Top 10 cele mai sustenabile clădiri din Europa

Top 10 cele mai sustenabile clădiri din Europa

Un trai sustenabil a devenit o necesitate de necontestat a vremurilor actuale, iar tehnologia permite o creativitate fără limite în privința facilităților care pot fi incluse în dezvoltarea clădirilor de orice natură, fie că vorbim de spații de birouri, locuințe, fabrici, ba chiar și lăcașuri de cult.

În Europa se regăsesc numeroase clădiri care și-au dovedit bunele practici în materie de sustenabilitate, atât în stadiul de dezvoltare, cât și în funcționarea de zi cu zi, așa că am ales să vă prezentăm zece dintre ele.

Care sunt acestea și din ce țări provin?

Bloomberg London

Sediul central al companiei Bloomberg din Europa, situat pe strada Queen Victoria din Londra, a primit un scor de 98,5 din 100 în evaluarea BREEAM (certificare oferită de centrul britanic de știință în domeniul construcțiilor Building Research Establishment, pentru acordarea căreia este evaluată performanța ecologică a unei clădiri și impactul acesteia asupra mediului).

Față de alte clădiri similare, Bloomberg London are un consum de apă cu 73% mai scăzut și utilizează cu 35% mai puțină energie. În plus, generează cu 35% mai puține emisii de carbon. La aceste rezultate contribuie atât structura clădirii – centrată în jurul unei scări în spirală, realizată din lemn provenit din surse sustenabile, alături de tavanul proiectat cu ajutorul biomimeticii (tehnică prin care se imită elemente ale naturii), cât și sistemul său de ventilație naturală și instalația de tratare a apei de ploaie prezente în clădire. Acestora li se adaugă un perete „viu”, din plante, alături de alte elemente decorative, proiectate la rândul lor cu ajutorul biomimeticii.

Bloomberg's European headquarters

Moscheea Centrală Cambridge

Prima moschee ecologică din Europa, amplasată în orășelul britanic Cambridge, a fost proiectată de aceeași firmă de arhitectură care a realizat și celebrul obiectiv London-Eye și poate primi concomitent până la 1.000 de vizitatori. Moscheea a fost construită cu lemn provenit din surse sustenabile și materiale cu conținut scăzut de carbon. În grădina exterioară a clădirii au fost plantați 20 de chiparoși – o oază de verdeață cu scop nu doar decorativ, ci și practic, deoarece absoarbe cantitățile prea mari de precipitații, alături de un sistem suplimentar instalat pentru recoltarea apei de ploaie, folosită pentru irigare în zilele călduroase. Alături de elementele vegetale există și o parcare generoasă pentru 300 de biciclete. În ceea ce privește electricitatea, clădirea este alimentată în întregime cu ajutorul energiei electrice regenerabile generate local, fiind dotată, de asemenea, cu luminatoare mari și sisteme pasive de încălzire și răcire pentru a minimiza consumul de energie.

Cambridge Central Mosque

Complexul ArcelorMittal din Gent

În urmă cu doi ani, acoperișul complexului companiei ArcelorMittal din Gent a fost dotat cu 27.000 de panouri solare, transformându-l în cel mai mare acoperiș solar din Belgia. Sistemul generează anual 10.000 MWh, echivalentul consumului de energie electrică a aproximativ 3.000 de locuințe.

The Crystal, London

Salonul de evenimente de 18.000 de metri pătrați, ridicat în 2012 în estul Londrei, a primit la rândul său cele mai importante certificări care îi atestă proiectarea și funcționarea durabilă: atât acreditarea BREEAM, cât și Platinum LEED (Leadership in Energy and Environmental Design). Printre facilitățile cu care clădirea a fost dotată se numără o rețea de colectare a apei de ploaie instalată pe acoperiș, care asigură umplerea rezervoarelor toaletelor din clădire, un sistem de producție proprie a energiei solare, o rețea de termoficare alcătuită din 199 de pompe de căldură subterane și un sistem digital de gestiune a imobilului. The Crystal găzduiește o expoziție permanentă dedicată dezvoltării urbane sustenabile și numeroase conferințe de profil.

The Crystal, London

One Angel Square, Manchester

Clădirea de birouri One Angel Square, sediul central al grupului britanic The Co-operative, are o capacitate de a găzdui simultan 4.000 de angajați și deține o certificare BREEAM. Imobilul are o amprentă operațională de carbon neutră (generează zero emisii) și produce o cantitate de energie regenerabilă mai mare decât cea consumată. Alături de un sistem de iluminat LED și ferestre generoase, care maximizează iluminarea naturală, One Angel Square a fost dotată cu sisteme de recoltare a apei pluviale și de reciclare a apei folosite, precum și a căldurii reziduale. În plus, termoficarea clădirii este asigurată de un sistem de cogenerare care funcționează pe bază de ulei de rapiță, cultivată pe terenurile cooperativelor din grup.

