Piața Imobiliară în România în 2025: previziuni și trenduri de urmărit

Piața Imobiliară în România în 2025: previziuni și trenduri de urmărit

Piața imobiliară din România va continua să fie în plină dezvoltare în anul 2025, cu numeroase investiții în noi proiecte rezidențiale în București, precum și în marile orașe din țară. De asemenea, este așteptat ca prețurile la imobiliare să continue să crească. Află care sunt principalele previziuni pe piața imobiliară în 2025, cum vor evolua prețurile și ce riscuri presupun instabilitatea politică și un posibil dezechilibru economic.

Cum vor evolua chiriile în 2025

În anul 2025 este de așteptat ca prețurile chiriilor să continue să crească. Totuși, creșterea va fi mai lentă comparativ cu prețurile de vânzare ale apartamentelor. Același trend de scumpire a chiriilor a fost înregistrat și în anul 2024, când au crescut cu 4%. Astfel, media chiriilor lunare la nivel național s-a situat la un preț de 470 euro/lună.

Se observă totuși că oferta pe piața închirierilor a scăzut cu 24% față de anul 2023. Acest lucru pune presiune pe creșterea prețurilor. Însă prețurile vor varia în funcție de cartierele în care se află locuințele respective.

Dacă ne uităm la București, observăm faptul că locuințele premium continuă să fie foarte scumpe. Unul dintre factorii care contribuie la această creștere este reprezentat și de locațiile exclusiviste în care se află, cu acces la numeroase servicii. De asemenea, locuințele premium fac parte din ansambluri rezidențiale moderne, cu multe facilități incluse, precum piscină, restaurante, piste de alergare, zone verzi, magazine, săli de fitness și nu numai. Pentru aceste beneficii, chiriașii au plătit cel puțin 1.000 euro/lună.

Principalele cartiere unde chiria va continua să crească din cauza cererii ridicate sunt cele centrale și de lux. Astfel, în cartierul Floreasca un chiriaș va plăti, în medie, o chirie de 1.000 euro/lună. În Herăstrău, chiria medie este de 1.200 euro/lună. Pe măsură ce ajungem în cartiere exclusiviste, precum Dorobanți, chiria crește la 1.300 euro/lună. Următoarele pe listă sunt cartierul Aviatorilor-Kiseleff, cu o medie de 1.800 euro/lună și cartierul Primăverii, unde chiria medie ajunge la 2.500 euro/lună.

În ceea ce privește zonele periferice, este de așteptat ca prețurile chiriilor în 2025 să stagneze sau să crească moderat. Asta dacă și oferta va crește și vor apărea noi locuințe de închiriat. 

Cum vor evolua vânzările de apartamente în 2025

Prețurile pentru vânzările de apartamente ar putea să continue și ele să crească în perioada următoare. Aceeași creștere a fost înregistrată și în anul 2024. Astfel, în luna decembrie 2024 s-a înregistrat o creștere de 13% comparativ cu luna decembrie 2023.

Totuși, este important de menționat faptul că s-a observat o creștere mai mare pe piața secundară, adică cea a locuințelor din imobile vechi sau utilizate anterior, față de locuințele de pe piața primară, adică a locuințelor noi, direct de la dezvoltatori imobiliari.

De exemplu, în București, locuințele de pe piața secundară au fost cu 24% mai scumpe față de anul 2023. În timp ce pe piața primară creșterea a fost de doar 4%. Același trend se observă în alte orașe mari din țară, precum Iași, Timișoara, Constanța sau Brașov. În schimb, în Cluj-Napoca, Sibiu și Oradea creșterea este relativ asemănătoare pe ambele piețe, cu o ușoară creștere pe piața primară față de piața secundară.

Proiecte rezidențiale noi în București în 2025

Investițiile pe piața imobiliară din România au ajuns la 750 de miliarde în 2024, ceea ce înseamnă că au crescut cu 58% față de anul 2023. Previziunile pe piața imobiliară în 2025 sunt mixte din cauza contextului politic și economic. Acești doi factori reprezintă principalele provocări pentru dezvoltatorii imobiliari. Însă investițiile pe piața imobiliară din România continuă să existe, mai ales că sunt zone unde cererea este mare, așa cum este cazul apartamentelor premium.

În aceste condiții, piața imobiliară în București va continuă să se dezvolte și în anul 2025, cu o serie de apartamente noi aflate în zona capitalei și nu numai. Este vorba atât despre zonele centrale și de lux, cât și despre zona periurbană.

Numai în București sunt în curs de dezvoltare peste 21.300 de apartamente noi. Cele mai multe unități locative urmează să fie dezvoltate în zona Pipera, adică în jur de 3.000 de apartamente. Alte zone unde urmează să fie dezvoltate apartamente noi sunt Drumul Taberei, Rahova, Pallady, Colentina și Băneasa. Se preconizează faptul că Băneasă ar putea deveni o zonă de mare interes odată cu extinderea magistralei M6 de metrou.

În ceea ce privește zona periurbană, și aici urmează să fie dezvoltate aproape 28.500 de apartamente noi în 2025. Zonele în care se construiesc sunt Popești-Leordeni, Chiajna, Voluntari, Tunari și Stefăneștii de Jos.

