Impozitarea veniturilor din chirii în 2023
Achiziționarea și închirierea unui apartament reprezintă o investiție foarte bună atât pentru viitorul tău, cât și al copilului tău. Dacă vrei să cumperi o locuință pentru copilul tău, să o folosească după 18 ani, o poți achiziționa acum, iar între timp o poți închiria, astfel încât să acoperi investiția. În continuare, îți vom prezenta tot ce trebuie să știi despre impozitul din chirii în 2023 și modificările aduse legii chiriilor.
Impozit pe chirie: modificări ale Codului Fiscal intrate în vigoare în 2023
Modificările Codului Fiscal ce au intrat în vigoare în 2023 au fost adoptate în data de 15 iulie 2022, prin Ordonanța Guvernului nr. 16/2022. Aceste modificări se aplică inclusiv chiriilor în sistem real și vizează absolut toate taxele și contribuțiile datorate, inclusiv impozitul din chirie la ANAF.
Cea mai importantă modificare se referă la veniturile din cedarea folosinței bunurilor. Astfel, modul de calcul al impozitului din chirii 2023 se modifică: procentul de 10% se va aplica la venitul brut din contractul încheiat între părți, iar deducerea de cheltuieli forfetare (40% din venitul realizat) este eliminată.
Modificările vizează și CASS din chirii (contribuții sociale de sănătate). Mai exact, pe lângă plafonul de 12 salarii, cum era până în 2022, s-au mai introdus încă două, despre care îți vom vorbi mai pe larg.
Din prima zi a anului 2023, toate contractele de cedare a folosințelor bunurilor se vor înregistra din nou la ANAF.
Este important să știi că, pentru veniturile obținute în anul 2022, se vor aplica prevederile Codului Fiscal din 2022, iar pentru veniturile din 2023, se vor aplica prevederile Noului Cod Fiscal.
Modalități de impozitare a veniturilor din chirii
Noul Cod Fiscal din 2023 aduce în atenția ta următoarele tipuri de impozitare a veniturilor din chirii:
impozitarea în sistem real a contractelor de chirie și a veniturilor din închiriere, în scop turistic, a camerelor din locuință, se va face în felul următor: impozitul = venitul încasat - plăți de cheltuieli deductibile = venit impozabil x 10%;
impozitarea contractelor de chirie la venitul brut, conform calculului: impozitul din chirii 2023 = venitul din contract x 10%.
👉 Dacă ești în căutarea unei locuințe pe care să o închiriezi, într-o zonă excelentă din București, poți opta pentru un apartament în One Mircea Eliade. Această dezvoltare rezidențială face parte dintr-un complex mixt inovator: rezidențial, de birou și comercial. Cele trei blocuri exclusiviste de apartamente cu finisaje premium oferă vederi panoramice asupra lacului și parcului Floreasca.
Impozit chirii 2023: avantajele și dezavantajele impozitării în sistem real a contractelor de cedare a folosinței bunurilor
În primul rând, vrem să îți explicăm pe scurt ce este impozitarea în sistem real. Aceasta presupune înregistrarea operațiunilor economice în partidă simplă. De asemenea, beneficiarul veniturilor din chirii trebuie să calculeze venitul net obținut într-un an fiscal și să îl declare la ANAF, pentru a se calcula impozitul pe chirie pentru apartament/casă.
Modificările Codului Fiscal de anul acesta pot crește cu 67% impozitul pe chirii pentru persoane fizice. Mai exact, în anul 2022, la suma de 100 lei venit brut, se datorau 6 lei impozit, deoarece se reduceau cheltuielile forfetare. Anul acesta, la aceeași sumă, se vor plăti 10 lei impozit, deoarece se impozitează tot venitul brut din contract.
Avantajele impozitării în sistem real a veniturilor din chirii
Îți prezentăm, în continuare, cele mai importante avantaje ale calculării impozitului veniturilor din chirii în sistem real:
reducerea bazei de calcul a impozitului, datorită cheltuielilor deductibile;
reducerea venitului net pentru a plăti CASS la un plafon mai mic (prin introducerea cheltuielilor deductibile);
venitul înregistrat este egal cu venitul încasat; astfel, impozitul se calculează la venitul net încasat, nu la cel din contract.
Dezavantajele impozitării în sistem real a veniturilor din chirii
Când vine vorba despre dezavantaje, putem menționa unul singur: faptul că va trebui să aloci mai mult timp pentru a colecta documentele și pentru a le contabiliza, astfel încât să te asiguri că totul este în regulă. Așa cum știi, necompletarea declarației unice îți poate aduce sancțiuni pentru nedeclararea veniturilor din chirii.
Impozit venituri din chirii și contribuții sociale datorate
Pentru ca totul să fie în regulă, pe lângă plata unui impozit din chirii 2023, trebuie să plătești și alte contribuții, pe care ți le vom enumera în continuare și despre care îți vom vorbi pe scurt, prezentându-ți și modul de calcul.
