alergii sau infecții ale căilor respiratorii. Totodată, umezeala în cameră poate provoca o stare de disconfort general, dureri de cap sau oboseală.

Pe de altă parte, o umiditate scăzută în locuință poate provoca deshidratare, iritații și eczeme, reacții alergice sau chiar sinuzite și bronșite. Dacă te confrunți, de pildă, cu o piele uscată, o senzație de uscăciune la nivelul nasului și al gâtului sau o senzație de sete permanentă, este posibil ca umiditatea aerului din cameră să fie sub valorile normale.

Prin urmare, pentru a păstra confortul în locuință, este esențial să păstrezi o valoare optimă a umidității. Aceasta previne apariția unor afecțiuni medicale și îți protejează, în același timp, casa.

Ce factori influențează nivelul de umiditate din casă

Nivelul de umiditate din casă poate fi influențat de multiplii factori, de la umiditatea aerului exterior la arhitectura locuinței.

  • Sistemul de izolație - Felul în care a fost proiectată și construită locuința, dar și materialele utilizate sunt elemente care favorizează sau împiedică menținerea unei umidități normale în casă. O izolație corectă a locuinței reține căldura în interior și previne pătrunderea umidității excesive din exterior.

👉 Atunci când decizi să îți cumperi o locuință, elemente precum izolația sau încălzirea prin pardoseală sunt aspecte deosebit de importante de luat în considerare, pentru a-ți asigura un confort sporit din toate punctele de vedere. Află dacă un apartament într-un bloc nou sau vechi ar fi o alegere mai inspirată.

  • Temperatura exterioară - Totodată, temperatura mediului exterior, care variază în funcție de anotimp și condiții climatice, influențează în mare măsură umiditatea din locuință.

  • Obiceiurile personale - Și obiceiurile tale sunt un element care influențează nivelul de umiditate optimă din cameră. Frecvența cu care aerisești încăperea este esențială, având capacitatea de a regla nivelul de umiditate din locuință.

Umiditatea optimă în casă

Care este umiditatea optimă în casă

Umiditatea recomandată în casă variază între 30% și 60%, fiind influențată de temperatura mediului exterior. Atunci când temperatura de afară este între 0 și 10 grade °C, umiditatea aerului în casă ar trebui să se mențină între 35% și 45%. Dacă temperatura din exterior este sub 0 grade °C, umiditatea ideală din încăpere trebuie să fie între 30% și 40%.

În anotimpul călduros, când temperatura de afară este cuprinsă între 10 și 20 de grade °C, nivelul de umiditate din cameră ar trebui să fie între 40% și 50%, iar pentru temperatura exterioară care depășește 20 de grade °C, valoarea ideală ar trebui menținută sub 60%.

Higrometru valori normale

Umiditatea din locuință se monitorizează cu ajutorul higrometrului, care poate fi integrat într-un termometru. Higrometrul măsoară umiditatea în camera în care este amplasat și îți permite să controlezi nivelul optim al acesteia pentru a asigura confortul termic. Un higrometru cu valori normale trebuie să indice procentul de umiditate descris mai sus, în funcție de anotimp și temperatura din exterior.

Umiditatea optimă în camera bebelușului

Umiditatea în camera bebelușului trebuie monitorizată constant pentru a-i asigura acestuia un mediu confortabil și pentru a preveni apariția anumitor afecțiuni. Este important ca umiditatea în camera copilului să se mențină între valorile de 40% și 60%, în funcție de temperatura de afară.

O umiditate optimă în camera copilului previne ca aerul prea uscat din cameră să-i provoace deshidratare sau diferite reacții alergice. În același timp, umiditatea optimă în camera bebelușului nu trebuie în niciun caz să treacă de 60%, pentru că o umiditate crescută în casă favorizează apariția mucegaiului și, odată cu acesta, a problemelor respiratorii pentru cei mici.

Pentru a menține o umiditate normală în cameră, se pot utiliza diferite metode de ajustare. De pildă, un dezumidificator este esențial dacă nivelul de umiditate este crescut. Totodată, pentru umiditate prea scăzută, poți folosi un umidificator care să îmbunătățească calitatea aerului.

Umiditatea optimă pentru bebeluși este de aproximativ 50%, însă aceasta poate suferi mici variații, în funcție de anumiți factori externi. Un instrument de măsurare a umidității în casă este necesar, în special pentru a asigura umiditatea normală în camera copilului. Cu toate acestea, pentru a ști ce umiditate trebuie să fie în camera celui mic, este important să acorzi atenție confortului său și felului în care acesta se simte.

