Ce tipuri de culturi organizaționale poți adopta și ce avantaje îți aduc

Cultura organizațională, ca definiție, se referă la totalitatea normelor și practicilor unui business care îi definesc identitatea. Iată câteva tipuri de culturi organizaționale care se pot dovedi a fi benefice pentru orice business:

  • Cultura inovatoare – încurajează creativitatea și inovația în rândul angajaților, și, adoptând o astfel de cultură, îi încurajezi să-și împărtășească ideile, dar și să își asume riscuri. Într-un business cu o cultură inovatoare, schimbările sunt văzute ca oportunități, în timp ce eșecurile sunt privite ca o parte normală a unui proces de dezvoltare.

  • Cultura orientată către rezultate. Într-un business care adoptă cultura orientată spre rezultate, accentul este pus pe atingerea obiectivelor și pe performanță. Angajații sunt motivați să obțină rezultate și să îmbunătățească constant performanța lor și, implicit, a companiei.

  • Cultura orientată către angajați – un alt tip de cultură organizațională a unei firme benefică pentru orice business. Dacă îți dorești să implementezi o astfel de cultură organizațională, atunci pune accentul pe binele angajaților și pe dezvoltarea lor personală și profesională.

De asemenea, o cultură orientată către angajați promovează și echilibrul între viața profesională și cea personală. Astfel, scade nivelul de stres în rândul echipelor și acestea pot fi mai productive în desfășurarea activităților de zi cu zi.

Acestea sunt doar câteva caracteristici ale culturilor organizaționale sănătoase. În funcție de obiectivele tale, profilul businessului tău și al oamenilor cu care lucrezi, poți să-ți construiești propria cultură organizațională cu ajutorul mai multor caracteristici, pentru a obține avantajele dorite.

4 avantaje ale unei culturi organizaționale solide

Iată care sunt principalele avantaje ale unei culturi organizaționale solide și sănătoase:

Creșterea angajamentului echipelor față de scopul și viziunea afacerii

Atunci când cultura organizațională este aliniată cu principiile angajaților, aceasta creează un sentiment de identitate și apartenență. Angajații se simt conectați la valorile și obiectivele organizației, lucru care duce la un angajament sporit și la o mai mare implicare în activitățile zilnice. Acest lucru este susținut de James Heskett, un renumit profesor de la Harvard University, care afirmă într-un articol publicat de McKinsey că cultura organizațională îi determină pe angajați să fie mai loiali, mai productivi și mai creativi.

Crearea unei imagini publice pozitive și creșterea credibilității

Businessurile care au o cultură organizațională puternică își pot construi o imagine publică pozitivă mai ușor. Atunci când valorile afacerii sunt aliniate cu așteptările societății și se recunosc prin calitatea produselor și serviciilor oferite, afacerea devine mai credibilă și poate atrage sprijinul clienților, partenerilor și a comunității locale.

Îmbunătățirea retenției angajaților și atragerea de noi talente

Crearea unei imagini pozitive atrage după sine un alt avantaj care nu trebuie scăpat din vedere: creșterea retenției angajaților și atragerea de noi talente. Motivul este unul simplu: potențialii angajați tind să aleagă companiile care corespund valorilor proprii, iar cei actuali sunt mai predispuși să rămână în cadrul acesteia pe termen lung.

Dobândirea flexibilității și adaptabilității la schimbare

O cultură organizațională solidă are la bază principii puternice, precum transparența deciziilor, promovarea schimbării în bine și curajul. De aceea, atunci când un business își construiește o astfel de cultură, devine flexibil și capabil să se adapteze la schimbările din mediul de afaceri. În același timp, și angajații pot fi mai dispuși să abordeze și să accepte schimbările într-un mod pozitiv, deoarece au încredere în puterea decizională.

Cum influențează spațiile de lucru cultura organizațională

Pentru a te bucura de toate avantajele unei culturi organizaționale sănătoase, este important să acorzi atenție factorilor care o pot influența. De la structura organizațională și procedurile interne, la procesul de recrutare și selecție, toate aceste elemente ale culturii organizaționale pot avea o influență asupra identității afacerii tale. Dar știai că, pe lângă acestea, și spațiile de lucru pot avea o influență semnificativă asupra culturii organizaționale? Iată cum:

  • Comunicarea și colaborarea între angajați poate fi încurajată prin amenajarea birourilor open space. Aceste spații facilitează interacțiunile spontane și schimbul de idei, contribuind astfel la o cultură care încurajează colaborarea și inovația.

