Cum ne amenajăm locuința în lunile de toamnă
Deși odată cu sosirea toamnei perioada concediilor și a vacanțelor se încheie, temperaturile scad și ziua e din ce în ce mai scurtă, acest anotimp aduce o mulțime de aspecte plăcute, începând cu peisajele de vis create de covoarele de frunze așternute prin oraș și mirosul ploii mărunte. Lunile de toamnă sunt, de asemenea, extrem de ofertante și când vine vorba de decorarea casei.
Iată câteva idei pentru a integra elementele de sezon în interiorul locuinței:
Creează contraste
Deși toamna, involuntar, alegem să folosim în decorarea locuinței nuanțe neutre de bej, maroniu, galben muștar și cărămiziu, pentru a nu risca să ne blocăm într-o paletă de culori prea liniară trebuie să creăm contraste prin folosirea unor accente tari, complementare, cum ar fi nuanțele de albastru regal sau mov-prună, de pildă.
Joacă-te cu textilele
Fie ele draperii, curverturi, fețe de masă ori perne decorative, textilele te ajută să transformi și să personalizezi fiecare cameră într-un spațiu primitor și comod. Luminează-ți ferestrele cu un set nou de draperii în culoarea frunzelor și a gutuilor coapte, acoperă mobilierul din ratan folosit pe timpul verii pentru a păstra un aer răcoros cu perne pufoase și pături călduroase, scoate din spațiile de depozitare covoarele făcute sul în sezonul cald și folosește pentru servirea mesei șervete cu imprimeuri specifice.
Alege plantele de interior potrivite
Dacă în lunile precedente am adus sezonul estival în locuință cu ajutorul cactușilor, al ghivecelor cu aloe vera și alte plante adaptate lunilor de vară, toamna le putem muta pe balcon și înlocui cu crizanteme, crini sau trandafiri portocalii, mici tufe de ardei iute, bonsai, suculente în nuanțe arămii, buchete de flori uscate sau chiar și cu un simplu aranjament din frunze veștede culese în timpul unei plimbări prin parc.
Materializează nostalgia
Pentru că toamna aduce cu sine un sentiment plăcut de nostalgie, poți profita pentru a folosi în decorarea locuinței obiecte vintage moștenite de la bunici sau găsite pe la târgurile de antichități, ori aparate moderne, dar cu un look retro: o mașină de scris pentru camera transformată în birou, un fier de călcat din metal, așezat în dressing, ca decor, un set de veselă din lemn sau lut, un cântar de bucătărie folosit de bunică pentru a-ți pregăti delicioasele prăjituri în copilărie, ori un espressor de ultimă generație, dar cu un aspect oldschool – indiferent ce ai alege, vei adăuga locuinței un plus de farmec.
Suplimentează corpurile de iluminat
Pe măsură ce orele de lumină naturală se împuținează, ce îți rămâne de făcut este să crești numărul de surse de iluminat din locuință. O veioză transformată în piesă-statement, așezată lângă canapeaua din living, o lustră din lemn pentru bucătărie și două aplice cu lumină difuză montate de o parte și de alta a patului, o ghirlandă de beculețe cu lumină caldă pe balcon, toate vor crea o atmosferă intimă și plăcută în interiorul casei. Nu uita să adaugi o veioză în stil minimalist și pe birou – vei păstra un aspect aerisit al camerei de lucru și te vei asigura că nu-ți obosești ochii când termini munca la ore târzii.
Fabrică-ți propriile decorațiuni de toamnă
O activitate distractivă și utilă totodată pentru întreaga familie este crearea unor decorațiuni tomnatice de tip diy. Ai la îndemână o multitudine de opțiuni, de la frunzele într-o paletă largă de nuanțe, pe care le poți folosi în ghirlande ori le poți presa și înrăma în tablouri-galerie care să-ți înfrumusețeze încăperile, până la nelipsiții dovleci, pe care îi poți sculpta, vopsi și folosi ca obiecte de decor atât înăuntrul casei cât și în grădină. Nu uita să le folosești conținutul pentru a prepara plăcinte și alte dulciuri de sezon!
Integrează elemente olfactive
Toamna nu suprinde doar prin culori, ci și prin mirosuri, așa că nu uita să pui accent și pe acest aspect, care va întregi ambientul de sezon din locuință. Folosește difuzoare pentru aromaterapie sau lumânări cu arome fructate sau lemnoase pentru a aduce parfumul viilor proaspăt culese, al dovlecilor și al lemnului ars în casa ta. Poți, de asemenea, să umpli un bol cu castane și boabe de cafea și să îl așezi pe masa din bucătărie pentru a-ți încânta simțurile olfactive.
Nu uita să personalizezi camera celor mici
Pentru cei mici, venirea toamnei este asociată cu începerea anului școlar, așa că putem să integrăm cu ușurință elemente educaționale, adaptate vârstei, în design-ul camerei lor, pentru a le stârni imaginația și creativitatea. Opțiunile sunt vaste, fie că alegi covoare ilustrate cu cifre și forme geometrice, hărți răzuibile așezate în rame moderne, calendare cu citate și personaje literare, stickere cu animale, mobilier colorat și un tapet jucăuș. Fii atent la ce îl pasionează – matematica, astronomia, literatura, fotografia – și exploatează la maximum tematica hobby-urilor sale. Nu uita să creezi un spațiu de relaxare și de joacă comod, destinat pauzelor și timpului liber, dar și unul pentru studiu și teme, bine compartimentat, în care atenția să nu-i fie distrasă de alte activități.