Etica în afaceri: importanța acestui concept pentru un business sustenabil
Antreprenorii se se confruntă deseori cu dificultăți în luarea anumitor decizii în ceea ce privește tranzacționarea sau stabilirea prețurilor, astfel încât să obțină profit. Aici intervine conceptul de etică în afaceri, despre care îți vom vorbi în cele ce urmează. Vei afla ce este etica în afaceri, de ce este necesară, care sunt principiile și beneficiile eticii în afaceri și cum este caracterizat un spațiu de lucru care respectă principiile etice.
Ce este etica în afaceri?
Analizând definiția oficială a acestui concept, putem spune că etica în afaceri este formată dintr-un ansamblu de reguli și principii pe care ar trebui să le respecte o organizație. Altfel spus, este un standard prin care fiecare organizație își impune anumite comportamente ce au ca rol diferențierea dintre latura corectă (pozitivă) și cea greșită (negativă) a unei afaceri.
Importanța eticii în afaceri
De ce este necesară etica în afaceri? Acest concept se bazează, în primul rând, pe o cultură organizațională. Astfel, orice organizație ar trebui să aibă un echilibru între nevoia și dorința de a obține profit din acțiunile întreprinse și nevoile părților interesate. Nu de puține ori însă, se ajunge la compromisuri care încalcă principiile eticii în afaceri.
În aceste situații este evidențiată importanța eticii în afaceri. Mai exact, etica are rolul de a da posibilitatea unei companii să obțină profit, fără să afecteze în vreun fel societatea per ansamblu și clienții în particular. Etica în afaceri este utilizată în toată lumea, iar regulile și principiile acesteia ar trebui să fie obligatorii pentru toți angajații.
De exemplu, viziunea principală a One United Properties este, a fost și va fi orientarea către client, formarea unei comunități, regenerarea urbană, sustenabilitatea și protecția mediului înconjurător. Fiecare dintre aceste obiective se subscriu principiilor etice pe care dezvoltatorul și le-a asumat. Dezvoltările cu funcțiuni mixte din portofoliul său sunt agregatoare de comunități, aduc valoare întregului cartier în care sunt construite, respectă principii riguroase în ceea ce privește protecția mediului atât ca tehnici moderne de construcție, cât și ca promovare a unui stil de viață în care traficul este mult diminuat prin serviciile oferite în proximitate.
În calitate de angajator, partener de afaceri și companie, One United Properties promovează egalitatea și asigură un mediu sigur pentru angajați și colaboratori, fără a compromite principiile eticii, fără a încălca drepturile omului și păstrând cele mai înalte standarde de siguranță și sănătate.
👉 Află mai multe despre strategia socială și de guvernanță One United Properties, din articolul despre sustenabilitate de pe blogul dezvoltatorului.
Principiile eticii în afaceri
Deși etica în afaceri a apărut la începutul anilor 1900, în America, principiile acesteia au rămas relativ neschimbate de-a lungul timpului. Principiile eticii caracterizează o bună practică în relațiile comerciale interne și internaționale. Setul de principii ale eticii în afaceri ar fi bine să fie implementat drept standard universal pentru fiecare companie. În continuare, îți prezentăm aceste principii.
Integritate
Integritatea este de departe una dintre cele mai importante valori ale unui antreprenor, cea care dictează modul în care se realizează și relațiile comerciale ale afacerii sale. Acest principiu este pus în evidență de fiecare dată când în balanță apar nevoia de a maximiza profiturile și presiunea de a face bine. Se poate spune că integritatea este asociată cu un set de valori și principii morale, care ar trebui respectate întru totul.
Loialitate
Etica în afaceri nu poate funcționa fără încredere, prin urmare apare și nevoia de loialitate, care trebuie demonstrată. Astfel, antreprenorii ar trebui să fie loiali valorilor personale și instituțiilor care îl ajută să își desfășoare activitatea. De asemenea, foarte importantă este și loialitatea angajaților, însă acest concept este mai greu de măsurat și influențat direct. Loialitatea angajaților față de companie se obține ca urmare a interacțiunii și a unor factori precum: reputația companiei, implicarea, gradul de satisfacție față de munca depusă.
Onestitate
La fel ca și în cazul relațiilor personale, onestitatea este foarte importantă în mediul de afaceri. Unul dintre pilonii dezvoltării unei afaceri este acest principiu al eticii. Ca antreprenor, ai de ales: poți să înșeli un partener sau client și să alegi profitul, fără ca ulterior acesta să mai apeleze la tine, sau poți dezvolta o relație win-win pentru ambele părți implicate. Pe scurt, poți opta pentru o afacere de viitor și de încredere sau pentru o afacere din care vei obține profit, însă care nu va funcționa mult timp.
Respectarea promisiunilor
În teorie, respectarea promisiunilor este foarte simplă, însă realitatea poate fi mai complicată uneori. Cu toate acestea, în afaceri, este necesar să respecți promisiunile făcute și să găsești metode prin care le poți îndeplini fără vreun compromis. Astfel, dacă partenerii de afaceri sau clienții vor vedea că, indiferent de situație, găsești o soluție, vor apela cu încredere la tine de fiecare dată și te vor recomanda mai departe.