👉 Și tu, ca antreprenor, poți să încurajezi o comunicare și o colaborare eficientă între angajați. Află cum poți face asta cu ajutorul managementului echipei in era digitala.

  • Creativitatea și gândirea inovatoare pot fi stimulate cu ajutorul unor spații special amenajate pentru ședințe de brainstorming, care să dispună de tehnologii moderne și iluminare potrivită.

  • Binele angajaților și echilibrul între viață și muncă pot fi susținute prin închirierea unor spații într-o dezvoltare de birouri care oferă facilități pentru relaxare, cum ar fi sălile de odihnă și alte facilități utile vieții de zi cu zi, cum ar fi magazinele, farmaciile sau sălile de sport.

  • Valorile organizaționale și misiunea organizației pot fi reflectate în birouri prin designul ales pentru spațiile de lucru. Iată câteva exemple de valori organizaționale: integritate, respect, sustenabilitate și incluziune. Acestea, pe lângă că ajută la consolidarea identității organizaționale, pot influența pozitiv și starea psihică a angajaților, atunci când sunt redate prin elemente motivaționale și din natură în design.

👉 Cultura organizațională solidă poate fi susținută de un mediu de lucru modern și sustenabil. Alege birourile din dezvoltarile One United Properties și asigură-le angajaților tăi un spațiu de lucru modern, open space, care promovează creativitatea și gândirea inovatoare! În același timp, prin zonele dedicate relaxării, demonstrezi angajaților tăi că faci din bunăstarea lor o prioritate.

Mai mult decât atât, în proximitatea clădirilor de birouri se află spații verzi, restaurante, spații pentru sport și relaxare și supermarketuri, gândite după abordarea Live/Work/Play, care încurajează petrecerea unui timp de calitate nu doar la locul de muncă, ci și acasă.

Caracteristici ale spațiilor de lucru moderne

Caracteristici ale spațiilor de lucru moderne în care să investești pentru o cultură organizațională solidă

Acum că ai aflat avantajele unei culturi organizaționale solide și influențele pe care le poate avea spațiul de lucru asupra identității businessului tău, iată care sunt caracteristicile concrete în care să investești pentru a-ți construi o cultură organizațională puternică.

Design ergonomic al birourilor

Investește în mobilier ergonomic pentru a asigura un mediu de lucru confortabil și sănătos pentru angajații tăi. Acesta poate include scaune ajustabile, birouri cu înălțime reglabilă și alte echipamente ergonomic concepute pentru a crește nivelul de confort și bunăstare generală.

Spații de colaborare

Creează spații de lucru deschise și colaborative, precum săli de conferințe dotate cu ecrane interactive și panouri magnetice sau zone de coworking. Aceste spații pot stimula colaborarea și schimbul de idei între membrii echipei, promovând o cultură orientată către echipă. Dacă nu ai posibilitatea de a construi astfel de spații, poți lua în considerare închirierea într-o dezvoltare de birouri modernă și sustenabilă.

👉 Alege să închiriezi un spațiu de birouri în One Cotroceni Park – o dezvoltare care îți pune la dispoziție birouri cu design contemporan, concepute ca huburi creative. Descoperă spatiile de birouri disponibile din One Cotroceni Park!

Zone pentru relaxare și interacțiune

Investește în zone dedicate de relaxare și recreere pentru angajați. Oferă un mediu plăcut pentru pauzele active și încurajează relaționarea informală între colegi. Aceste zone pot contribui la îmbunătățirea moralului și a coeziunii în echipă.

Tehnologie modernă și echipamente de lucru

Nu în ultimul rând, asigură-te că angajații au acces la tehnologie modernă și echipamente de lucru de înaltă calitate, deoarece un design plăcut estetic nu este suficient pentru a obține performanță.

Investiția în tehnologie se poate referi la achiziția de computere rapide, care să permită efectuarea sarcinilor de la distanță, achiziția unor platforme pentru îmbunătățirea muncii în echipă, dar și a altor instrumente tehnologice care să faciliteze sarcinile de zi cu zi.

Așa cum ai putut observa pe parcursul acestui articol, spațiile de lucru pot reprezenta mai mult decât un cadru fizic în care angajații își desfășoară activitatea. Cu viziunea potrivită și investițiile corespunzătoare, te poți folosi de spațiile de lucru pentru a consolida cultura organizațională a businessului tău, obținând astfel un avantaj competitiv considerabil.

Surse foto: shutterstock.com, shutterstock.com.