1. Locuințe cu mai mulți metri pătrați

Este o nevoie firească, dacă stăm să ne gândim la milioanele de oameni care și-au mutat biroul, catedra, sala de clasă sau cea de fitness acasă. Când unul dintre parteneri are ședință, celălalt, curs de yoga iar copilul școală online, și locuiești într-o garsonieră, cu siguranță cineva va trebui să se sacrifice. Sau să înceapă căutarea unei locuințe mai spațioase.

2. Spații de muncă flexibile

Mișcările de pe piața muncii în pandemie nu au însemnat neapărat că angajații nu mai au nevoie de un birou, iar companiile sunt scutite de a-l oferi. Însă le-a pus angajatorilor, arhitecților, designerilor și dezvoltatorilor imobiliari imaginația la încercare. Tradiționalele spații de birouri au fost regândite astfel încât să ofere intimitate angajaților, dar și mai mulți metri pătrați per persoană. S-au făcut totodată ajustări în ceea ce privește sălile de ședințe, în vreme ce angajații intrați în sistemul de lucru remote au ales să-și amenajeze biroul în living, în lobby, într-un colț de cafenea sau, de ce nu, în parc, dacă ne gândim la unul în care poți să-ți încarci laptopul.

3. Migrarea de la oraș în suburbii sau la țară și apetitul pentru proiecte multifuncționale

Fie că vorbim de migrarea spre zone adiacente ale capitalelor și altor hub-uri economice, care îți oferă facilități moderne dar în zone mai liniștite, fie de o schimbare majoră, precum mutarea în zona rurală, ambele sunt pe lista anului 2021, transformându-le în zone de interes atât pentru dezvoltatori, cât și pentru investitori. În același timp, proiectele imobiliare multifuncționale au câștigat teren. Apetitul clienților pentru acestea este în creștere tocmai pentru că ele ofera în același ansamblu accesul la mai multe facilități, de la locuință la birou, magazine, cafenele sau restaurante la doi pași de casă. Iar avantajele se înțeleg de la sine: într-un oraș aglomerat, ai în același complex tot ceea ce îți trebuie pentru a-ți desfășura viața în mod sigur și eficient, economisind timp prețios irosit în alte condiții în trafic.

4. Sustenabilitate, sustenabilitate, sustenabilitate

Sustenabilitatea se pare că este una dintre cele mai importante direcții ale viitorului când vorbim de real estate. De la sisteme de energie alternativă și iluminat inteligent la materiale ecologice și stații de încărcare electrică în parcări, totul este orientat spre economisire și regenerare.

5. Spații exterioare generoase

Una dintre tendințale remarcate de publicația internațională Forbes în real estate este cererea tot mai mare de locuințe care să aibă acces facil la spații exterioare, precum grădini și alte zone verzi, cinematografe sau teatre în aer liber și țarcuri destinate animalelor de companie, printre altele. După atâtea ore petrecute la lucru, este necesar să îți limpezești mintea cu o plimbare, deci cu cât este mai aproape spațiul verde sau zona de divertisment, cu atât mai bine, iar proiectele multifuncționale tocmai pe asta mizează.

6. Cererea pentru agenți imobiliari experimentați

O altă tendință subliniată de cei de la Forbes este cererea în creștere pentru agenți cu experiență, care să cunoască piața și să-ți fie alături în luarea deciziei de a cumpăra o locuință, în prezent peste 50% dintre tranzacții fiind intermediate de agenți part-time, fără experiență. Pentru că, atunci când investești într-o nouă locuință, vrei să te asiguri că are toate facilitățile necesare și acces rapid la servicii care să acopere nevoile de zi cu zi.

7. Schimbare de paradigmă în zona de investiții și dezvoltare

Dacă o locuință situată într-o zonă exclusivistă și realizată la cele mai înalte standarde va rămâne mereu o adevărată investiție imobiliară, chiar și când banii se devalorizează, pandemia a mai creat un trend interesant. Analiza „Emerging Trends in Real Estate", realizată de PwC asupra proprietăților din SUA, însă reprezentativă pentru întreagă piață internațională, arată că un câștigător important din sectorul real estate este cel Industrial/Distribuție, care se estimează că va înregistra anul acesta o creștere de la 3,65 la 3,76 puncte în zona de Investiții și o evoluție de la 3,66 la 3,74 în zona de Dezvoltare.