Industria buncărelor de lux
Apartamente elegante, piscine, SPA, teren de golf, sală de fitness, cinema, cameră de jocuri, perete de escaladă: nu vorbim nici de un complex rezidențial premium, nici de un hotel de 5 stele, ci de buncărele de lux construite cu investiții de miliarde. Cât costă cele mai sigure locuințe din lume?
Impulsionată de crize globale ca tragicul 9/11, de amenințările militare sau de pandemii precum cea pe care o traversăm în prezent, industria buncărelor de lux e din ce în ce mai înfloritoare. Numai în 2016, Rising S Company, o afacere care se ocupă cu vânzarea buncărelor de lux, a raportat o creștere de 700% a vânzărilor față de anul anterior. Reprezentanți ai altor businessuri din industrie spun că începând cu anul trecut, pe fondul pandemiei, interesul pentru astfel de achiziții a crescut și mai mult.
Dacă în urmă cu câteva decenii adăposturile de acest tip reprezentau doar un loc sigur în care să te adăpostești în caz de urgență și ofereau strict facilitățile care să asigure supraviețuirea, astăzi lucrurile s-au schimbat radical.
Companiile care se ocupă cu amenajarea acestui tip de proprietăți au înțeles că supraviețuirea nu este suficientă pentru clienții lor. În paralel cu bunăstarea fizică este impetuos necesar să le fie asigurată și bunăstarea psihică. Iar cest lucru se poate face doar prin oferirea unor condiții similare cu ceea ce numim o viață normală, fie că vorbim de o masă la restaurant sau de sesiunea săptămânală de yoga. Criza COVID-19 ne-a arătat mai mult decât oricând ce efecte poate avea izolarea, de la depresii la forme severe de burnout și nu numai. Și asta în condițiile în care știam că, mai devreme sau mai târziu, ne vom redobândi libertatea de a ne relua activitățile zilnice. Într-un scenariu fatalist în care nu știi când se va mai putea deschide ușa închisă în spatele tău, nevoia de a te asigura că dispui de cele mai bune condiții care să îți asigure un trai decent devine însă mult mai acută. De aceea, miliardari din toate domeniile, de la actori la oameni de afaceri, sunt dispuși să investească sume fabuloase pentru a se simți în siguranță alături de cei dragi în refugii – private sau parte a unor complexuri – capabile să reziste atacurilor sau cataclismelor de orice natură.
Printre facilitățile cu care buncărele de lux sunt dotate se numără grădinile cu lumină naturală simulată, capabilă să creeze senzația de zi sau noapte, ferme hidroponice, crame, cluburi, biblioteci sau parcuri acvatice.
Vestea bună e că nu trebuie să dispui obligatoriu de o avere colosală pentru a-ți permite un buncăr. Prețul unui refugiu de lux poate ajunge și la 5 milioane de dolari, cum e cazul celor construite în mai multe părți ale lumii (Europa, SUA) de compania Vivos, însă există și opțiuni la 25.000-30.000 de euro, precum cele din portofoliul Northeast Bunkers. Constructorii de buncăre folosesc de obicei adăposturi abandonate din țări ca Germania sau Cehia, ridicate în primele două războaie mondiale, pe care le transformă în reședințe premium. Întinse chiar și pe câțiva kilometri pătrați și structurate pe mai multe niveluri, refugiile subterane de lux au, de obicei, o capacitate medie de a adăposti câteva zeci de persoane.
În paralel cu dezvoltatorii care proiectează adăposturi pentru situații de urgență există și producători de alimente cu termene de valabilitate uriașe, de până la 25 de ani.
Buncărele sunt uneori folosite și pentru păstrarea unor bunuri de patrimoniu, pentru a se evita dezastre ca istorica distrugere a Bibliotecii din Alexandria.
Iar istoria lor nu e atât de recentă pe cât am putea crede. Arheologii au descoperit în Cappadocia (Turcia) orașe antice situate la peste 50 de metri sub pământ, care ar putea fi asemănate cu buncărele din zilele noastre. Printre altele, acestea dispuneau de dormitoare, toalete, biserică și primărie.
Pentru realizarea acestui material au fost folosite informații disponibile pe platformele bbc.com, cnn.com, theguardian.co.uk și cnbc.com.