Poluarea fonică: ce este și cum o putem diminua
1 din 5 europeni este expus unor niveluri de zgomot considerate nocive pentru sănătate, conform unui studiu efectuat de European Environment Agency. Având în vedere acest aspect, poluarea fonică este prezentă pretutindeni: în trafic, acasă, chiar și la birou. Chiar dacă unele zgomote nu sunt vizibil deranjante, expunerea pe termen lung la astfel de zgomote poate să aibă un impact negativ asupra sănătății omului. De aceea, este important să înțelegem mai exact ce este poluarea fonică și care sunt cauzele sale, pentru a le putea combate.
Descoperă în cele ce urmează câteva detalii care cu siguranță pot ajuta orice antreprenor.
- Ce este poluarea fonică
- Tipuri de poluare fonică
- Cauzele poluării fonice
- Consecințele poluării fonice asupra oamenilor
- Poluarea fonică la locul de muncă
- Poluare fonică. Lege
- Soluții pentru diminuarea poluării fonice
Ce este poluarea fonică
Poluarea fonică, denumită și poluare acustică sau sonoră, este o componentă a poluării mediului, produsă de zgomote care deranjează auzul și bunăstarea oamenilor sau a altor organisme vii. Pentru a înțelege mai bine acest fenomen, trebuie să ne amintim că sunetul se măsoară în decibeli. Conform specialiștilor, orice sunet care depășește pragul de 85-90 de decibeli poate dăuna auzului și urechii.
Pentru a ne face o imagine cât mai clară despre ce înseamnă acești decibeli, iată câteva exemple: sunetul produs de un tren de metrou măsoară aproximativ 90 de decibeli, în timp ce sirena unei mașini de poliție poate ajunge la 120 de decibeli. Urechile unei persoane au nevoie de cel puțin 16 ore de odihnă pentru a compensa două ore de expunere la 100 de decibeli.
Tipuri de poluare fonică
Există 2 tipuri de poluare fonică și sunt clasificate astfel:
poluare fonică mobilă generată de industria transporturilor. Aceasta este generată atât de transporturile feroviare, cât și de cele aeriene sau subacvatice.
poluare fonică fixă generată de activități de demolare sau construcții, preponderent în zonele rezidențiale. Cauza poluării fonice fixe vine preponderent din utilizarea de echipamente și utilaje pentru demolarea sau construirea de noi clădiri.
În același timp, există 4 tipuri de zgomot care sunt considerate dăunătoare:
zgomotul continuu – un zgomot produs fără întrerupere care poate să provină de la fabrici, uzine, sisteme de ventilație sau încălzire;
zgomotul intermitent – un zgomot rapid care scade sau crește și care provine în principal din industria de construcții și demolări;
zgomotul impulsiv – regăsit de asemenea în industria de construcții și demolări. Acesta este considerat a fi unul dintre cele mai dăunătoare zgomote.
zgomotul de joasă frecvență – cel mai des întâlnit tip de zgomot care se și răspândește foarte ușor. Acesta poate fi provocat de centrale electrice, mașini sau diverse sisteme folosite în construcții, motiv pentru care este asociat cu mediul urban sau cel rezidențial.
Cauzele poluării fonice
Având în vedere cât de des este întâlnită poluarea fonică și cât de ușor se răspândește, există o mulțime de cauze care stau la baza ei. Iată-le pe cele mai importante:
sunetele generate de trafic, precum mașinile, autobuzele, ambulanțele;
activitățile de construcție care presupun folosirea a diferite utilaje și echipamente care generează zgomot;
aeroporturile, atât în ceea ce privește traficul generat de avioane, cât și cel generat de oameni;
concertele sau muzica la un nivel foarte ridicat;
sunetele industriale, precum cele generate de mori, compresoare, generatoare sau ventilatoare;
sunetele casnice, precum cele generate de mașini de spălat haine sau vase, mașini de tuns gazonul, aspiratoare sau televizoare;
artificii.
După cum putem observa, există o mulțime de surse de zgomot cauzate de activitățile oamenilor, astfel că este de datoria noastră să identificăm soluții pentru a reduce poluarea fonică și pentru a ameliora pe cât posibil consecințele negative ale acesteia.
Consecințele poluării fonice asupra oamenilor
Expunerea pe termen lung la poluare fonică poate produce efecte negative variate asupra sănătății, precum:
tulburări de somn severe;
disconfort cronic;
lipsa puterii de concentrare;
impact asupra sistemului cardiovascular și asupra sistemului metabolic.
Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), zgomotul este a doua mare cauză ambientală a problemelor de sănătate, după efectul produs de poluarea atmosferică.
Poluarea fonică la locul de muncă
Conform unui studiu comandat de Eastern Europe Plantronics, 94% dintre respondenți au declarat că ar fi mult mai productivi într-un mediu de lucru mai liniștit, în timp ce 53% au fost de acord că zgomotul de fond reduce satisfacția la locul de muncă.
