Cum influențează spațiul de lucru eficiența și motivarea angajaților
Cât de importantă este amenajarea spațiului de lucru pentru a avea drept efect eficiența și motivarea angajaților? Foarte importantă! Adesea, un birou în amenajarea căruia s-a folosit creativitatea și pentru care s-au ales detalii cu totul deosebite va transforma spațiul de lucru și va aduce o stare de spirit excelentă în rândul angajaților și, de asemenea, va ajuta și la îmbunătățirea relațiilor dintre aceștia.
Având în vedere că, în ultimii ani, nevoile angajaților s-au schimbat destul de mult și luând în calcul și diferitele tehnologii care fac ziua de lucru mai ușoară, se poate spune că o amenajare a biroului ergonomică și echilibrată nu este doar un trend, ci un factor care va decide felul în care se vor simți angajații.
Îți prezentăm în continuare modul în care eficiența și motivarea angajaților sunt influențate de spațiul de lucru.
Despre motivarea la locul de muncă
Motivarea angajaților poate reprezenta o combinație de factori între creativitatea angajatorului, valorile companiei și resursele acesteia. Motivarea este și o investiție în companie, prin urmare, are un rol foarte important.
Angajații motivați vor depune mai mult efort pentru a finaliza task-urile la timp, îi vor încuraja și pe colegii lor și îi vor sprijini când este cazul și sunt mult mai eficienți, per total. De asemenea, un angajat motivat va fi mai puțin predispus să își caute un alt loc de muncă.
Motivarea personalului nu este definită doar de salariu sau de alte beneficii financiare. Motivația la locul de muncă poate fi legată și de flexibilitatea programului de lucru, recunoașterea reușitelor, oportunități de a avansa în carieră și așa mai departe.
Legătura dintre motivarea personalului și eficiența acestuia
În cazul în care te întrebi care este legătura dintre motivarea personalului și eficiența acestuia, răspunsul este unul mai complex:
un bonus de performanță acordat angajaților îi vor face mai eficienți, cu toate că acel bonus nu este pentru a lucra mai bine sau mai repede, ci pentru a-i motiva în general;
motivarea prin acordarea unor pauze mai lungi contribuie în mod direct la eficiența personalului, întrucât oamenii vor fi mai odihniți și relaxați;
dacă angajații sunt motivați prin schimbarea sau reîntărirea valorilor companiei astfel încât aceștia să poată adera la ele, eficiența va fi mai crescută.
Acestea sunt doar câteva idei de îmbunătățire la locul de muncă, respectiv de motivare a angajaților și de a-i face mai eficienți.
👉 Intră pe blogul One United Properties și citește mai multe despre importanta motivatiei in procesul de retentie a angajatilor.
Motivarea angajaților și spațiul de lucru
Una dintre metodele prin care angajații pot fi motivați și, prin urmare, pot deveni mai eficienți, este prin amenajarea corectă a spațiului de lucru. Știai că simplele decorațiuni pot spori productivitatea, dacă sunt alese în funcție de preferințele angajaților? La polul opus, un spațiu de lucru mic, fără lumină naturală, fără echipamente adecvate, care nu poate fi aranjat rapid, va avea o influență negativă asupra eficienței angajaților.
Astfel, când vine vorba despre sistemul de recompense, motivarea personalului, eficiența acestora și spațiul de lucru, este bine să se țină cont de câteva direcții:
motivarea echipei prin comunicare: spațiile de birouri trebuie să permită mobilitatea ușoară a angajaților și comunicarea facilă între aceștia;
alegerea unui mobilier ergonomic: atât scaunul de birou, cât și biroul trebuie să fie reglabile, astfel încât fiecare angajat să și-l personalizeze după bunul plac și să stea cât mai comod;
spațiul de lucru trebuie amenajat astfel încât să se alinieze identității brandului și valorilor firmei;
nu uităm și de inovațiile tehnologice ca tehnici de motivare, ce vor ajuta angajații să ajungă la o capacitate cât mai mare de muncă, fără a depune efort suplimentar.
Motivația are ca factor obiectiv și spațiul de lucru
Motivația are ca factor obiectiv și spațiul de lucru, printre altele. Spațiul de lucru se află în top factori motivaționali la locul de muncă și ar fi bine să fie întotdeauna organizat, ordonat și aerisit, pentru ca angajații să fie cât mai eficienți.
Motivarea angajaților și amenajarea spațiului de lucru
Pentru îmbunătățirea performanței la locul de muncă, amenajarea spațiului de lucru joacă un rol important. Iată câteva dintre aspectele de care trebuie să ții cont pentru a stimula motivația în muncă prin spațiul de lucru:
Stabilește dacă va fi un birou open space sau spații închise: printre cele mai eficiente strategii de motivare a angajaților se află și oferirea unor birouri open space, întrucât permit comunicarea mai eficientă și mai rapidă între angajați și, prin urmare, crește eficiența lor;
Alege cu grijă culorile spațiului de lucru: culorile influențează modul în care se simt angajații, prin urmare, și eficiența acestora. Spre exemplu, pentru zonele de relaxare, poți alege verde sau albastru, pentru zonele de lucru, portocaliu și galben, pentru săli de ședință accente de roșu, care stimulează concentrarea. În cazul stimulării creativității, se vor prefera culori neutru cu accente de culori puternice;
Ține cont și de iluminarea corectă a spațiului: pe cât posibil, alege iluminatul natural, adică spații cu ferestre mari. Pentru iluminatul artificial, optează pentru becuri LED cu o luminozitate apropiată de cea naturală, poziționate astfel încât să nu creeze umbre;
Alege mobilier ergonomic: despre rolul mobilierului ergonomic am menționat deja, fiind foarte important pentru confortul și sănătatea fiecărui angajat;
Dintre cele mai importante tehnici de motivare a angajaților, se distinge și amenajarea unui spațiu separat pentru relaxare, care să aibă canapele și fotolii, televizor, o mică bibliotecă, aparat de cafea și altele. Aici, angajații pot să se deconecteze timp de câteva minute și apoi se pot întoarce la muncă mult mai eficienți;
Alte metode de motivare a angajaților prin intermediul spațiului de lucru ar fi alegerea unor zone în care zgomotul este redus (antifonarea spațiilor), amenajarea unor săli de ședințe creative, păstrarea unei temperaturi optime în birou pe tot parcursul anului și, bineînțeles, alegerea unor spații care să aibă și zone verzi.
Toate acestea contribuie la bunăstarea angajaților și sunt modalități de motivare excelente, care vor avea și grijă de confortul și sănătatea lor.
👉 Îți poți motiva angajații dacă alegi dezvoltarile de birouri One United Properties. Acestea îți permit să le oferi angajaților cele mai bune condiții, pentru a fi cât mai eficienți și pentru a se simți cât mai bine la locul de muncă.
Dezvoltările de birouri One se bucură de tehnologii de ultimă generație, printre care certificări superioare de tipul LEED Platinum, sisteme performante HVAC de control al ventilației, fațade ventilate și ascensoare capabile să recupereze energia. Toate acestea vor mulțumi angajații și vor contribui și la protejarea mediului înconjurător.
Așadar, este bine să reții că pentru motivarea angajaților și eficiența acestora, un rol extrem de important este jucat de spațiul de lucru.
Sursa foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, One.ro.