Cum au ținut obiceiurile de iarnă pasul cu timpurile
De-a lungul anilor, cu toate că cele mai multe tradiții și obiceiuri din lunile de iarnă s-au păstrat ca în vremea copilăriei, pe alocuri, datorită influențelor internaționale adoptate și la noi, acestea au căpătat noi valențe. Cum arată acum sărbătorile de iarnă „reinterpretate”?
Decorarea bradului
Pentru mulți bradul împodobit rămâne un simbol al sărbătorilor de iarnă. Dar dacă în urmă cu ceva ani se obișnuia să îmbodobim mici brazi naturali cu beteală și ornamente de plastic sau sticlă, acum interesul tot mai mare pentru sustenabilitate a dat naștere unor noi trenduri. Amintim, de pildă, brazii do it yourself, despre care v-am povestit în articolul „Idei amuzante de brazi de Crăciun DIY”, dar și de decorațiunile handmade din materiale reciclate. De pildă, globuri reprezentând oameni de zăpadă, confecționate din becuri albe sau capace de borcan, mini-brăduți din material textil, împodobiți cu nasturi colorați ori ghirlande fabricate din dopuri de plută pictate manual.
Băuturile de sezon
Dacă în trecut ciocolata caldă și vinul fiert – băut încă din Antichitate, doar că pe atunci în scop medicinal, pentru a înlocui apa infestată – erau nelipsite din sezonul rece, în ultimii ani meniurile restaurantelor au venit cu noutăți. Limonadele calde cu scorțișoară și anason, punciul, ciocolata cu marshmallows și ceaiurile cu arome exotice sunt doar câteva exemple.
Colindele
Încă mai auzim copii la porțile caselor sau în scările de bloc aducând magia Crăciunului prin colinde. Vedem însă și aici o „globalizare”, multe dintre colindele tradiționale fiind acum înlocuite de cunoscutele melodii difuzate iarna la radio, în limba engleză, germană și nu numai. Iar mersul cu Steaua, Sorcova și Plugușorul rămâne un obicei întâlnit doar prin comunităție rurale tradiționale. În plus, grupurile gălăgioase care animau cartierele îmbrăcate în blănuri de urs și porturi populare, specifice mersului cu Capra, sunt tot mai rare.
Cadourile
În ultimii ani, în paralel cu cadourile cumpărate pentru cei apropiați, există tot mai multe ocazii de a dărui. Acțiunile de voluntariat au căpătat amploare, dar și „tradițiile” adoptate de mediul corporate, cum e Secret Santa. Obiceiurile de acest tip reprezintă un prilej bun pentru consolidarea echipelor. Totodată, le oferă angajaților ocazia de a afla mai multe despre colegi și hobby-urile acestora, pentru a alege cel mai potrivit dar.
Masa de Crăciun
Deși acum e „la modă” să petreci sărbătorile de iarnă peste hotare, la târgurile de sezon din alte orașe europene ori chiar pe vreo plajă exotică, Crăciunul rămâne totuși sărbătoarea care are puterea de a strânge ca prin magie întreaga familie în jurul mesei. Unele bucate au rămas aceleași: sarmalele, cozonacul, aperitivele specifice. Însă în meniu își găsesc acum locul tot mai multe preparate servite în alte țări, de la curcanii rotofei la banana bread și nu numai. Un alt aspect pe care se pune tot mai mult accent este folosirea ingredientelor bio, dar și cumpărarea de produse artizanale, de la micii producători locali.
Pentru realizarea acestui articol au fost folosite unele informații disponibile pe platforma vinul.ro.