Trucuri de design interior pentru o vară mai plăcută în București
Deși cu toții ne bucurăm de venirea sezonului cald, pe care îl asociem inevitabil cu concediile mult așteptate, de multe ori, când după-amiezile toride devin de nesuportat, ajungem să tânjim după zilele mai răcoroase.
Care sunt trucurile cu ajutorul cărora ne putem transforma locuința într-o oază de liniște și relaxare, în care să ne ascundem de arșița verii?
Corpurile de iluminat
Oricât ar părea de insignifiantă, alegerea corectă a corpurilor de iluminat pe perioada verii poate face, cu adevărat, diferența. De pildă, este indicat să alegem corpuri de iluminat care să nu obstrucționeze lumina, ci să permită împrăștirea cât mai ușoară a acesteia în încăpere, pentru a nu fi nevoiți să aprindem mai multe surse de lumină. Însă e foarte important să fim atenți și la becurile folosite. Dacă ai fost vreodată nevoit/ă să schimbi un bec incandescent și ai avut de așteptat secunde bune până l-ai putut atinge fără să te frigi, vei înțelege lesne acest sfat. Acest tip de bec nu emite doar lumină, ci și căldură, care facilitează creșterea gradelor din interiorul locuinței. Așadar, în paralel cu faptul că sunt mai eficiente energetic, alegerea unor LED-uri în detrimentul becurilor incandescente te va ajuta și să îți păstrezi locuința mai răcoroasă. În plus, pe timpul zilei, dacă faci parte din categoria celor care lucrează de acasă, poți alege să îți improvizezi biroul într-un colț al casei ferit de soare, dar care să aibă totuși acces la lumină naturală, și să renunți complet la folosirea luminii artificiale o parte din timp.
Electrocasnicele care produc căldură
Un alt mod în care putem să păstrăm o temperatură scăzută în locuință este să limităm folosirea electrocasnicelor care produc căldură, cum ar fi aragazul sau cuptorul. Înlocuiește pe cât posibil preparatele gătite cu fructe, legume și diverse salate de crudități, foarte potrivite pe timpul verii!
Colțul verde
De nelipsit în orice anotimp, dar mai ales în sezonul cald, amenajarea unui colț verde reprezintă una dintre cele mai eficiente metode de a te bucura de vară și în interiorul casei. În plus, unele plante sunt cunoscute pentru proprietățile lor de purificare a aerului. Printre acestea se numără orhideele, plantele de aloe vera, arborele dragonului, anumite specii de iederă și crinul păcii.
Aparatura dedicată
În paralel cu aparatul de aer condiționat, pe care e indicat să îl setezi la o temperatură cu maximum zece grade sub cea de afară, poți pune pe listă și umidificatoarele, ideal alegând un model care are inclusă și funcția de purificare. Dacă nu ai încă umidificator, până îți vei cumpăra unul îl poți înlocui cu un bol aspectuos pe care să îl umpli cu apă pentru a face aerul din încăpere mai respirabil.
Perdelele și draperiile
Chiar dacă ești, poate, tentat să alegi un model de perdele transparente, care să permită razelor de soare să-ți inunde și să-ți lumineze casa, dacă vrei să păstrezi o temperatură optimă în zilele toride, fără să faci abuz de aparatele de aer condiționat, a căror utilizare nu e recomandată în exces, trebuie să înclini balanța spre niște draperii și perdele opace. Pentru a micșora compromisul, alege câteva modele și culori văratice – bej, turquoise, galben pai, albastru deschis, piersică – îți vor da un tonus bun chiar și când acoperă complet ferestrele.
Mobilierul
În timp ce în sezonul rece apelăm la mobilier cu tapițerii călduroase, vara ar trebui să te reorientezi spre piese de mobilier care nu păstrează temperatura ridicată: bambus, ratan sau lemn, de preferat. Improvizează-ți un colț de citit cu un balansoar din ratan, decorat cu câteva perne „îmbrăcate” în in sau bumbac, așează o plantă verde lângă și vei crea spațiul perfect pentru a te bucura de un timp plăcut în propria locuință. Iar dacă dispui de spațiul necesar, poți monta chiar și un hamac, pentru un somn odihnitor după masă.
Lenjeriile de pat
Când vorbim despre lenjeriile de pat folosite vara, ne gândim automat la fibrele naturale. În sezonul cald, țesăturile din bumbac, in, cânepă, mătase sau bambus sunt un „must”, datorită proprietăților care le caracterizează: păstrează o temperatură optimă în contact cu corpul, absorb umezeala și pot fi folosite chiar și de persoanele care dezvoltă alergii.
Integrarea elementelor de design biofilic
Dacă tot am vorbit de importanța plantelor și a mobilierului, nu putem să nu aducem în discuție designul biofilic. Acesta se referă la integrarea la interior a elementelor din natură (culori, plante, pereți verzi, piese de mobilier din materiale naturale), precum și crearea unei conexiuni între spațiul de locuit (și nu numai) și mediul exterior, prin intermediul ferestrelor spațioase și a grădinilor interioare, de pildă. Alegerea unui astfel de design te va conecta cu natura chiar dacă ești nevoit să petreci mult timp în interiorul casei.
Delicii pentru papilele gustative
Ai grijă să ai în permanență fructe, înghețată și o carafă cu limonadă la îndemână. Te vor energiza și răcori, păstrând în limite optime cantitatea de calorii consumate. În plus, fructele sunt perfecte și ca decor, pentru că oferă un aer fresh încăperii. Un bol cu lămâi și portocale te va trimite direct cu gândul la însorita Coastă Amalfitană.
Locuința potrivită
Dacă te afli în căutarea unei noi locuințe, analizează cu atenție dezvoltatorul pe care îl vei alege și orientează-te spre o clădire ecologică, cu un grad de eficiență energetică ridicat. Pe termen lung, vei înțelege ce diferență pot face izolările corespunzătoare, geamurile care protejează termic și fonic locuința, oferind lumină naturală corespunzătoare, accesul la spații verzi, proximitatea parcurilor, finisajele premium și un design plăcut, care să îți ofere o stare de bine chiar și în zilele critice. Un exemplu în acest sens sunt dezvoltările One United Properties, în care accentul este pus în primul rând pe calitate, design și sustenabilitate, elemente garantate prin certificari riguroase de eficiență energetică și durabilitate, precum certificarea Green Homes acordată de Romania Green Building Council.