Setări optime pentru casă: lumină caldă sau rece

Setări optime pentru casă: lumină caldă sau rece

Designul unei locuințe și felul în care te simți în ea pot fi influențate de tipul de lumină existent în spațiul respectiv. În timp ce într-o locuință, pe lângă existența luminii naturale, te poți folosi atât de lumina caldă, cât și de lumina rece, este important să știi când și unde este mai bine să folosești fiecare tip de lumină. Pentru a veni în ajutorul tău, ți-am pregătit câteva sfaturi utile de luat în considerare.

Ce este temperatura de culoare și cum influențează vederea

Temperatura de culoare se referă la diferitele grade de temperatură prin care trece un bec atunci când se încălzește. Înainte de a ajunge la o temperatură înaltă, filamentul becului este de culoare roșie, apoi devine galben și, ulterior, alb. În final, în momentul în care becul ajunge la o temperatură ridicată, acesta capătă tonuri de albastru.

Fiecare dintre aceste grade de temperatură influențează ambientul unei camere, dar și organismul uman. În timp ce lumina albă este preferată pentru birouri sau spații comerciale deoarece nu obosește vederea, luminile galbene și roșii creează o stare de relaxare, fiind folosite predominant în living sau dormitor.

Pentru a simplifica lucrurile, dar și pentru a obține o eficiență energetică ridicată, eco-friendly, o soluție potrivită ar putea fi utilizarea becurilor smart, cu LED, care pot emite o varietate de culori și permit reglarea temperaturii de culoare în funcție de nevoi și preferințe.

👉 Descoperă un apartament cu 3 camere în One Mircea Eliade construit de One United Properties într-o dezvoltare imobiliară multifuncțională de top din București. Toate dezvoltările One respectă practici sustenabile de construcție, care dau naștere unor clădiri eficiente din punct de vedere energetic, sănătoase și durabile din punct de vedere ecologic.

Lumina caldă vs lumina rece. Care este diferența dintre ele?

Iluminat modern

Culoarea oferită de lumină se măsoară în Kelvin și poate varia de la 1.500k până la 6.500k. Cu cât valoarea luminii în Kelvin este mai redusă, cu atât lumina este mai caldă, iar cu cât valoarea luminii în Kelvin este mai ridicată, cu atât lumina este mai rece. De aici vine și prima diferență între lumina caldă și lumina rece: în timp ce o lumină rece are o valoare de până la 6.500k, o lumină caldă are o temperatură de maximum 3.000k.

O altă diferență între lumina caldă și lumina rece constă în întrebuințarea fiecăreia dintre ele.

Avantajele și dezavantajele luminii calde

Lumină ambientală în baie

Avantajul luminii calde constă în faptul că aceasta promovează relaxarea și odihna. Totodată, are un efect odihnitor asupra vederii și contribuie la pregătirea corpului uman pentru somn prin stimularea producerii de melatonină. De aceea, atunci când alegi tipul de iluminat pentru locuința ta, este bine să ai în vedere și acest aspect. Este recomandat să folosești lumina caldă în dormitor, în camera de relaxare sau în sufragerie.

Un alt avantaj al luminii calde este faptul că oferă spațiului interiorun cadru intim și primitor. Astfel, chiar dacă te-ai mutat într-o nouă locuință și ești genul de persoană care nu se acomodează foarte repede cu spațiile noi, cu siguranță, o lumină caldă folosită în la interior te poate face să te simți „acasă”.

Avantajul luminii calde care promovează relaxarea poate fi însă și un dezavantaj, deoarece acest lucru înseamnă că folosirea unei lumini calde în birou sau într-un spațiu de lucru poate cauza scăderea puterii de concentrare. Din acest motiv, nu este recomandată folosirea luminii calde într-un spațiu în care lucrezi sau studiezi și unde ai nevoie de o putere de concentrare ridicată.

Avantajele și dezavantajele luminii reci

Spre deosebire de lumina caldă, lumina rece este potrivită pentru spațiile care necesită concentrare, tocmai datorită avantajului său de a stimula gândirea. De aceea, este recomandat să o folosești în amenajarea biroului sau chiar a bucătăriei, pentru a obține un randament maxim al activităților efectuate în aceste spații.

Un alt avantaj al luminii reci este că scoate în evidență detaliile unei amenajări interioare și oferă spațiului o atmosferă modernă. Totodată, lumina rece este cea care imită și lumina naturală.

👉 Descoperă un apartament cu 4 camere de inchiriat in One Mircea Eliade, de la One United Properties. Acesta dispune de ferestre imense, care lasă lumina naturală să pătrundă în locuință. Totodată, beneficiezi și de o terasă spectaculoasă!

Dacă nu dispui de ferestre generoase care să permită pătrunderea razelor soarelui în încăpere pe timpul zilei, folosirea luminii reci poate fi o alegere potrivită pentru tine. Totodată, acest truc se poate aplica și în amenajarea unor spații mici, pentru a crea un efect de dimensiuni mai mari ale camerelor.

Printre dezavantajele luminii reci se remarcă redarea ineficientă a culorilor dintr-o încăpere, dar și faptul că atunci când ochii sunt expuși îndelungat la lumină rece, au tendința de a obosi mai repede.

