Trendul caselor inteligente
Tehnologia este menită să ne ușureze viața pe toate planurile: la birou, la școală, la cumpărături și mai ales acasă. Treptat, am asistat la o evoluție uimitoare a dispozitivelor pe care le folosim în treburile zilnice.
Dacă la începutul anilor 2000 abrevierea AI (Artificial Intelligence) sau termeni precum „smart homes” nu ne intraseră încă în vocabular și asistenții virtuali ca Alexa sau Siri erau concepte încă îndepărtate, futuriste, acum au devenit elemente indispensabile care ne ajută să economisim timp prețios și ne scutesc de eforturi considerabile.
Cum arată o casă inteligentă de la A la Z?
Holul
Încă de la intrarea în locuință, tehnologia își croiește drum pentru a ne oferi confort și siguranță. Un dispozitiv tot mai căutat este soneria inteligentă: funcționează prin Wi-Fi, dispune de senzori de mișcare, apel video și poate fi controlată direct de pe smartphone. Un alt element important este reprezentat de sistemele de supraveghere, care ne ajută să fim, noi și cei dragi în afara oricărui pericol.
Livingul
Pentru mulți dintre noi, livingul este locul central al casei. Aici ne petrecem majoritatea timpului, fie că ne invităm prietenii la o seară de boardgames, luăm cina în familie sau lenevim alături de partenerul de viață în fața ultimului sezon din serialul favorit. Pentru a face astfel de momente mai plăcute, tehnologia ne vine în ajutor cu nenumărate facilități, de la clasicul însă din ce în ce mai performantul smart TV, la becurile inteligente care se pot seta pe trepte de intensitate a luminii și în culori diferite pentru a crea ambientul perfect în funcție de eveniment, șeminee smart, cu activare prin Wi-Fi sau aspiratoare inteligente care ne scutesc de corvoada aspirării părului lăsat în urmă de animalele de companie.
Bucătăria
Sanctuarul celor care au transformat gătitul în pasiune sau pur și simplu locul în care încălcăm uneori regulile și amânăm spălatul farfuriilor sau mâncăm o porție dublă de tort, bucătăria este fără îndoială una dintre încăperile cu cel mai mare potențial de tehnologizare. Aici, imaginația nu are limite: cuptorul poate fi setat de la distanță la temperatura dorită, frigiderul, programat să te avertizeze când mai sunt câteva zile până vor expira alimentele, iar coșul de gunoi – să îți afișeze produsele pe care trebuie să le adaugi pe lista de cumpărături – și ea virtuală – în funcție de ambalajele pe care le-ai aruncat.
Baia
Baia poate deveni, cu ajutorul câtorva lumânări parfumate, al sărurilor cu arome exotice și, mai nou, al tehnologiei, spa-ul la care nu putem ajunge zilnic din cauza programului aglomerat. Și asta pentru că în prezent băile pot fi dotate cu cele mai performante dispozitive, de la dozatoare de săpun lichid sau pastă de dinți automate la vase de toaletă cu zeci de funcții (curățare, odorizare și reglaj al consumului de apă, printre altele), oglinzi cu activare vocală a luminii pentru un make-up perfect și capete de duș cu difuzoare cu activare prin wireless sau bluetooth, care pot reda ore întregi playlistul cu melodiile care te ajută să uiți de sarcinile neterminate și grijile de peste zi.
Dormitorul
Prima cameră pe care o părăsim și ultima în care intrăm, dormitorul este spațiul menit să ne ofere nivelul optim de confort și liniște pentru a ne odihni și încărca bateriile. În acest sens ne putem ajuta, din nou, de tehnologie: prize inteligente; termostate cu senzori sau reglaj wireless al temperaturii optime; asistenți virtuali cărora le dictăm înainte să adormim „to-do list-urile” sau evenimentele la care trebuie să participăm și care înlocuiesc, totodată, clasicele ceasuri deșteptătoare, ne informează cu privire la vreme sau redau audiobookuri; baby monitors și chiar draperii smart, care pot fi reglate după bunul plac din confortul patului.
Și pentru că smart homes nu înseamnă doar electrocasnice și dispozitive inteligente, acest concept poate fi extins și în zona administrativă a locuinței, prin aplicații destinate locatarilor din același complex rezidenția. Aceste aplicații – așa cum este, de exemplu, One United Smart Home – vin în ajutorul rezidenților pentru a se asigura că aceștia își administrează eficient plata utilităților lunare, însă reprezintă totodată și un canal care facilitează comunicarea directă și rapidă cu administratorii cluburilor rezidențiale. Uneori, funcționalitățile aplicațiilor pentru case permit chiar deschiderea automată a ușilor de acces sau reglarea de la distanță a temperaturii din fiecare cameră.