Ce este o casă inteligentă?

O casă inteligentă, denumită adesea și smart home sau smart house, este o locuință dotată cu un sistem de aparate interconectate, care pot fi controlate de la distanță, cu ajutorul unui smartphone, unei tablete sau altui dispozitiv conectat la internet. Astfel, aceasta permite proprietarului să regleze de la distanță temperatura, aerul condiționat, luminile și electrocasnicele smart, dar și să controleze accesul în locuință, prin configurarea sistemului de securitate.

Un astfel de sistem inteligent alcătuiește conceptul denumit „internetul obiectelor” sau IoT (din englezescul „Internet of Things”). Acesta se referă la totalitatea dispozitivelor, telefoanelor, computerelor, gadgeturilor și aparatelor de uz casnic, care sunt interconectate într-o singură rețea, adună informații din jur și fac schimb de date. Cu alte cuvinte, această noțiune face referire la obiecte fizice care colectează și împărtășesc informații electronice.

👉 Ești în căutarea unui apartament spațios, cu dotări performante, materiale durabile și design contemporan elegant? Descoperă apartamentele moderne ale One United Properties, situate în cadrul unor dezvoltări imobiliare din zone exclusiviste, care oferă numeroase facilități și acces rapid către toate punctele de interes din oraș.

Funcțiile unei case smart home

Funcțiile unei case smart home

În funcție de soluțiile smart home pe care le instalezi în locuință, o casă inteligentă poate îndeplini numeroase roluri importante. Cu ajutorul dispozitivelor și electrocasnicelor smart, te poți bucura de următoarele funcții:

  • Configurezi și monitorizezi camerele de luat vederi;

  • Detectezi mișcări neobișnuite atunci când nu ești acasă, cu ajutorul senzorilor. De asemenea, unele aparate depistează și alte pericole, cum ar fi degajări de fum, scurgeri de apă sau defecțiuni electrice. Unele sisteme smart home pot fi programate chiar să alerteze autoritățile sau să oprească toate aparatele din locuință, în astfel de situații. Acest lucru te poate ajuta să previi o inundație, spre exemplu;

  • Controlezi încuietorile ușilor sau deschizi poarta garajului fără să te dai jos din mașină. Unele aparate pot detecta rezidenții, atunci când aceștia se află în apropiere și pot descuia ușa în prealabil;

  • Rulezi conținut video (cum ar fi filme/seriale) pe televizor, pornești muzica și reglezi volumul prin comenzi vocale. De asemenea, anumite aparate smart înregistrează preferințele muzicale, alcătuind un playlist (listă de redare) cu melodii favorite;

  • Aprinzi sau stingi becurile/ledurile de la distanță și reglezi intensitatea luminii în funcție de preferințe sau de disponibilitatea luminii naturale. Unele sisteme de iluminat pot fi conectate cu boxa sau televizorul. Astfel, poți admira un joc de lumini atunci când asculți muzică sau vizionezi un film;

  • Automatizezi tragerea draperiilor înainte de culcare sau dimineața, fără a fi nevoie să te ridici din pat;

  • Controlezi temperatura frigiderului de la distanță, te bucuri de funcții de auto-mentenanță și verifici ce alimente ai în frigider fără să îl deschizi, chiar și din supermarket, cu ajutorul camerelor din interior;

  • Primești notificare dacă ai uitat ușa deschisă la frigider sau dacă trebuie să schimbi filtrele la aerul condiționat;

  • Primești un raport al consumului de energie;

  • Ai cafeaua gata făcută dimineața, în funcție de ora programată;

  • Uzi regulat gazonul cu ajutorul irigatoarelor automate programabile.

Mai mult decât atât, toate aceste funcții ale unei case inteligente pot fi reglate după un anumit program, care poate fi prestabilit de către proprietar. Totuși, anumite soluții smart au capacitatea de a „învăța” obiceiurile utilizatorilor, controlând apoi automat funcțiile, pe baza orarului înregistrat.

În plus, totul poate fi simplificat și mai mult cu ajutorul unui asistent virtual, cum ar fi Alexa sau Siri, pe care îl poți conecta cu întregul sistem de aparate inteligente. Acesta răspunde comenzilor tale vocale, fiind un ajutor de nădejde atunci când ești la distanță, inclusiv de dispozitivul principal de control. Practic, îi poți cere asistentului virtual să regleze termostatul sau să aprindă lumina chiar și dacă te afli într-o altă cameră.

👉 Dacă ești interesat de achiziționarea unei case inteligente și spațioase, dezvoltarea imobiliară One Cotroceni Park reprezintă una dintre opțiunile sustenabile și inovatoare pe care le ai la dispoziție.

Avantajele unei case inteligente

Avantajele unei case inteligente

Datorită ansamblului de instrumente electronice practice, o casă inteligentă îți aduce o serie de avantaje importante:

Confort ridicat

Lista interminabilă de sarcini zilnice pare mult mai ușor de bifat atunci când primești asistență, fie ea și virtuală. Efortul depus pentru a efectua o activitate casnică într-o casă inteligentă este minim, datorită automatizării. Acest lucru face ca, la finalul unei zile grele la job, locuința să devină cu adevărat o oază de liniște și nu o sursă suplimentară de stres. După o zi obositoare, este liniștitor să poți stinge lumina sau televizorul cu o singură comandă vocală și să poți seta alarma rapid pentru a următoarea zi.