Impozit din chirii 2023 - impozitul pe venit impozabil
Impozitul pentru contractul de închiriere are valoarea de 10%, după cum urmează:
pentru contracte de chirie la venitul brut, se calculează utilizând formula impozitul = venitul din contract x 10%;
pentru contracte impozitate în sistem real, calculul pentru impozitul pe chirie se bazează pe formula impozit datorat = venit încasat - plăți de cheltuieli deductibile = venit impozabil x 10%.
Calcularea CASS din chirii
Pentru a calcula valoarea CASS-ului datorat, se vor calcula 10% în baza de calcul. De menționat faptul că CASS (contribuția la asigurări de sănătate pentru venituri din chirii) nu este o cheltuială deductibilă la calculul venitului impozabil. Vei plăti CASS dacă venitul impozabil este mai mare decât:
plafonul a 6 salarii, adică echivalentul a 18000 lei;
plafonul a 12 salarii, echivalentul a 36000 lei;
plafonul a 24 de salarii, echivalentul a 72000 lei.
Așadar, pentru ca totul să fie în regulă, trebuie să plătești CASS și impozit pentru închiriere apartament.
👉 Alege un apartament în One Herastrau Towers, din oferta Skia Real Estate, pentru a-l închiria și a-l considera o investiție profitabilă pentru viitorul tău sau al copilului tău.
Declarația Unică și opțiunea de a stabili venitul din chirii în sistem real
Discutăm și despre obligația de a depune Declarația Unică pentru chirii și opțiunea de a stabili venitul din chirii în sistem real, deci despre modul de calcul al impozitului din chirii 2023. Este bine să știi că Declarația Unică pentru închirierea apartamentului se completează și se depune în fiecare an, până la data de 25 mai (termen care poate fi modificat și anunțat în prealabil de către autoritățile competente). De asemenea, 25 mai este și termenul când se plătește impozitul pe venit din chirii, în baza declarării chiriei la ANAF.
Este bine să știi că, dacă ai ales sistemul real pentru impozitul din chirii 2023, va trebui să îl menții pentru o perioadă de minimum 2 ani. Este important de menționat și faptul că fiecare coproprietar al bunului cedat va trebui să completeze, să depună declarația pentru venituri din chirii și să plătească impozit din chirii 2023 și contribuțiile sociale aferente, conform contractului de închiriere depus la ANAF, pentru impozit.
Cum completezi Declarația Unică pentru a calcula impozitul din chirii 2023?
pentru veniturile din chirii impuse la venitul brut, vei completa capitolul II din Declarația Unică;
pentru veniturile din chirii impuse în sistem real, vei proceda astfel: completezi capitolul II al Declarației Unice, secțiunea 4, venit estimat, iar anul viitor, completezi și capitolul despre definitivarea veniturilor realizate în anul anterior.
👉 Citește mai multe despre contractul de inchiriere pe anul 2023, astfel încât să știi care sunt principalele modificări aduse de anul în curs.
Investește într-un apartament din oferta One și închiriază-l
Dacă vrei să faci o investiție foarte bună anul acesta, poți alege un apartament și îl poți închiria. Poți cumpăra apartamentul chiar și cu gândul de a-l oferi copilului tău, când crește. Până atunci, îți poate aduce venituri substanțiale, din chiria lunară.
Cel mai bine este să investești în dezvoltări rezidențiale sustenabile, cu tehnologii de ultimă generație și care încurajează conceptul de comunitate, așa cum este cazul dezvoltărilor One. Ai la dispoziție numeroase apartamente dintre care îl poți alege pe cel potrivit pentru tine. Locuințe moderne, cu design contemporan, cele mai bune finisaje, totul pentru confortul tău și pentru ca apartamentul pe care îl alegi să se comporte ireproșabil în timp.
Poți alege o locuință situată în una dintre următoarele dezvoltări rezidențiale:
- One Mircea Eliade;
- One High District;
- One Charles De Gaulle;
- One Lake District;
- One North Lofts;
- One Lake Club;
- One Cotroceni Park;
- One Herăstrău Towers;
- One Verdi Park;
- One Timpuri Noi
- și altele, pe care le poți vedea în oferta Skia Real Estate.
👉 Dacă te afli în proces de căutare și achiziționare a unei locuințe, Skia Real Estate poate fi partenerul tău de încredere. Skia Real Estate se implică în fiecare etapă a dezvoltărilor rezidențiale, comerciale sau de birouri din portofoliul One United Properties. Mare avantaj al parteneriatului cu Skia este faptul că vei beneficia de consultanță din partea profesioniștilor care îți pot recomanda locuința potrivită ție.
Așadar, dacă îți dorești un apartament pe care să îl închiriezi, acum știi de unde îl poți achiziționa și cum poți proceda cu impozitul din chirii 2023, pentru ca totul să fie în regulă.
Sursa foto: Shutterstock, skia.ro