Corectitudine
Există o linie fină între exercitarea greșită a puterii și corectitudine. Ce înseamnă acest lucru? În funcție de situație, antreprenorii nu ar trebui să se folosească de autoritatea lor, sub pretextul corectitudinii, pentru a obține anumite avantaje. În plus, nu este permisă nici profitarea de greșeala unui partener de afaceri sau a unui client. Corectitudinea este cea care asigură că toți oamenii sunt tratați în mod egal. Antreprenorii ar trebui să fie toleranți, cu mintea deschisă și dispuși să recunoască dacă au greșit. De asemenea, corectitudinea este așteptată și din partea angajaților.
Responsabilitate
Este unul dintre principiile care se încalcă des, însă de la care antreprenorii corecți nu ar trebui să se abată. Atât antreprenorii, cât și angajații ar trebui să fie întotdeauna pregătiți pentru a-și asuma responsabilitatea pentru deciziile și acțiunile lor. Indiferent de problemă, se găsește o soluție acceptabilă pentru toată lumea, fără a fi nevoie de fuga de responsabilitate și blamarea altei persoane.
Compasiune
Compasiunea este un principiu care aduce beneficii atât imediat, cât și pe termen lung. Este foarte important ca un antreprenor să aibă compasiune față de clienți, de partenerii de afaceri și față de comunitatea în care activează. Un bun antreprenor se va implica în proiecte de tip CSR și se va concentra pe influențarea în bine a unei noi generații.
Leadership
Nu în ultimul rând, discutăm și despre leadership. Un antreprenor ar trebui să fie un adevărat lider, care să lucreze împreună cu angajații săi, să îi motiveze și să le ofere șansa de a se dezvolta personal și profesional, iar ca urmare, aceștia vor contribui la bunăstarea firmei. Un lider este responsabil de motivarea angajaților, de alegerea celor mai simple soluții, de atmosfera de la locul de muncă.
Beneficiile eticii în afaceri
Având în vedere care sunt principiile eticii în afaceri, putem identifica și care sunt beneficiile acestui concept. În primul rând, etica în afaceri se asigură că activitatea unei companii este în limitele legii și că nu se vor desfășura infracțiuni împotriva angajaților, clienților sau partenerilor de afaceri.
Etica în afaceri este pilonul pe baza căruia se construiesc relațiile comerciale și care va ajuta la dezvoltarea și sustenabilitatea companiei, pentru a funcționa pe termen lung. O companie ce nu respectă principiile eticii în afaceri nu este de viitor, având în vedere că reputația o va împiedica să mai inițieze contracte comerciale. O companie non-etică va fi sancționată cu amenzi sau chiar i se pot intenta și dosare penale, ceea ce va duce la sfârșitul acesteia.
👉 Respectă principiile eticii în afaceri alegând dezvoltarile de birouri One United Properties. Acestea te ajută să ai un business sustenabil, să le oferi angajaților cele mai bune condiții, totul cu un impact minim asupra mediului înconjurător.
Alege un spațiu de lucru care respectă principiile etice
După ce ți-am prezentat principiile și importanța eticii în afaceri, este necesar să subliniem și faptul că un business etic începe cu alegerea unui spațiu de lucru în conformitate cu principiile etice, așa cum sunt și birourile One.
Dezvoltările One sunt realizate astfel încât să fie eficiente din punct de vedere energetic și să aibă un impact cât mai mic asupra mediului înconjurător .
Viziunea companiei este reprezentată de inovare prin practici de construcție sustenabile. Spre exemplu, prin dezvoltările pe care le propune, One United Properties se implică activ în revitalizarea zonelor abandonate ale Bucureștiului, în crearea unor noi comunități care se bucură de acces la locuințe moderne, birouri performante și servicii comerciale în cadrul aceluiași ansamblu, totul cu un impact cât mai mic asupra mediului.
Etica în afaceri este în strânsă legătură cu responsabilitatea socială corporativă, ceea ce înseamnă sustenabilitate, reciclare și protejarea mediului înconjurător. Dezvoltările One beneficiază de tehnologii de ultimă generație, printre care certificări superioare de tipul LEED Platinum, sisteme performante HVAC de control al ventilației, fațade ventilate, și ascensoare capabile să recupereze energia.
Un business solid, sustenabil și etic se construiește în timp, pas cu pas, respectând principiile eticii în afaceri. Astfel, va reuși să ofere calitate atât clienților, cât și partenerilor de afaceri, în mod constant.
👉 Intră pe blogul One United Properties și citește mai multe despre antreprenoriat, comunitate si principiile unui business solid de la Andrei Diaconescu, cofondator al companiei. Află de ce este important acest concept pentru creșterea brandului de angajator.
Acestea fiind spuse, dacă îți dorești un business de durată, care să aibă un impact pozitiv asupra comunității, nu te abate niciodată de la principiile eticii în afaceri și alege un spațiu de birouri care să se potrivească valorilor companiei tale.
Surse foto: Shutterstock, one.ro