Cum să implementezi o economie circulară în sectorul de business

Cum să implementezi o economie circulară în sectorul de business

Sectorul de business are cel mai mare impact nociv la nivel global asupra mediului înconjurător, astfel că asupra antreprenorilor este pusă o presiune de a implementa soluții eco-friendly în planurile lor de dezvoltare a afacerii.

Pentru că una dintre principalele caracteristici ale unui business sustenabil este economia circulară, ți-am pregătit în cele ce urmează informații utile de care să ții cont în afacerea ta. Descoperă cum poți să implementezi o economie circulară în sectorul de business!

Ce este economia circulară

Economia circulară este un model de consum și producție, care are drept scop prelungirea ciclului de viață al produselor. Acesta implică folosirea în comun a închirierii, reutilizării, reparării și reciclării materialelor și produselor existente pe o perioadă cât mai lungă de timp. Pe scurt, economia circulară presupune reducerea la minimum a deșeurilor.

Orice economie circulară are la bază conceptul 10R. Iată la ce se referă acesta:

R1: Refuzare

Acest concept se referă la faptul că poți să renunți la principala funcție a unui produs. Un exemplu de business care folosește acest concept este BlaBlaCar care permite utilizatorilor aplicației/ clienților săi să călătorească în aceeași mașină cu oameni care au aceeași destinație.

R2: Regândirea

Regândirea se referă la intensificarea utilizării unui produs prin partajarea acestuia. Această abordare este folosită în general în industria alimentară unde tot mai multe companii renunță la ambalajele de unică folosință, fabricate din materiale nocive și se îndreaptă spre folosirea ambalajelor biodegradabile sau returnabile.

R3: Reducerea

Face referire la creșterea eficienței în producția sau utilizarea unui produs prin reducerea consumului de resurse naturale. Un exemplu potrivit de business care adoptă un astfel de concept este cel care folosește panouri solare pentru a produce energie electrică.

R4: Reutilizarea

Reutilizarea presupune folosirea din nou a produselor care nu au devenit deșeuri, fără a le schimba scopul. De exemplu, achiziționarea unor echipamente second-hand pentru afacerea ta reprezintă o acțiune care contribuie la o economie circulară.

R5: Repararea

Acest concept se referă la recondiționarea sau repararea unui produs defect pentru a-l putea utiliza în continuare, în loc să îl aruncăm. Un business care contribuie la răspândirea economiei circulare este cel care are ca activitate imprimarea 3D. Un astfel de business poate furniza piese de schimb 3D care nu se mai găsesc pe piață, pentru echipamente din producție.

R6: Refacerea

Refacerea presupune restaurarea, recondiționarea și îmbunătățirea unor produse mai vechi. Acest concept este abordat în sectorul de beauty, unde aparate de îngrijire și înfrumusețare precum aparatul de bărbierit sau placa de păr pot fi folosite timp de câteva minute fără a fi conectate la o sursă de energie electrică.

R7: Refabricarea

Acest concept se referă la încorporarea unor părți dintr-un produs care nu mai este folosit în alt produs care are aceeași funcție. Un exemplu bun în acest sens îl reprezintă laptopurile și calculatoarele din care sunt recuperate unele piese pentru a putea fi folosite în funcționarea unor dispozitive de același model.

R8: Reorientarea

Reorientarea se referă la încorporarea produsului aruncat sau a unor părți din el într-un nou produs, cu funcție diferită. Un business sustenabil care adoptă acest concept este cel care folosește materialele rămase în urma anumitor procese pentru fabricarea unor obiecte folositoare. De exemplu, utilizarea pungilor de la supermarket și transformarea lor în genți sau încălțăminte.

R9: Reciclarea

Reciclarea este cel mai întâlnit concept și se referă la valorificarea deșeurilor și transformarea acestora în produse, materiale sau substanțe noi, fie pentru funcția inițială, fie pentru funcții noi. Businessurile din industria de reciclare a deșeurilor electrice și electronice, dar și a PET-urilor sunt cele care adoptă și se dezvoltă pe baza reciclării.

R10: Recuperarea

Acest concept se referă la incinerarea de materiale cu scopul de a recupera energie. Un exemplu de domeniu unde este folosit acest concept este industria cimentului, unde arderea deșeurilor este folosită în procesul de fabricație sau în arderea materialelor nereciclabile pentru a obține energie.