One Angel Square, Manchester

The Tube, Tilburg, Netherlands

The Tube, cu numele oficial NewLogic III, este deținut și operat de compania de logistică Rhenus, care îl folosește drept sediu general și centru principal de distribuție în orașul Tilburg din Olanda. În paralel cu design-ul inovativ, clădirea dispune de o rețea de termoficare cu pompe subterane, un sistem de iluminare LED cu control automatizat, stații de încărcare pentru mașini electrice, un sistem de monitorizare a consmului de energie, apă și CO2, precum și un acoperiș cu 11.600 de panouri solare care asigură mai multă energie decât consumul total al imobilului.

The Edge, Amsterdam

O clădire uriașă din sticlă care facilitează iluminarea naturală, sediul central al Deloitte din Amsterdam, structurat pe 15 etaje, cu o suprafață de 40.000 de metri pătrați, a primit de-a lungul timpului nu doar certificarea BREEAM cu un scor de 98 de puncte din 100, ci și titlul de cea mai sustenabilă clădire de birouri din lume. Consumul de energie al The Edge este cu 70% mai mic față de alte clădiri de birouri de dimensiuni asemănătoare, iar acoperișul și fațada de pe latura sudică încorporează cea mai mare gamă de panouri fotovoltaice de pe o clădire de birouri din Europa, potrivit informațiilor disponibile pe site-ul oficial breeam.com. În plus, imobilul este dotat cu un sistem de stocare a energiei termice acvifere, care asigură integral energia necesară încălzirii și răcirii, iar iluminarea, umiditatea și temperatura, printre altele, sunt controlate cu ajutorul inteligenței artificiale.

The Edge, Amsterdam

Seat Martorell, Barcelona

Linia de producție a companiei auto Seat, întinsă pe o suprafață de 2,8 milioane de metri pătrați lângă Barcelona, găzduiește cea mai mare rețea de panouri solare de pe acoperișul unei fabrici auto din lume – 53.000 de panouri care generează anual 15 milioane de kWh de energie verde.

One Floreasca City, București

Un proiect mixt, One Floreasca City – alcătuit din componenta de birouri One Tower și cea rezidențială, One Mircea Eliade – este primul proiect imobiliar românesc premiat la nivel internațional pentru sustenabilitate. Arhitectura urbană modernă, îmbinată cu designul contemporan calitățile specific unei clădiri verzi, i-au adus premiul de „Best International Sustainable Residential Development 2019-2020”, acordat la Londra, la International Property Awards.

Demarat în 2018, în București, proiectul face parte din portofoliul dezvoltatorului imobiliar One United Properties și a necesitat o investiție de 100 de milioane de euro. Din suprafața totală de 2,8 hectare, 30% reprezintă spații verzi. Alături de sistemele eficiente din punct de vedere energetic cu care a fost dotat și parcarea de 1.200 de locuri care ajută la fluidizarea traficului în una dintre cele mai aglomerate capitale europene, proiectul a reușit să redea comunității o zonă abandonată din oraș, fiind construit pe locul unei foste fabrici auto. Ansamblul rezidențial One Mircea Eliade, alcătuit din trei turnuri – două de 15 și unul de 20 de nivele – însumează 247 de apartamente și a primit certificarea Green Homes. Componenta de birouri One Tower, structurată pe 16 nivele, deține precertificarea LEED v4 Core & Shell (nivelul Platinum), cea mai bună performanță obținută de o clădire în faza de construcție pe piața imobiliară din România și cea mai înaltă formă de apreciere și evaluare tehnică a unei clădiri, în termeni de sustenabilitate.

One Floreasca City

Magazinul Ikea Greenwich, Londra

Unitatea de 32.000 mp din cartierul londonez Greenwich a companiei Ikea, certificată BREEAM, împrejmuită de grădini comunitare, este dotată cu sisteme de încălzire la sol, instalații de recoltare a apei de ploaie și sisteme de iluminat eficiente din punct de vedere energetic. Alături de acestea se numără o rețea de 2.600 de panouri solare instalate pe acoperiș, care asigură 50-80% din necesarul de energie al magazinului în orice moment, dar și o parcare cu 20 de stații de încărcare pentru mașini electrice.

Ikea Greenwich

Pentru realizarea acestui articol au fost folosite informații disponibile pe site-urile edie.net, propertyawards.net și breeam.com.

Loading...