Setări optime pentru casă: temperatura

Setări optime pentru casă: temperatura

Identificarea gradului de confort termic poate fi greu de obținut, mai ales dacă locuiești alături de mai multe persoane în casă sau dacă abia te-ai mutat într-o locuință nouă. Temperatura optimă în casă poate fi resimțită diferit de fiecare persoană, astfel încât uneori durează chiar și câteva luni pentru a se ajunge la un compromis.

În momentul în care reușești să identifici temperatura optimă în casă, vei observa că toată familia este fericită, se bucură de confort și acest lucru te poate ajuta să economisești sume importante pe parcursul unui an, având în vedere că facturile la utilități vor scădea.

În cele ce urmează, vei afla care este temperatura optimă la care funcționează corpul uman, cât de important este confortul termic pentru un somn odihnitor. De asemenea, vei putea citi și câteva sfaturi pentru a păstra o temperatură optimă în casă.

De ce este important să menții o temperatură optimă în casă?

Temperatura optimă în casă și nivelul de umiditate sunt doi dintre factorii care contribuie la confort, la sănătatea fiecărui membru al familiei, la odihnă și la o stare psihică excelentă. Corpul uman este o „mașinărie” complexă ce își poate regla temperatura, chiar și în împrejurări nu tocmai prielnice. Cu toate acestea, în momentul în care te expui pentru timp îndelungat unei temperaturi prea ridicate sau prea scăzute în casă, nu vei mai putea obține confortul dorit și este posibil să te confrunți și cu diverse afecțiuni, atât din cauza temperaturii, cât și ca urmare a lipsei de odihnă.

O temperatură prea scăzută sau prea ridicată pe timpul zilei poate duce și la disconfort psihic, nu doar fizic, iar pe timpul nopții va determina treziri dese, în cazul copiilor ajungându-se chiar și la tulburări de somn.

Umiditatea joacă un rol foarte important în atingerea confortului termic. Astfel, potrivit experților de la National Institutes of Health, umiditatea ideală din casă se situează între 40% și 60%, cu mențiunea că fiecare persoană va avea un nivel preferat de umiditate, la care se simte bine.

👉 Ești în căutarea unui apartament cu 3 sau 4 camere în care confortul termic să fie ușor de atins? Programează o vizionare pentru un apartament din One Herăstrău Towers, prin intermediul Skia. Beneficiezi de consultanța unei echipe de profesioniști cu experiență în domeniul real estate, pentru a face alegerea potrivită pentru tine și familia ta.

Care este temperatura normală în casă?

Temperatura normală în casă nu este o temperatură care rămâne constantă pe tot parcursul anului, ci o temperatură ce se schimbă în funcție de condițiile climatice. Acest lucru este foarte important nu doar pentru stabilirea unui grad de confort termic, dar și pentru a evita șocurile termice întâlnite în momentul în care diferența dintre temperatura de la exterior și cea de la interior este mult prea mare.

În continuare, vei afla care este temperatura optimă în casă pe timp de vară și pe timp de iarnă, în funcție de tipul camerei.

Temperatura optimă în casă vara

Potrivit experților de la CDC (Centrul American pentru Prevenirea și Combaterea Bolilor), temperatura optimă în casă vara se situează între 23 și 27°C. Ca regulă generală, ar fi bine ca diferența dintre temperatura exterioară și cea interioară să nu fie mai mare de 10°C, pentru a evita șocurile termice.

Temperatura optimă în casă vara

Temperatura optimă în casă iarna

Temperatura optimă în casă iarna poate fi mai greu de setat, însă pentru a-ți fi mai ușor, urmează recomandările CDC, care menționează faptul că se poate obține confort termic în intervalul 20-23°C pe timpul iernii. Bineînțeles că acest lucru depinde de fiecare persoană și de particularitățile camerelor.

Temperatura pe timp de vară și iarnă în diferite camere pentru adulți și copii

Valorile prezentate în continuare sunt temperaturile medii la care se pare că se simt bine cele mai multe persoane și pot fi adaptate în funcție de anotimp, crescând sau scăzând temperatura optimă în casă:

  • în sufragerie, temperatura nu ar trebui să depășească 20-22 de grade Celsius iarna, iar vara ideal ar fi ca diferența față de exterior să nu fie mai mare de 10 grade Celsius, deci aproximativ 27°C în zilele caniculare;

  • temperatura în dormitor se situează între 18 și 22 de grade Celsius, cu mențiunea că trebuie adaptată în funcție de gradul de confort al fiecărei persoane;

  • baia este de obicei cea mai călduroasă cameră, iar temperatura medie este între 22 și 24 grade Celsius;

  • pentru a evita înmulțirea bacteriilor în bucătărie și pentru ca alimentele să se păstreze în condiții optime, se recomandă o temperatură situată între 18 și 20 de grade;

  • pentru hol, temperatura medie optimă nu ar trebui să depășească 18 grade.