Avantajele adoptării unei economii circulare

Avantajele adoptării unei economii circulare într-un business modern

Pe lângă contribuția evidentă la scăderea costurilor administrative și operaționale ale unei afaceri, economia circulară are și alte beneficii. Iată care sunt acestea:

Scăderea dependenței de importuri

Având un proces circular de producție bazat pe reciclarea și reutilizarea materialelor și produselor deja existente, aprovizionarea cu resurse prime nu ar mai reprezenta o problemă. Materiile prime vor fi mereu disponibile în procesele de producție, asigurând un flux constant.

Crearea unei imagini pozitive

Consumatorii sunt tot mai conștienți de consumul de resurse pe care îl implică crearea unui produs, motiv pentru care tind să se îndrepte și să aibă încredere în companii care își arată preocuparea față de mediu.

Contribuția la scăderea presiunii asupra mediului

Potrivit ONU, anual, este nevoie de 25-30 de tone de resurse naturale pentru satisfacerea nevoilor umane. Dacă înmulțim această cifră cu 9 miliarde de oameni, cât se estimează să fie populația globală în 2050, înseamnă un consum de 225-270 de miliarde de tone de resurse. Conform Panoului internațional de resurse, lansat de Programul Națiunilor Unite, dacă la nivel global vom continua să exploatăm resursele în ritmul actual, până în 2050 am avea nevoie de resursele a 3 planete Pământ.

Cu cât mai multe afaceri adoptă o economie circulară, cu atât mai mult scade presiunea asupra mediului. Economia circulară, care presupune gestionarea mai eficientă a deșeurilor și utilizarea unui nivel mai mic de resurse, contribuie la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Exemple de bune practici în economia circulară

Într-un raport publicat în august 2021 de către Organizația Națiunilor Unite (Intergovernmental Panel on Climate Change - IPCC), experții în domeniul climei au tras un semnal de alarmă asupra efectelor schimbărilor climatice. Acestea sunt din ce în ce mai acute, încălzirea globală putând atinge pragul de +1,5 grade Celsius, în 2030, cu 10 ani mai devreme decât estimările precedente.

În același timp, pandemia de COVID-19 a creat noi obișnuințe de consum, iar siguranța sanitară a devenit mai importantă ca oricând. În acest context, conceptul de sustenabilitate nu mai poate fi privit la fel.

În trecut, sustenabilitatea se concentra, în principal, asupra unor concepte ca:

  • folosirea eficientă a resurselor, în special a celor regenerabile (utilizarea panourilor solare pentru producerea de energie electrică, de exemplu);

  • implementarea conceptului de economie circulară pentru reducerea cantității de deșeuri care pot polua mediul;

  • chimia verde, în special procesarea ingredientelor/materiilor naturale sau sintetice, prin metode prietenoase cu mediul înconjurător, care nu influențează mediul și nu sunt toxice sau poluante.

În contextul actual, sustenabilitatea nu mai înseamnă doar consum eficient de resurse, cum ar fi energia, reciclarea și protejarea mediului înconjurător, ci și măsuri ce pot fi luate, în primul rând, pentru sănătatea oamenilor, cu efecte cât mai puțin nocive asupra ecosistemelor naturale.

Cum mediul de afaceri este un motor important al dezvoltării economice, cu impact major asupra aspectelor sociale și ecologice pe termen lung, este important ca antreprenorii să implementeze soluții sustenabile în planul de dezvoltare al afacerii și să adopte bune practici de a promova economia circulară.

Iată câteva exemple de bune practici în economia circulară:

  • Identifică obiectele greu de reciclat și găsește soluții alternative, biodegradabile. De exemplu, poți înlocui tacâmurile și farfuriile de plastic de la cantină cu unele din carton sau alte materiale biodegradabile sau chiar din lemn pentru a putea fi refolosite.

  • Folosește în procesul de producție, acolo unde este posibil, materiale durabile, prietenoase cu mediul.

  • Înlocuiește becurile incandescente cu LED-uri.

  • Folosește mașini electrice în companie.

  • Colaborează cu un furnizor de energie regenerabilă pentru desfășurarea activității administrative și de producție.

  • Amplasează birourile într-o clădire sustenabilă.

