Trenduri în amenajarea casei pe durata sezonului estival
Vara este sezonul în care transformările casei sunt cel mai la îndemână de făcut, dar și perioada din an în care simțim cel mai acut nevoia de un spațiu aerisit și confortabil.
Care sunt trendurile de care trebuie să ținem cont când ne amenajăm locuința pe timpul verii?
Spații flexibile
Reorganizarea și compartimentarea locuinței au reprezentat, deopotrivă, o necesitate a anului trecut pentru cei forțați de contextul sanitar să lucreze sau să învețe de acasă alături de alți membri ai familiei. Aceste schimbări s-au transformat însă într-un trend numai bun de urmat pe timpul verii, când suntem nevoiți să schimbăm garderoba și lenjeriile de pat, să dăm jos de pe rafturi echipamentele de camping sau sporturi nautice și să ne facem bagajul pentru călătorii mai des decât de obicei. Eficientizarea și aerisirea spațiului, recompartimentarea dulapurilor și amenajarea, cu ajutorul decorațiunilor și accentelor de culoare, a unui fundal potrivit deopotrivă ședințelor pe Zoom și cursurilor online, printre altele, ne vor ajuta să economisim timp prețios, pe care îl putem dedica hobby-urilor, prietenilor sau, de ce nu, lenevitului la soare.
Tonuri naturale, forme rotunjite și decorațiuni de sezon
Elemente specifice verii, precum nisipul, nuanțele azurii ale mării, pietrele neșlefuite din râuri, frunzele de un verde intens și stălucirea soarelui pot fi transpuse în interiorul locuinței cu ajutorul unor elemente decorative ușor de instalat. Putem obține un design estival folosindu-ne de un tapet cu imprimeu exotic, o placă de surf restaurată, câteva pălării de pai agățate pe pereți, piese de mobilier din bambus și ratan sau, pur și simplu, vopsind un perete și câteva rafturi în nuanțe naturale de bej, gri, turquoise, alb sau galben pai. Formele curbe sau rotunjite fac și ele parte din tendințe, fie că le regăsim în covoare, oglinzi, piese de mobilier sau chiar în device-uri ca televizoarele sau boxele inteligente.
Sustenabilitate
Industria imobiliară și amenajările interioare pot integra cu ușurință tendința actuală a companiilor de a pune din ce în ce mai mult accent pe protejarea mediului. În aceste două domenii sustenabilitatea se traduce în special prin folosirea materialelor ecologice, reciclate sau reciclabile. La scară mică, proprietarii imobilelor pot contribui la acest demers. O metodă la îndemână este achiziționarea unor piese de mobilier restaurate sau transformarea creativă a unor articole care nu-și mai pot îndeplini scopul în noi accesorii. Fie că alegem să vopsim un scaun incomod, fără spătar, în nuanțe pastel pentru a-l transforma în suport de cărți, să mutăm o veche cadă de fontă în grădină, unde o putem umple cu gheață și sticle cu băuturi reci în timpul petrecerilor, ori să recuperăm câteva plăci de lemn masiv de la un dulap vechi și să le transformăm în etajere, vom reuși să avem o mică contribuție la reducerea risipei de materiale și la salvarea planetei.
Accente premium
Chiar dacă vara se poartă simplitatea și integrarea elementelor naturale în amenajările interioare, asta nu înseamnă că trebuie să excludem folosirea unor accente premium în decorarea casei. Lumânările parfumate cu arome exotice, pernele decorative din materiale fine, o măsuță de cafea din lemn premium, un tablou autentic cu peisaje exotice sau un fotoliu confortabil ne pot ajuta să oferim o notă personală, un farmec aparte și un aer luxos locuinței.
Spații de relaxare
Amenajarea unui spațiu de relaxare în propria locuință este una dintre cele mai eficiente metode de a ne deconecta de la grijile zilnice într-un mediu comod și familiar. Dacă nu dispunem de spațiu sau de un buget suficient pentru schimbări majore, putem transforma un simplu colț al balconului într-o oază de liniște folosind câteva perne decorative cu modele estivale, o serie de plante de apartament și un hamac confortabil. În cazul în care suntem dispuși să facem o investiție majoră, opțiunile sunt nelimitate.
Casele cu grădină sunt cel mai ușor de transformat în sezonul estival, deoarece le putem dota cu piscine, jacuzzi-uri, șezlonguri, spații pentru grătar și foișoare, însă nici apartamentele nu se lasă mai prejos. Un exemplu în acest sens sunt penthouse-urile, care permit amenajări elegante și confortabile, în spații generoase de relaxare, așa cum sunt, de exemplu, cele realizate de Lemon Interior Design pentru unități în cadrul proiectelor One Mircea Eliade sau One Herăstrău Park. Acestea au fost dotate, printre alte facilități de lux, cu piscine generoase, perfecte pentru a te răcori în zilele toride.
Pentru realizarea acestui material au fost folosite informații disponibile pe platformele countryliving.com și trendesignbook.com.