Cum setăm un nivel potrivit de umiditate în cameră

După ce am stabilit cât trebuie să fie umiditatea ideală în cameră, este important de știut care sunt modalitățile prin care setăm un nivel optim. În funcție de specificul locuinței, pentru a ajunge la o umiditate ideală în apartament poate să fie nevoie de creșterea umidității în cameră sau de scăderea acesteia. Modalitățile prin care nivelul de umiditate poate fi ajustat sunt multiple, iar multe dintre acestea sunt la îndemâna oricui.

👉 Toate dezvoltările rezidențiale One dețin certificarea Green Homes Certification, garanție a sustenabilității, care atestă eficiența energetică și durabilitatea clădirilor, calitatea mediului interior și un mediu sănătos pentru ocupanți.

  • Aerisirea fiecărei încăperi din locuință, cel puțin odată pe zi, contribuie la menținerea umidității recomandate în cameră. Deși în sezonul rece ești tentat să aerisești mai puțin, este important să nu omiți acest pas dacă îți dorești să păstrezi umiditatea din camere la valori normale.

  • Baia este o încăpere care menține un nivel de umiditate ridicat. Este esențial să pornești sistemul de ventilație ori de câte ori faci duș și să aerisești după ce ai terminat.

  • În bucătărie, atunci când gătești, pornește hota sau deschide geamul pentru a împiedica creșterea umidității în apartament.

  • Pentru a înlătura excesul de umezeală din casă, evită să usuci rufele în interior.

  • Alege plante ce absorb umezeala din cameră, care se dovedesc a fi extrem de eficiente pentru a regla nivelul de umiditate și acționează ca un dezumidificator natural.

  • Dacă vrei să crești umiditatea în cameră, de pildă, un bol cu apă pe calorifer te ajută să păstrezi o valoare normală.

Gadgeturi umiditate în casă

Ce gadgeturi ne ajută să menținem un nivel de umiditate optim în casă

Deși metodele tradiționale se pot dovedi utile în controlul nivelului de umiditate, dispozitivele moderne oferă o mai mare precizie și eficacitate, în special în cazul locuințelor predispuse riscului de umiditate excesivă sau scăzută.

  • Termometru cu higrometru integrat - Un astfel de dispozitiv este extrem de eficient în afișarea temperaturii și a nivelului de umiditate. În acest fel, poți controla care este umiditatea ideală în casă și, în special, în camera copilului.

  • Senzori de temperatură și umiditate - Aceștia te vor alerta atunci când intervin schimbări în ceea ce privește calitatea aerului. Senzorii determină care este umiditatea normală în cameră și pot fi conectați cu alte dispozitive din locuință, influențând pornirea sau oprirea acestora în funcție de nevoie. Spre exemplu, senzorul de temperatură și umiditate poate porni automat dezumidificatorul atunci când detectează un nivel de umiditate ridicată.

  • Dezumidificatorul - Este un alt gadget util pentru a controla umiditatea, care extrage excesul de umezeală din aer și reduce riscul formării mucegaiului sau deteriorării unor obiecte sensibile la umiditate, creând un mediu confortabil. Un astfel de aparat poate fi dotat cu senzor de umiditate, monitorizând astfel calitatea aerului.

  • Umidificatorul - Poate fi folosit atunci când aerul din încăpere este prea uscat. Acesta are capacitatea de a regla umiditatea optimă din casă pentru bebeluși, dar și pentru ceilalți membri ai familiei.

  • Termostat inteligent - Poate include funcția de monitorizare a nivelului de umiditate pentru a menține un mediu confortabil. Alături de sistemele de climatizare inteligente, te înștiințează care este umiditatea normală în cameră pentru a o ajusta în consecință.

👉 Modul în care a fost proiectată și dezvoltată locuința poate avea un aport crescut în ceea ce privește menținerea unui climat optim și controlul nivelului de umiditate. One Cotroceni Park este o dezvoltare imobiliară care inovează prin practicile sale de construcție, asigurând rezidenților beneficii multiple în ceea ce privește calitatea vieții.

Felul în care te odihnești poate fi influențat de umiditatea optimă din dormitor, iar menținerea unui nivel adecvat de umiditate în întreaga casă poate contribui semnificativ la starea generală de bine.

Prin urmare, este esențial să știi ce umiditate trebuie să fie în casă și care sunt modalitățile prin care poți ajusta nivelul acesteia astfel încât să nu-ți afecteze calitatea vieții. Există o varietate de aparate pentru umiditatea din cameră, iar dispozitivele inteligente îți oferă opțiuni diverse pentru a ajusta și controla nivelul de umiditate în funcție de nevoile specifice ale fiecărui spațiu.

Umiditatea atmosferică, precum și alți factori referitori la arhitectura sau construcția locuinței pot influența nivelul de umiditate din încăpere. Menținerea unui nivel optim de umiditate în locuință este esențială pentru a asigura un mediu confortabil și pentru a preveni apariția diferitelor afecțiuni.

Sursă foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock.