Ce este comunitatea?

Conceptul de comunitate datează încă de la începutul umanității și ne definește ca specie. Există dovezi clare ale conviețuirii oamenilor preistorici în mici comunități cu roluri bine definite. De-a lungul timpului, comunitatea a căpătat altă dimensiune, pe măsură ce numărul oamenilor a crescut, iar orașele s-au dezvoltat.

Practic, ce este comunitatea? Este o grupare de oameni, de diverse dimensiuni. Astfel, comunitatea poate fi:

  • familia;

  • familia extinsă;

  • cercul tău de prieteni și cunoscuți;

  • comunitatea școlară;

  • comunitatea oamenilor dintr-un anumit cult religios;

  • oamenii de la locul tău de muncă;

  • ansamblul rezidențial în care locuiești;

  • un cartier;

  • un oraș sau un sat și așa mai departe.

Comunitatea este, așadar, mediul care permite oamenilor să se dezvolte armonios și să învețe cum să trăiască într-o societate în care fiecare persoană contează. Comunitatea înseamnă empatie și educație, înseamnă accesarea unor noi informații și ajutarea celor apropiați când este nevoie.

Tipuri de comunități

În secolul al XXI-lea, putem vorbi despre două tipuri principale de comunități:

  • comunități virtuale;

  • comunități teritoriale.

Ce este comunitatea virtuală? Așa cum îi spune și numele, este o comunitate a unor oameni care se „întâlnesc” în mediul online și discută despre subiecte comune.
Comunitățile teritoriale se referă la spațiul unde locuiești. Astfel, se poate vorbi despre comunitatea ansamblului rezidențial, comunitatea străzii unde locuiești, cartierul văzut drept comunitate, iar în cazul Capitalei, sectorul poate fi o comunitate și așa mai departe.

👉 Comunitatea reprezintă doar unul dintre factorii care influenteaza calitatea vietii unei persoane și dezvoltarea personală. Intră pe blogul Skia și află care sunt toți factorii care îți influențează viața de zi cu zi.

Importanța și influența comunității asupra stilului de viață și a dezvoltării personale

Având în vedere ce este comunitatea, aceasta influențează stilul de viață și dezvoltarea personală a fiecăruia, indiferent de vârstă. O comunitate sănătoasă va oferi aparținătorilor numeroase beneficii, printre care:

  • siguranță;

  • legătură și apartenență;

  • schimburi de tot felul;

  • influență;

  • legarea unor conexiuni;

  • învățare;

  • schimburi sociale și altele.

Importanța comunității asupra stilului de viață

Importanța comunității asupra stilului de viață: activități în comunitate

Poate te întrebi cum îți poate influența comunitatea stilul de viață. Omul este o ființă socială, care adoră să se implice în tot felul de activități în comunitate alături de persoanele apropiate. Nu este vorba doar despre prieteni sau familie, ci și despre persoanele din zona în care locuiești.

Spre exemplu, într-o comunitate poți face mai ușor mișcare:

  • poți ieși la alergat alături de un vecin;

  • se pot organiza meciuri alături de persoane din comunitatea de care aparții;

  • sala de fitness pe care o vei alege va fi tot o comunitate.

👉 Alege un apartament în One High District, din oferta Skia Real Estate, amplasat pe un teren de 25.000 mp, din care mai bine de 30% reprezintă zone verzi și vei putea face mișcare într-un mediu excelent.

Stilul de viață poate fi influențat și de legăturile pe care le ai în comunitate, cu persoane care împărtășesc aceleași pasiuni sau valori. Dacă îți place să pescuiești, însă până acum nu ai găsit persoane alături de care să mergi, în comunitățile din care faci parte este posibil să întâlnești oameni care să îți împărtășească pasiunea.

Un alt subiect de interes în ultimul timp se referă în special la persoanele care locuiesc la casă, în afara orașului. Dacă îți dorești să consumi cu preponderență alimente locale, comunitatea în care locuiești poate reprezenta mediul ideal din care să le procuri. Deja în unele comunități se practică trocul: o persoană cultivă legume, iar o alta fructe, iar surplusul este schimbat între ele.

Importanța și influența comunității asupra dezvoltării personale

Nu doar stilul de viață poate fi schimbat de comunitate. Aceasta poate influența și dezvoltarea personală. O persoană se poate dezvolta atât pe cont propriu, cât și alături de oameni care îi împărtășesc viziunile și de la care poate avea de învățat.

Astfel, dezvoltarea personală poate începe în familie, mai ales dacă vorbim despre copii, poate continua la școală și la diverse cursuri. Spre exemplu, dacă o persoană vrea să poată comunica mai eficient, va merge la cursuri care să o ajute să se dezvolte în acest sens și va intra într-o comunitate de oameni ce se vor încuraja și sprijini reciproc.

Dezvoltarea personală este mai eficientă și mai ușoară în comunitățile potrivite, deoarece, așa cum am menționat deja, oamenii sunt ființe sociale, care învață făcând schimb de informații și de experiență.

Comunitatea ansamblului rezidențial

Una dintre cele mai importante comunități moderne este cea a ansamblului rezidențial. Ce este comunitatea ansamblului rezidențial? Totalitatea oamenilor care locuiesc într-un spațiu comun, vecini de palier, de bloc sau de ansamblu rezidențial. Acești oameni pot lega prietenii pe viață, având în vedere că locuiesc unul lângă celălalt.

Dezvoltarea rezidențială este foarte importantă pentru conceptul de comunitate. Astfel, datorită avantajelor și dotărilor unui ansamblu rezidențial, se pot construi relații de prietenie într-o comunitate și se va dezvolta un mediu sigur, cu oameni care împărtășesc aceleași valori.

Tinerii în special își doresc să locuiască într-o comunitate care să le ofere atât posibilitatea dezvoltării, cât și sentimentul de apartenență și de prietenie. Astfel, cei mai mulți se orientează spre zone în care dezvoltările rezidențiale sunt construite foarte aproape de cele comerciale și de dezvoltările de birouri. În acest fel, vor putea ajunge la locul de muncă destul de repede, iar timpul economisit îl vor petrece așa cum doresc.

👉 Dacă ești în căutarea unei locuințe care să facă parte dintr-o comunitate în continuă dezvoltare, într-o zonă excelentă din București, poți opta pentru un apartament în One North Lofts. Această dezvoltare rezidențială este situată într-un cartier în care se regăsesc clădiri de birouri, spații comerciale și, bineînțeles, alte unități rezidențiale. De aici poți ajunge oriunde în București într-un timp acceptabil și, de asemenea, poți ajunge repede la aeroport sau la autostrada București-Ploiești.

Unele persoane își doresc să facă parte dintr-o comunitate liniștită, situată într-o zonă a orașului în care priveliștea să fie deosebită, iar zgomotul cât mai redus. O astfel de comunitate este preferată în general de către persoanele care au copii și care își doresc ca ei să se poată juca alături de copiii vecinilor, în spații comune, în cele mai bune condiții.

👉 Skia Real Estate poate fi partenerul tău de încredere în procesul de achiziționare a unei locuințe din comunitata dorită. Skia Real Estate se implică în fiecare etapă a dezvoltărilor rezidențiale, comerciale sau de birouri din portofoliul One United Properties. Astfel, ai avantajul de a beneficia de consultanță din partea profesioniștilor care îți vor recomanda locuința potrivită ție.

Având în vedere ce este comunitatea și rolul atât de important în dezvoltarea oamenilor și în îmbunătățirea stilului de viață, cel mai bine este să alegi comunitățile în care simți că aparții cu adevărat și care se aliniază concepției tale despre viață.

Sursa foto: Skia.