Spații în care să folosești fiecare tip de lumină

Pentru a obține un design de revistă în locuința ta, este bine să cunoști cum poți să te folosești mai bine de fiecare timp de lumină, astfel încât să obții aspectul dorit. Descoperă în cele ce urmează câteva sfaturi care îți pot fi utile.

Spații în care să folosești lumina caldă

Lumină rece sau caldă

Așa cum am spus, lumina caldă este recomandată pentru spații de relaxare și odihnă. Fie că vorbim de living, dormitor sau camera de joacă, lumina caldă poate fi alegerea potrivită. Iată câteva idei interesante din care să te inspiri.

Sfaturi pentru un iluminat eficient

Lumina ambientală reprezintă lumina generală existentă într-o locuință. Astfel, dacă îți dorești să obții un ambient intim și un sentiment permanent de „acasă”, lumina caldă ambientală poate fi o alegere potrivită pentru tine.

Există mai multe tipuri de lumină ambientală:

  • plafoniere sau corpuri de iluminat încastrate în tavan, care oferă o lumină directă în cameră;

  • plafoniere laterale care pot să umple de lumină pereții sau tavanul;

  • lustrele poziționate în spații strategice ale încăperii.

Nu uita ca atunci când iei în considerare alegerea corpurilor pentru iluminare ambientală, să ții cont și de dimensiunile camerei, precum și de volumul de lumină naturală care pătrunde în încăpere pe timpul zilei.

Totodată, lumina caldă poate fi folosită ca lumină funcțională care să se concentreze asupra unei anumite zone destinate unor activități specifice. De exemplu, dacă ai obiceiul de a citi înainte de culcare, poți să amplasezi pe noptieră o lampă cu lumină caldă care să îți ofere intensitatea de care ai nevoie pentru citit, dar în același timp să te pregătească pentru somn.

👉 Bucură-te de lumina caldă, dar și de cea naturală într-un apartament cu 2 camere din One Herastrau Park! Acesta este amplasat într-o clădire verde, cu o eficiență energetică superioară, lucru care promovează un stil de viață modern și sustenabil.

Spații în care să folosești lumina rece

Iluminare bucătărie

Spre deosebire de lumina caldă, lumina rece crește puterea de concentrare, deci, poate fi folosită cu succes în spații precum birouri, bucătărie sau în anumite zone din baie. Iată cum poți să încorporezi lumina rece în diferite zone ale locuinței tale.

Sfaturi pentru un iluminat eficient

Dacă nu îți dorești să folosești lumina rece ca să iluminezi ambiental spațiul, o poți folosi cu succes ca lumină de accent. Așa cum îi spune și numele, lumina de accent scoate în evidență o anumită parte a camerei sau doar un obiect anume. Fie că vorbim despre obiecte de artă, piese de mobilier sau alte detalii arhitecturale, lumina rece poate fi o soluție potrivită pentru a le scoate în evidență.

Iată câteva exemple de lumină de accent:

  • spoturi sau aplice pentru pereți;

  • spoturi încorporate în pereți;

  • spoturi cu direcție reglabilă.

Cum obiectivul major al luminii de accent este unul estetic, de a crea un punct de interes pentru viitor, te poți folosi cu încredere de lumina rece ca să obții efectul dorit pentru locuința ta.

Lumina rece poate fi folosită și pentru a obține o sursă de lumină funcțională. Dacă lumina caldă este potrivită pentru citit, poți să folosești lumina rece pentru a te machia, pentru a găti sau pentru a lucra de acasă.

Iată câteva corpuri de iluminat pe care le poți folosi în acest sens:

  • lampă de birou;

  • aplică de perete cu braț ajustabil;

  • corpuri de iluminat pentru oglinda din baie;

  • leduri încorporate în mobila de bucătărie.

De ce este importantă lumina naturală într-o locuință

Conform unui studiu publicat de National Center for Biotechnology Information, există o legătură strânsă între lumina naturală dintr-un spațiu și starea de bine a locuitorilor. Conform acestui studiu, lumina naturală contribuie la diminuarea depresiei, a anxietății, dar și la îmbunătățirea stării de bine. Totodată, lumina naturală reglează și ceasul biologic care multiplică performanțele fizice și mentale pe timpul zilei.

Pentru a te bucura de lumina naturală din plin, nu uita să ții cont de următoarele aspecte atunci când îți alegi noua locuință:

  • locuința trebuie amplasată în raport cu soarele și punctele cardinale – atunci când camerele sunt amplasate spre sud, vei putea beneficia de o cantitate mai mare de lumină și căldură solară;

  • existența geamurilor termoizolante – acestea te pot ajuta să obții lumină solară directă, lumină naturală indirectă (cea transmisă prin atmosferă pe timp noros) și lumina reflectată (cea transmisă de pe suprafețele aflate pe pământ);

👉 Citește și: Sfaturi de design interior pentru locuințe cu ferestre mari.

În timp ce lumina naturală este indispensabilă într-o locuință, luminile reci și cele calde pot fi folosite pentru a obține atmosfera pe care ți-o dorești și pentru a oferi mai multă personalitate locuinței tale. Folosește-te de sfaturile din acest articol și încorporează aceste tipuri de lumini, în funcție de preferințele și nevoile tale.

Sursă foto: Skia.

Loading...