Orașe atipice
Lumea este plină de orașe fascinante, dar unele reușesc să iasă complet din tipare, fie prin locul sau modul în care au fost construite, fie prin facilitățile de care dispun sau prin arhitectura originală.
Inteligență urbană
O investiție inițială de 35 de miliarde de dolari a transformat 600 de hectare de teren în Songdo, un oraș inteligent, construit de la zero la aproximativ 30 de kilometri de capitala Coreei de Sud, Seul, într-un proiect demarat în 2009. Clădirile orașului sunt dotate cu senzori de monitorizare a temperaturii, consumului de energie și traficului care, printre altele, pot transmite călătorilor și programul exact al mijloacelor de transport în comun. Tot cu ajutorul acestora administratorii sunt informați rapid de eventualele probleme apărute. Pentru un trai sustenabil, locuitorii au la dispoziție stații de încărcare pentru mașini electrice, sisteme de reciclare a apei și un sistem subteran inteligent de sortare și eliminare a deșeurilor.
Albastru infinit
Dacă Santorini impresionează prin acoperișurile albastre, orașul marocan Chefchaouen este albastru de la un capăt la altul. Zecile de nuanțe îl transformă într-un loc fascinant, iar originea acestui design deosebit se spune că ar aparține unei comunități de evrei care a locuit pe aceste meleaguri. Albastrul este o culoare importantă în cultura acestora, regăsită inclusiv pe drapelul statului Israel.
Planuri sustenabile
Termenul de „orașe planificate” este tot mai des întâlnit în proiectele mai multor state. Două exemple în acest sens sunt orașele Masdar și Neom. Pentru cel dintâi, situat în apropierea orașului Abu Dhabi din Emiratele Arabe Unite, construcția a fost demarată în 2006 iar obiectivele inițiale vizau finalizarea acestuia în 2016. De asemenea, Masdar ar fi trebuit să devină un oraș 100% ecologic, cu amprentă de carbon neutră și sistem de transport autonom. Dezvoltatorii nu au reușit să finalizeze însă decât o mică parte din proiect – sub 10%, așa că termenul-limită a fost amânat. Pentru Neom a fost anunțată o investiție de 500 de miliarde de euro, iar obiectivul ambițios al dezvoltatorilor este de a-l finaliza până în 2025. Orașul va fi dezvoltat pe o suprafață de 26.500 de metri pătrați în nordul Mării Roșii, în provincial Tabuk din Arabia Saudită. Neom va fi alimentat în totalitate din surse de energie regenerabilă și va îngloba o multitudine de tehnologii inteligente.
Un oraș pe verticală
Orașul-port Whittier din Alaska are o populație de numai 220 de persoane care trăiesc, la propriu, sub același acoperiș: o fostă bază militară construită pe 14 niveluri. În ciuda dimensiunilor mici, din localitate nu lipsesc magazinele, alături de o biserică, o clinică medicală și o secție de poliție.
Arhitectură cu influență cosmică
În paralel cu peisajele idilice, celebrele castele bavareze și monumentele încărcate de istorie, Germania se mândrește cu o atracție unică în lume: orașul medieval Nördlingen, care poate fi vizitat într-o călătorie pe așa numitul drum romantic, care se întinde între localitățile Würzburg și Füssen. Ce îl face atât de special este amplasamentul său în interiorul unui crater de 25 de kilometri lățime și 1.500 de metri adâncime, format, se pare, în urma prăbușirii unui asteroid.
Orașe gemene
Locuitorii din China cărora le e dor de arhitectura europeană dar nu pot călători din cauza restricțiilor impuse de pandemie au o alternativă mult mai accesibilă: pot pleca în concediu în Austria fără să treacă granița – mai precis în pitorescul orășel Hallstatt. Și asta pentru că în provincia Guangdong se regăsește o replică a acestuia, care cuprinde o biserică, străzi, precum și case construite după modelul austriac, cu prețuri chiar mai mari decât locuințele din stațiunea originală.
Locuitorii-cârtiță
În Matmata, un oraș din sudul Tunisiei, majoritatea locuitorilor trăiesc în case total atipice, și asta pentru că au fost construite în subteran, în peșteri, de berberi, un popor indigen din Africa. Dacă sunteți fani ai cinematografiei SF, e posibil să cunoașteți zona veche a orașului din primul lungmetraj al seriei Star Wars, care și-a construit aici platourile de filmare.
Un oraș rezistent
Nu doar pasionații de geologie sunt atrași de roci, ci și milioanele de turiști care vin să viziteze orașul spaniol Setenil de las Bodegas, construit pe și sub o uriașă stâncă de bazalt.
Documentarea acestui material s-a făcut cu ajutorul informațiilor preluate de pe brightside.me.