👉 A venit momentul pentru a te muta într-o locuință mai spațioasă? Programează o vizionare la One Cotroceni Park, prin intermediul Skia și te vei bucura de atenția profesioniștilor și de ghidarea acestora spre alegerea locuinței perfecte.

Temperatura optimă în casele cu bebeluși sau copii

Temperatura optimă în casă, dacă există un bebeluș sau un copil mic, este un subiect intens dezbătut de către părinți. De aceea, este bine să asculți doar sfaturile specialiștilor. Bebelușii și copiii nu au nevoie de un mediu foarte cald pentru a nu se îmbolnăvi. Virozele sunt provocate de virusuri, nu de temperatura scăzută dintr-o locuință. În ceea ce privește copiii și bebelușii deja bolnavi, specialiștii au demonstrat deja faptul că o temperatură optimă în casă nu ar trebui să depășească 21 de grade, mai ales în timpul somnului. Această valoare ajută sistemul respirator să se refacă și copilul sau bebelușul să se însănătoșească mai repede.

Astfel, pe timpul zilei, temperatura optimă în casă, ideală pentru bebeluși și copii, începe de la 22 de grade și poate ajunge la 27 de grade Celsius în zilele caniculare de vară, iar noaptea, temperatura nu ar trebui să depășească 22 de grade.

Temperatura optimă în casă, ideală pentru bebeluși și copii

Temperatura optimă pentru somn în cameră

Temperatura ambientală este în strânsă legătură cu un somn odihnitor. Nu contează doar numărul de ore pe care le dormi, ci și calitatea somnului, respectiv să nu te trezești din cauză că îți este prea cald sau prea frig. De asemenea, temperatura optimă pentru somn în cameră ajută și la prevenirea unor afecțiuni respiratorii și împiedică înmulțirea acarienilor, ce ar putea provoca alergii.

Având în vedere faptul că temperaturile foarte ridicate provoacă somnolență, oamenii au impresia că și în dormitor ar trebui să seteze o temperatură ambientală de peste 22 de grade Celsius, ceea ce este greșit, temperatura optimă în casă pentru somn fiind mult mai scăzută.

Potrivit specialiștilor, temperatura optimă pentru somn se situează între 16 și 22 de grade Celsius, cu mențiunea că aceasta trebuie adaptată în funcție de situațiile particulare (spre exemplu, în camera nou-născuților, în perioadele geroase, temperatura optimă în casă poate urca la maximum 24 de grade).

Dacă te întrebi de ce este nevoie de o temperatură scăzută în dormitor pentru un somn odihnitor, acest lucru are legătură cu reacția corpului uman când se pregătește de somn. Temperatura corpului scade foarte puțin, ca răspuns la încetinirea tuturor funcțiilor vitale. În cazul în care temperatura din cameră este ridicată, corpul nu se mai poate adapta și somnul va fi agitat.

Sfaturi pentru a păstra o temperatură optimă în casă

Având în vedere valorile ideale pentru temperatura optimă în casă în funcție de anotimp, perioada zilei și destinația camerei, probabil ți se va părea dificil să atingi confortul termic. În realitate, lucrurile sunt mai simple și poți pune în aplicare următoarele sfaturi pentru a atinge o temperatură optimă în casă:

  • aerisirea camerelor: indiferent de condițiile meteo și de momentul zilei, se recomandă minimum două aerisiri pe zi;

  • păstrarea unui nivel optim de umiditate în locuință;

  • alegerea unor plante de apartament ce mențin umiditatea la un procent ideal și care pot regla și temperatura;

  • instalarea unui termostat;

  • elementele de izolare a locuinței.

Izolarea locuinței este unul dintre elementele vitale care contribuie la păstrarea unei temperaturi optime în locuință. De aceea, apartamentele One sunt construite astfel încât confortul și echilibrul termic să fie ușor de obținut și menținut, după cum urmează:

  • termoizolație exterioară realizată prin anvelopare cu polistiren EPS 10 cm și tencuială decorativă;

  • tâmplărie PVC cu geam termopan cu 6 camere, tratat low-e, care realizează și o foarte bună izolație fonică, nu doar termică;

  • ziduri exterioare realizate din cărămidă;

  • compartimentările realizate din cărămidă porotherm;

  • ușa de la intrare termoizolantă.

👉 Mai multe detalii despre poluarea fonică și importanța unei izolații adecvate poți citi pe blogul Skia. Tot aici, vei găsi informații complete despre domeniul imobiliar și informații actualizate despre apartamentele One.

Toate aceste elemente, alături de un sistem de încălzire cu ajutorul caloriferelor sau prin podea, după caz, și un termostat vor asigura o temperatură optimă în casă și confortul termic pe timpul iernii, iar vara vei observa că nevoia de a folosi aerul condiționat este foarte scăzută, având în vedere că temperatura se păstrează la un nivel optim.

Așadar, pentru atingerea confortului termic și pentru un somn odihnitor, indiferent de anotimp, ține cont de aceste recomandări și vei observa diferențe notabile.

Sursa foto: Shutterstock

Loading...