Ce înțelegem prin tehnologie verde

Principalele surse de energie regenerabilă în istorie au fost forța umană, forța animală, forța apei, vântul și lemnul de foc. Ulterior, omenirea a început să folosească combustibili fosili și, la scurt timp după aceea, a început să se teamă că vom rămâne fără ei. Acesta este contextul în care a apărut interesul pentru tehnologia verde.

Tehnologia verde include tehnologia durabilă și acoperă grupuri de metode, practici și materiale în continuă evoluție, de la tehnici de generare a energiei la produse de curățare netoxice. La baza acestor tehnologii verzi stă impactul pe termen lung și scurt al unui lucru asupra mediului.

Tehnologia verde este ecologică prin definiție, deoarece cuprinde eficiența energetică, preocupările legate de sănătate și siguranță, reciclare, resursele regenerabile.

Scopul dezvoltării tehnologiei verzi

Politicile energetice dăunătoare, schimbările climatice, defrișările, degradarea solului și utilizarea excesivă a resurselor sunt doar câteva dintre problemele pe care oamenii trebuie să le abordeze pentru a trăi pe o planetă sustenabilă. Tehnologia verde ne poate ajuta să atingem această sustenabilitate

Astfel, scopul tehnologiei ecologice este de a reduce impactul oamenilor asupra mediului. Aceasta poate include tehnologii care reduc utilizarea resurselor și care încorporează resurse regenerabile.

De asemenea, include și tehnologia care inversează daunele aduse mediului, deși există puține produse care se încadrează în această categorie.

Tehnologia verde în business

Tehnologia verde în business

A deveni ecologic este o mișcare responsabilă a afacerilor care vor să prospere. Motivul este că tehnologia ecologică nu este benefică doar pentru mediu, ci și pentru afaceri.

În termeni generali, utilizarea tehnologiei ecologice înseamnă reducerea impactului negativ asupra mediului la locul de muncă. Principalul beneficiu este că te poate ajuta să îmbunătățești condițiile de muncă.

Iată alte câteva beneficii ale tehnologiei ecologice pentru afacerea ta:

1. Reducerea costurilor

Reducerea costurilor este unul dintre cele mai importante beneficii ale adoptării unei tehnologii verzi la locul de muncă. Tehnologia verde contribuie la reducerea costurilor operaționale prin:

  • Reducerea costului energiei:

    • iluminarea cu LED-uri în locul becurilor fluorescente, inclusiv pentru indicatoarele de ieșire;

    • înlocuirea filtrelor HVAC - poate economisi energie și poate asigura o durată de viață mai lungă a sistemului de ventilație;

    • stingerea luminilor atunci când nu sunt utilizate.

  • Reducerea consumului de apă:

    • toaletele eficiente;

    • sisteme de temporizare a apei;

    • robinete cu aerator;

    • robinete cu senzor de mișcare.

Astfel de măsuri pot reduce consumul de apă cu mai mult de jumătate.

Companiile ce caută modalități de a reduce costurile și de a-și îmbunătăți obiectivele de sustenabilitate pot opta pentru instalarea pompelor geotermale în scopul asigurării încălzirii spațiilor de birouri. Un astfel de sistem reprezintă o alternativă viabilă de încălzire, la costuri considerabil mai mici și cu un impact redus asupra mediului.

2. Reducerea deșeurilor

Majoritatea companiilor plătesc pentru cantitatea de hârtie pe care o aruncă în fiecare lună. De asemenea, plătesc pentru servicii care implică distrugerea hârtiei.

Trecerea la un sistem fără hârtie ajută la reducerea unei mari cantități de deșeuri la locul de muncă. Astfel, utilizarea unui sistem fără hârtie economisește bani și reduce amprenta de carbon a unei companii.

3. Reducerea cheltuielilor generale de birou

Ecologia în afaceri conduce la reducerea cheltuielilor generale de aprovizionare a biroului. Trecerea la o platformă digitală te ajută să reduci costurile cu achiziția de pixuri, markere, agrafe de hârtie etc.

Cele mai multe companii cheltuiesc enorm pe cerneală pentru imprimante, înlocuiri și întreținere. Folosirea unui sistem digital și ecologic reduce toate aceste cheltuieli.

Multe tehnologii ecologice stimulează productivitatea

4. Creșterea productivității

Mai multe tehnologii ecologice stimulează productivitatea în afaceri. De exemplu, este mult mai ușor să găsești documente digitale în Cloud decât să le cauți într-o arhivă.

Unele industrii pot înregistra o productivitate mai mare atunci când trec la o platformă digitală. În plus, alternative îmbunătățite ale instrumentelor și dispozitivelor existente vor evolua rapid atunci când producătorii vor deveni eco-conștienți.

5. Promovează un loc de muncă mai sigur și mai sănătos

Factori precum climatul și calitatea aerului pot fi cauza unor afecțiuni în rândul angajaților. O astfel de situație poate duce la operațiuni ineficiente, care afectează productivitatea companiei.

Filtrarea adecvată a aerului, purificatoarele de aer și altele asemenea pot oferi personalului un loc de muncă mai sigur și mai sănătos. Lucrul într-un mediu sănătos poate ridica moralul angajaților și poate genera o productivitate mai mare.

Pe măsură ce observă impactul schimbărilor climatice în întreaga lume, companiile înțeleg că presiunea inițiativelor de sustenabilitate corporativă nu a fost niciodată mai mare. Află cum încearcă organizațiile ce activează în cele mai sustenabile cladiri din Europa să găsească modalități de a minimiza deșeurile, a minimiza amprenta de carbon și a armoniza mediul de lucru cu mediul înconjurător.

6. Revenirea rapidă în cazul unui dezastru

O afacere poate recupera majoritatea datelor în urma unui incendiu prin utilizarea tehnologiei ecologice. Poți folosi Cloud-ul pentru a recupera documente esențiale, informații despre clienți.

Cum te ajută tehnologia verde să atragi clienți

Sustenabilitatea poate fi un avantaj corporativ mai important decât pare la prima vedere. Adoptând sustenabilitatea în practicile de business, îți pregătești afacerea pentru a fi mai competitivă.

Mulți oameni sunt conștienți de importanța mediului în care trăiesc. Aceștia sunt atenți la companiile cărora le devin clienți și preferă să interacționeze cu organizații eco-conștiente.

Atunci când publicul știe că firma ta se ghidează după principiile tehnologiei verzi, ai putea deveni ambasador al tehnologiilor ecologice, ceea ce ți-ar aduce un dublu avantaj: clienți și promovare.

Un prim pas pe care îl poți face spre a îmbrățișa principiile ecologice la nivelul afacerii tale este să alegi un spațiu de birouri realizat după practici de construcție sigure, eficiente din punct de vedere energetic, durabile și sănătoase. Birourile One prioritizează importanța sustenabilității și, de aceea, reprezintă o alegere potrivită pentru afacerile eco-responsabile.

Secretul pentru a face ca sustenabilitatea să nu pară doar un alt punct de bifat este de a face din ea un obiectiv organizațional. De exemplu, ai putea propune angajaților un concurs de soluții pentru ca biroul să devină un mediu mai sustenabil. Printr-o astfel de directivă te poți asigură că aceștia vor poziționa sustenabilitatea printre prioritățile organizaționale și o vor considera ca făcând parte din cultura și brandul companiei.

Așadar, utilizarea tehnologiei verzi ajută la reducerea costurilor și a deșeurilor într-un mod substanțial și permite companiilor să-și îmbunătățească practicile prin intermediul tehnologiei ecologice.

Surse foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock.