Sfaturi de design interior pentru locuințele cu ferestre mari
Locuințele cu ferestre mari nu numai că îți oferă oportunitatea de a te bucura de o panoramă deosebită, ci îți oferă ocazia de a amenaja spațiul în stiluri foarte variate, în funcție de preferințele fiecăruia. Iată avantajele și dezavantajele pe care trebuie să le iei în considerare atunci când plănuiești să îți achiziționezi o locuință cu ferestre mari, dar și câteva idei de design interior, în funcție de stilurile preferate.
Avantajele unei locuințe cu ferestre mari
beneficiezi de mai multă lumină naturală. Geamurile de dimensiuni mari favorizează pătrunderea luminii naturale în locuință chiar și pe timpul iernii, când ziua este mai scurtă, iar razele soarelui strălucesc cu intensitate redusă.
economisești costuri cu electricitatea. Cu cât beneficiem de mai multă lumină naturală în locuință, cu atât ne permitem să utilizăm mai puțină lumină artificială. Ferestrele de dimensiuni mari permit pătrunderea unui procent mai mare de lumină naturală în interiorul locuinței, astfel că ele contribuie cu succes la economisirea energiei electrice, deoarece în timpul zilei nu ai nevoie să utilizezi lumina artificială.
te bucuri de vederi panoramice. Acestea pot contribui la crearea unei stări de bine și la o relaxare profundă, după o zi lungă de muncă. Imaginează-ți că te întorci seara acasă după o zi agitată și ai posibilitatea să te bucuri de o priveliște uluitoare a orașului București în timp ce savurezi un pahar de vin în confortul locuinței tale. Ce poate fi mai frumos de atât?
Pentru a te bucura de o panoramă cât mai amplă a orașului, optează pentru locuințe situate la etajele superioare ale clădirilor, precum acest penthouse exclusivist de la etajul al nouălea.
Dezavantajele locuințelor cu ferestre de dimensiuni mari
Pe lângă numeroasele avantaje ale ferestrelor înalte, există și câteva dezavantaje care nu trebuie trecute cu vederea, dar care pot fi soluționate prin folosirea unor metode eficiente.
Izolație termică. Atunci când geamul are o dimensiune mai generoasă, el ocupă un spațiu mai mare din peretele unei locuințe, lucru care poate influența temperatura din interiorul camerelor. Indiferent că vorbim de temperaturi joase sau ridicate, de obicei, sticla nu face față la fel de bine temperaturilor extreme. Cu toate acestea, nu înseamnă că nu există soluții care să preîntâmpine problemele legate de izolația termică la temperaturi extreme. Dacă îți dorești o locuință cu geamuri înalte, în care să nu îți faci griji cu privire la izolația termică, poți opta pentru locuințe cu geamuri termopan groase din materiale PVC, precum acest apartament spatios cu 5 camere.
Întreținere minuțioasă. Deoarece sticla atrage praf și scoate în evidență orice amprentă, ferestrele de dimensiuni mari ale unei locuințe necesită o întreținere specială. Pentru a te putea bucura de lumina naturală la capacitate maximă și de vederile panoramice superbe, trebuie să asiguri o întreținere constantă a ferestrelor înalte. Deoarece în procesul de curățare a geamurilor înalte poți să întâmpini obstacole din cauza accesului în fiecare zonă a ferestrei și a timpului îndelungat pentru curățare, poți să delegi această activitate unei firme externe de curățenie.
👉 Descoperă un apartament modern cu 3 camere de vânzare în One Herăstrău Park! Acesta se află la etajul al nouălea și beneficiază de izolație cu termosistem de 100 mm Austrotherm, astfel că te vei putea bucura de o izolație termică de calitate superioară, care face față cu brio temperaturilor extreme.
Idei de design pentru locuințe cu ferestre mari, în funcție de stilul preferat
Locuințele cu ferestre înalte îți oferă oportunitatea de a fi creativ în ceea ce privește amenajarea spațiului. Iată câteva recomandări pentru amenajarea locuințelor în diferite stiluri.
Amenajarea unei locuințe cu geamuri mari, în stil minimalist
Pentru că una dintre caracteristicile stilului minimalist, în ceea ce privește materialele folosite, este sticla, acest design este unul dintre cele mai potrivite atunci când vorbim despre locuințele cu ferestre generoase. Iată câteva recomandări pentru un design reușit:
folosește o paletă de culori care conține tonuri neutre, precum gri petrol, negru maro, dar și tonuri deschise, precum alb, gri deschis sau bej. Deși, în general, tonurile neutre par să creeze senzația unui spațiu închis, de dimensiuni mici, acestea pot echilibra în mod eficient designul unei camere cu ferestre înalte.
alege perdelele și draperiile în concordanță cu paleta de culori, iar în ceea ce privește materialul din care sunt confecționate, poți opta pentru bumbac, in sau mătase.
amenajează spațiul cu piese de mobilier joase, cu forme simple și linii drepte, bine definite. Simplitatea este una dintre caracteristicile principale ale stilului minimalist, astfel că un mobilier de acest tip este cel mai potrivit atunci când îți dorești un astfel de design.
în ceea ce privește decorațiunile potrivite unui stil minimalist, poți opta pentru o vază deosebită, un tablou abstract sau câteva fotografii așezate răsfirat pe piesele de mobilier.
Amenajarea unei locuințe cu geamuri mari, în stil rustic
Stilul rustic aduce aminte de vacanțele petrecute în satul bunicilor și de contactul cu natura, fiind preferat în locuințele spațioase, deoarece, în caz contrar, ar putea crea o atmosferă încărcată. Din acest motiv, stilul rustic este potrivit pentru o locuință cu ferestre înalte, care oferă senzația unui spațiu deschis, de dimensiuni mari. Iată câteva recomandări de care să ții cont, dacă dorești să îți amenajezi locuința cu ferestre înalte în stil rustic:
folosește obiecte decorative de inspirație tradițională, precum tablouri cu rame din lemn, lustre din lemn sau diferite decorațiuni de perete cu tematică populară;
construiește un șemineu cu design din piatră sau ceramică;
folosește o paletă de culori cu nuanțe regăsite și în natură: maro, brun roșcat, verde;
amenajează spațiul cu piese de mobilier înalte, din lemn masiv;
completează designul rustic cu draperii lungi din bumbac.
Amenajarea unei locuințe cu geamuri mari, în stil contemporan
Stilul contemporan se caracterizează prin simplitate și funcționalitate, având suprafețe fine și bine finisate. Iată câteva recomandări pentru amenajarea unei locuințe cu geamuri înalte într-un stil contemporan:
- amenajează spațiul cu obiecte de mobilier dintr-un mix de materiale, precum lemnul, sticla sau metalul;
- în ceea ce privește paleta de culori, poți opta pentru culori neutre, cu accente vii și puternice de culoare.
- decorează locuința cu perdele, draperii și perne din materiale textile, precum bumbacul, inul sau iuta. În timp ce perdelele ar trebui să fie transparente, pentru un plus de culoare poți alege draperii în culori puternice, precum albastrul, galbenul sau vișiniul.
- amenajează camera de zi cu diverse corpuri de iluminat cu motive geometrice, fabricate din metal sau sticlă.
Un design interior spectaculos integrează obiecte de mobilier și decorațiuni de calitate superioară. Din acest motiv, apartamentele din portofoliul Skia, care fac parte din dezvoltările rezidențiale One, beneficiază de un design contemporan gândit de Lemon Interior Design, cu linii fine, calitate și un aer timeless.
sursă foto: freepik.com.