👉 Alege dezvoltarile de birouri One United Properties. Acestea încorporează soluții inovatoare de gestionare a energiei, a apei și a apelor uzate pentru dezvoltarea unui business sustenabil în care costurile operaționale sunt reduse substanțial.

Economia circulară a clădirilor

Economia circulară a clădirilor

Domeniul construcțiilor generează un volum considerabil de deșeuri în fiecare an, motiv pentru care modul de gestionare a materialelor de construcții și administrarea clădirilor sunt cruciale.

Iată care sunt provocările majore ale administratorilor de clădiri de birouri și, implicit, ale proprietarilor de business:

  • nevoia unor clădiri sănătoase - creșterea gradului de conștientizare asupra necesității imunizării clădirilor, în raport cu actualul context pandemic, dar și cu eventualele riscuri similare din viitor;

  • necesitatea unor clădiri sustenabile - apropierea de natură la birou, investițiile în tehnologii prietenoase cu mediul care asigură protecția sanitară a angajaților;

  • reutilizarea clădirilor prin regândirea modului în care sunt amenajate și organizate spațiile interioare, astfel încât să se creeze un mediu ce poate susține colaborarea dintre angajați și desfășurarea activităților zilnice, în condiții de siguranță sanitară sporită;

  • dezvoltarea unor soluții concrete și luarea unor măsuri care să răspundă amenințărilor de tip patogen ale prezentului, dar și ale viitorului;

👉 Află mai multe despre seminarul „Economia circulara a cladirilor” organizat de Romania Green Building Council.

One United Properties și conceptul de economie circulară

One United Properties, principalul investitor și dezvoltator de proiecte imobiliare sustenabile din România, a pus accent pe economia circulară încă din faza de construcție a clădirilor. Aproximativ 30% din deșeurile generate pe șantier au fost sortate și preluate de către firme autorizate de reciclare. Pe tot parcursul procesului de construcție, șantierele au fost dotate cu containere diferite pentru colectarea separată a deșeurilor, precum: metale, lemn, deșeuri de ambalaje, rigips, deșeuri industriale.

Viziunea One nu constă doar în construcția unor clădiri eficiente din punct de vedere energetic și sănătoase și durabile din punct de vedere ecologic. One United Properties își propune și revitalizarea zonelor abandonate, reunind locuințe, birouri și spații comerciale, și integrându-le pe toate în comunități vii și organice cu beneficii multiple și impact minim asupra mediului.

Iată ce avantaje oferă clădirile One United Properties antreprenorilor:

  • utilizarea materialelor de construcție durabile și prietenoase cu mediul;

  • reducerea efectului de seră prin acoperișuri deschise și spații terasate;

  • optimizarea consumului de apă prin irigații eficiente, conectate la sisteme inteligente BMS;

  • unități sanitare eficiente cu debit redus;

  • eliminarea poluării luminoase prin instalarea de lămpi cu LED.

Clădirea One Tower, de exemplu, este prima clădire de birouri din România care a obținut certificarea LEED v4 Platinum Building Design and Construction, nivelul superior prevăzut de această certificare. Aceasta este completată de certificarea WELL Health-Safety, prin care se confirmă sănătatea şi siguranţa chiriaşilor la locul de muncă. Pentru că tot mai mulți antreprenori de succes sunt conștienți de beneficiile sustenabilității și ale economiei circulare pentru afacerile lor, One Tower a ajuns să înregistreze o rată de ocupare de 100%.

Un alt exemplu de clădire care face parte din portofoliul de dezvoltări al One United Properties și care a obținut de asemenea precertificarea LEED Platinum v4 și este în curs de obținere WELL este One Cotroceni Park. Aceasta se bazează pe conceptul de „zero-carbon” încă din faza de construcție, fiind eficientă din punct de vedere energetic.

👉 Descoperă One Cotroceni Park – cea mai mare dezvoltare de regenerare urbană din centrul Bucureștiului, proiectată și dezvoltată conform celor mai înalte standarde de performanță energetică și responsabilitate față de mediu.

Prin desfășurarea activității într-o clădire sustenabilă, prietenoasă cu mediul și integrarea conceptului 10R în strategia de dezvoltare, vei reuși să implementezi o economie circulară care să contribuie la succesul pe termen lung al business-ului tău.

Sursă foto: shutterstock.com.

Loading...