Factori care influențează prețurile la apartamente în București în 2025

Prețurile apartamentelor din București sunt influențate de mai mulți factori. Pe de-o parte este vorba despre cererea din piața imobiliară, pe de altă parte, există factori politici și economici care duc la majorarea sau la ieftinirea prețurilor. Totuși, privind în ansamblu, este foarte puțin probabil ca apartamentele să se ieftinească în București în 2025.

Principalii factori care susțin creșterea prețurilor la apartamente sunt:

  • Cererea ridicată - vânzările de apartamente continuă să crească deși prețurile au crescut.

  • Oferta în scădere - oferta pentru apartamente de vânzare a scăzut cu 30% în 2024, față de anul 2023.

  • Autorizații de construire în scădere - în București, numărul autorizațiilor de construire a scăzut foarte mult. Dacă în anul 2023 numărul autorizațiilor de construire a fost puțin sub 400, în ultimele 9 luni din 2024 au fost emise doar 272 de autorizații de construire.

Așadar, se estimează faptul că în 2025 prețurile la apartamente ar putea să fie în creștere. În același timp, există și riscuri care ar putea duce la o stagnare sau la o ușoară corecție a prețurilor. În cazul în care se materializează un scenariu economic negativ, prețurile la apartamente ar putea să scadă.

Creșterea TVA-ului și alte măsuri fiscale ar putea afecta prețurile. De asemenea, pe fondul unei instabilități politice și economice, cererea ar putea și ea să scadă ușor. În România, principalele riscuri preconizate sunt legate de alegerile prezidențiale din primăvară și de adoptarea unor noi măsuri economice. Chiar și într-un astfel de scenariu, prețurile la apartamente nu se vor reduce brusc. Nu este vorba despre o scădere generalizată, ci despre stagnare sau o scădere ușoară în anumite zone.

Așa cum am menționat mai sus, se observă și un trend al scumpirii apartamentelor de pe piața secundară, în timp ce apartamentele de pe piața primară nu înregistrează creșteri la fel de mari. Factorii care pot influența decizia cumpărătorilor variază de la locație, disponibilitate imediată, posibilitatea de a personaliza locuința și nu numai.

În toate orașele mari din România vor exista scumpiri la apartamente, într-o măsură mai mare sau mai mică. Bucureștiul, comparativ cu alte orașe mari, rămâne destul de accesibil și cu o oferta variată pentru cumpărători și chiriași. La o privire de ansamblu, Bucureștiul se situează sub Cluj-Napoca în ceea ce privește prețul per metru pătrat la apartamente, însă este mai scump decât Timișoara, Sibiu sau Oradea.

Evoluția pieței imobiliare în 2025 comparativ cu anul 2024

Tendința de creștere se va menține pe întreaga piață imobiliară din România în 2025. Dacă analizăm situația pe piața imobiliară din 2024, prețurile la locuințe au crescut cu 13% în mai puțin de un an. Mai exact, dacă în luna ianuarie 2024 prețul mediu solicitat la nivel național era de 1.510 euro/mp, în decembrie prețul a crescut la 1.700 euro/mp.

Prețul pentru metrul pătrat diferă însă de la un oraș la altul. Astfel, în Cluj-Napoca se înregistrează cel mai ridicat preț, de aproape 3.000 euro/mp pe piața secundară. Pe piața primară, prețul este mai mare.

În Brașov s-a înregistrat cea mai mare creștere anuală, de 20%. În anul 2025, prețurile depășesc 2.000 euro/mp.

În București situația diferă în funcție de zonă. Astfel, pentru un apartament în Ferentari prețul mediu este de 1.200 euro/mp, în timp ce pentru un apartament în Primăverii prețul ajunge la 3.071 euro/mp.

Printre orașele mari care rămân în continuare accesibile se numără Timișoara, Sibiu, Iași și Oradea. Aici prețul mediu se situează sub 2.000 euro/mp.

În concluzie, investițiile în domeniul imobiliar vor continua în 2025. Dezvoltatorii imobiliari pun accent pe apartamente noi și moderne, cu numeroase facilități incluse, în special în cartierele centrale și de lux. Pentru cei care preferă zona periurbană, și aici vor fi construite apartamente noi. Bucureștiul, în comparație cu alte orașe mari, este destul de accesibil, cu oferte variate pentru toți cumpărătorii.

De asemenea, trebuie să ne așteptăm la o creștere ușoară și în perioada următoare pe piața imobiliară din România, însă evoluția prețurilor la chirii și la vânzările de apartamente depinde de mai mulți factori. Dacă ar fi să comparăm cu situația pe piața imobiliară din perioada anilor 2007-2008, prețurile rămân destul de aliniate cu schimbările care au loc în sectorul economic. Ceea ce înseamnă că prețurile nu vor scădea brusc, ci vor stagna sau vor scădea ușor, fără să aibă un impact semnificativ asupra pieței imobiliare din București și din restul țării.

Surse: The Diplomat Bucharest, Property Forum, Business Forum, Romania Journal.

Loading...