În ceea ce privește munca de birou, zgomotul poate să afecteze în mod direct performanțele și capacitatea de concentrare, limita admisă a acestuia fiind de 40 de decibeli. Atunci când acesta depășește nivelul de 40 de decibeli, devine neplăcut și stresant. În cazul în care este unul continuu, zgomotul poate duce la pierderea atenției, declanșând chiar stres cronic care poate avea consecințe negative asupra stării de sănătate. Chiar și discuțiile pe un ton mai înalt, soneria unui telefon, convorbirile colegilor sau muzica de la radio, care par inofensive, pot avea capacitatea de a destabiliza atenția și starea de bine.
👉 Descoperă spatiile de birouri din One Herastrau Towers care sunt izolate fonic pentru a asigura productivitatea maximă și bunăstarea angajaților tăi!
Atunci când ne referim la munca desfășurată pe un șantier, de exemplu, zgomotul poate favoriza producerea accidentelor de muncă prin „mascarea” semnalelor de alarmă și prin devierea capacității de atenție și vigilență.
Poluare fonică. Lege
Conform art.6 alin.3 şi art.9 alin.1 din Directiva 89/391/CEE și reglementărilor din HG 493/2006, orice angajator trebuie să evalueze și să efectueze măsurători acustice pentru identificarea unor eventuale praguri care depășesc nivelul de zgomot la care sunt supuși angajații, respectiv:
valori limită de expunere L (EX, 8h) = 87 decibeli;
valori de expunere superioare de la care se declanșează acțiunea L (EX, 8h) = 85 decibeli;
valori de expunere inferioare de la care se declanșează acțiunea L (EX, 8h) = 80 decibeli;
În cazul în care se înregistrează depășiri ale nivelului reglementat, angajatorul trebuie să:
reducă sursa zgomotului și să limiteze propagarea lui;
să reducă expunerea la poluarea sonoră și să pună la dispoziție echipamentele de protecție individuală și colectivă;
să urmărească sănătatea angajaților prin programarea acestora la medicul de medicina muncii.
Soluții pentru diminuarea poluării fonice
Un prim pas pe care îl poate face orice business este să apeleze la studii de mediu. Astfel de studii se bazează pe culegerea de date pentru a se observa impactul de mediu pe care îl are un amplasament sau un proiect și pentru a se dezvolta planuri pentru a diminua impactul nociv, fără ca afacerea să aibă de suferit.
O altă modalitate eficientă pentru a diminua poluarea fonică este desfășurarea activității în clădiri de birouri izolate fonic, construite din materiale performante. Iată de ce stabilirea locului fizic de muncă într-unul din birourile One United Properties este avantajoasă. Acestea beneficiază de:
izolație termică și fonică a clădirii;
ferestre mari care permit pătrunderea luminii naturale în spațiile închise;
materiale de construcție cu amprentă minimă de carbon;
sisteme de ventilație premium.
Pe lângă diminuarea poluării fonice, descoperă ce avantaje are un business localizat în clădirile de birouri One:
costuri mai mici la energie electrică, apă și întreținere;
confort termic – sistemele moderne de eficientizare a consumului energetic oferă avantajul de a te bucura atât tu, cât și angajații tăi, de temperaturi confortabile;
îmbunătățirea calității mediului interior prin iluminatul eficient, aerul curat și soluțiile ergonomice implementate;
durabilitate – materialele verzi din care sunt construite clădirile de birouri One protejează mediul și necesită un minimum de întreținere, având și o durată mare de viață. Mai mult decât atât, absența substanțelor chimice periculoase protejează sănătatea locatarilor și a mediului înconjurător.
Antreprenorii și angajații acestora care își desfășoară în prezent activitatea în clădirile One se pot bucura deja de toate aceste beneficii care contribuie la creșterea productivității, sporirea gradului de atenție și menținerea bunăstării pe tot parcursul zilei.
👉 Descoperă cladirile de birouri din One Cotroceni Park construite cu accent pe experiența angajaților, nivelul de sănătate și fericirea acestora. Nivelul sporit de confort al angajaților se datorează izolației fonice a clădirii, înălțimii libere de 3 metri în toate zonele de birouri, precum și implementării celor mai recente tehnologii de LED-uri și HVAC.
Un lucru este cert: cu cât există mai puțin zgomot la locul de muncă, cu atât confortul și bunăstarea angajaților sunt mai mari. Pentru a asigura și a menține nivelul zgomotului în limitele normale, afacerile trebuie să acorde atenție și să investească în clădiri de birouri construite din materiale performante, dar și să implementeze tehnici precum efectuarea studiilor de mediu pentru diminuarea poluării fonice.
Sursă foto: freepik.com