Gestionare optimă a timpului

În prezent, majoritatea persoanelor se confruntă cu o problemă greu de gestionat: lipsa timpului. Dacă ar fi să calculăm, chiar și activitățile mici de zi cu zi, cum ar fi prepararea cafelei, sunt consumatoare de timp. Însă datorită automatizării casei inteligente, vei putea salva timp. Astfel, vei avea mai multe ocazii pentru a sta cu familia, pentru a te odihni suficient sau pentru a te bucura de hobby-uri.

Eficiență energetică

O casă inteligentă este o locuință prietenoasă cu mediul, care oferă soluții sustenabile. Acestea înregistrează consumul de energie și au în vedere economisirea acesteia prin diferite metode. Spre exemplu, luminile smart pot fi reglate după cel mai potrivit program, astfel încât consumul de electricitate să fie redus la minim. În același timp, sistemele inteligente pentru casă ajută și la optimizarea costurilor de întreținere.

👉 Toate dezvoltările rezidențiale ale One United Properties sunt certificate ca fiind sustenabile, eficiente energetic și prietenoase cu mediul. Romania Green Building Council a acordat acestor proprietăți certificarea verde „Green Homes”, care atestă caracteristicile menționate.

Securitate

Sistemul casei inteligente este dotat cu funcții care asigură un nivel ridicat de securitate. Acesta este unul dintre argumentele pro în ceea ce privește alegerea unei case smart. Astfel, chiar dacă pleci în vacanță, vei avea continuu sub monitorizare locuința, prin accesul la imaginile live din diferite încăperi sau din curtea casei. Ai posibilitatea de a încuia ferestrele sau ușile cu ajutorul telefonului. Datorită senzorilor de mișcare, vei ști dacă cineva a pătruns prin efracție în casa ta și vei putea cere ajutorul autorităților în timp util.

Accesorii și electrocasnice smart pentru o casă inteligentă

Accesorii și electrocasnice smart pentru o casă inteligentă

Iată câteva accesorii și electrocasnice smart, dar și alte dispozitive smart home pe care le poți lua în considerare, pentru dotarea locuinței și instalarea unei case inteligente:

Becuri/lămpi smart

Becurile, ledurile și lămpile smart sunt printre cele mai populare dispozitive inteligente. Acestea pot fi controlate de la distanță și le poți regla intensitatea, pentru a crea o atmosferă relaxantă. Dacă ai uitat să stingi lumina înainte să te întinzi în pat, asistentul vocal va rezolva această problemă, pe baza unei simple comenzi.

👉 Află totul despre iluminarea optimă a locuinței din articolul Setari optime pentru casa: lumina calda sau rece.

Încuietori smart

Casele inteligente trebuie să fie prevăzute cu încuietori smart pentru uși și ferestre. Acestea nu te ajută doar să te asiguri că ai securizat casa, ci și să oferi accesul unui prieten sau unei rude în situații deosebite, atunci când nu ești în localitate.

Prize smart

Prizele smart nu trebuie să lipsească dintr-o casă inteligentă și sustenabilă. Acestea pot fi programate pentru a opri alimentarea cu energie electrică a dispozitivelor, ceea ce reduce consumul de energie și protejează mediul înconjurător. Prizele smart sunt dotate și cu senzori care detectează temperaturile ridicate, oprindu-se automat în această situație. Nu lipsește nici sistemul de siguranță pentru protejarea copiilor și animalelor de companie. În plus, nu va mai trebui să îți faci griji cu privire la aparatele uitate în priză, după ce ai plecat de acasă.

Frigider smart

Pe lângă faptul că poți afla ce îți lipsește din frigider atunci când ești deja la magazin, un astfel de aparat smart poate avea și alte funcții. Lista de cumpărături poate fi generată automat, pe baza acestor informații. În plus, sistemul îți poate recomanda rețete, în funcție de alimentele existente în frigider. De asemenea, unele frigidere smart pot rula conținut video (inclusiv rețete) sau audio și pot afișa mesaje ale membrilor familiei.

👉 Alege un partener de încredere, precum Skia Real Estate, în procesul de achiziționare a unei locuințe. Skia se implică în fiecare etapă a dezvoltărilor rezidențiale, comerciale sau de birouri din portofoliul One United Properties. Vei beneficia de consultanța unei echipe de profesioniști, care te vor ajuta să alegi proprietatea potrivită cerințelor tale.

Așadar, profită de tot ceea ce are de oferit tehnologia avansată în acest moment, ca să te bucuri de toate funcțiile unei case inteligente. Profesioniștii de la Skia Real Estate îți oferă consultanță, astfel încât să primești recomandări potrivite pentru achiziționarea locuinței, în funcție de nevoile și preferințele tale.

Surse foto: Skia.ro, Unsplash.com.