Factorii care definesc investițiile în locuințe din acest an

Factorii care definesc investițiile în locuințe din acest an

În cazul multor industrii, pandemia a schimbat drastic modul de comportament al consumatorilor. În industria imobiliară, însă, nevoia de locuințe nu s-a diminuat, dar a venit cu cerințe specifice din partea celor interesați să investească în acest segment.

Ce tendințe se remarcă în acest sens pe piața internațională?

Pe fondul efervescenței din zona rezidențială, demonstrate de sondajul Global Buyer Survey 2021 realizat de Knight Frank la nivel internațional, unde 20% dintre respondenți au spus că plănuiesc să se mute în următoarele 12 luni, iar alți 19% că au făcut-o deja de la apariția pandemiei încoace, întrebarea care se ridică este: „Care va fi principalul beneficiar al acestui trend?”.

Deși criza sanitară a impulsionat migrația către suburbii și zonele rurale, orașele rămân în topul preferințelor, fiind primele vizate pentru o relocare, conform părerii a 38% dintre respondenți. Această direcție e cel mai puternic reprezentată de Asia și Orientul Mijlociu, participanții din aceste regiuni spunând că sunt interesați de o relocare în orașe în proporție de 44% (Asia), respectiv 50% (Orientul Mijlociu). Iar dacă vorbim de țările care prezintă cel mai mare interes, clasamentul este condus de Elveția, Franța și Marea Britanie, urmate de Australia și Emiratele Arabe Unite.

Suburbiile reprezintă și ele un procent important, fiind alese de 33% dintre respondenții din plan internațional, în timp ce zonele rurale și migrarea peste granițe reprezintă o opțiune doar pentru 15%, respectiv 13% dintre participanții la sondaj.

Ca facilități, cei interesați de achiziția unei locuințe caută în primul rând internet rapid (71%), prezența unui spațiu de studiu/a unui birou (67%), 66% își doresc un spațiu exterior mai generos, iar pentru 59% e important ca locuința în sine să fie mai spațioasă. Acestor preferințe le urmează interesul pentru o priveliște asupra naturii și o locuință flexibilă, cu roluri multiple ale camerelor, ambele fiind votate, deopotrivă, de 55% dintre respondenți; jumătate dintre participanții la sondaj au votat, de asemenea, și facilitățile de wellness și wellbeing. Design-ul sustenabil se numără, la rândul său, printre factorii importanți, 49% luând în calcul acest aspect (iar dacă vorbim de sustenabilitate, trebuie să notăm că 84% dintre respondenți au spus că eficiența energetică a locuinței e importantă și foarte importantă). Lista e completată de facilități precum o sală de fitness proprie și o anexă pentru alți membri ai familiei (ambele primind votul a 40% dintre respondenți).

În ceea ce privește tipul de proprietate, câștigătoare sunt vilele sau casele individuale (46%), dar și locuințele situate pe plajă/ pe malul unui lac (42%) sau casele la țară (34%), dorința de apropiere de natură fiind evidentă, cu toate că doar 18% ar investi într-o casă de vacanță la munte. De altfel, proximitatea față de spațiile verzi și calitatea aerului sunt factori-cheie pentru 68%, respectiv 65% dintre participanții din cadrul sondajului.

Deși apartamentele prezintă interes doar pentru 19% dintre respondenți, procentul este, totuși, în creștere față de 2020, când doar 12% ar fi ales această opțiune. O creștere se remarcă și în interesul acordat cumpărării unei a doua locuințe. 33% dintre respondenți au spus că ar lua în calcul o astfel de achiziție pe fondul apariției crizei sanitare, față de 26% în 2020.

În ciuda faptului că ocupă un procent mic în sondaj – doar 5%, expații întorși acasă se află la rândul lor pe lista investitorilor în locuințe, 39% raportând că au cumpărat una de la întoarcerea în țară. Cei mai importanți factori care au stat la baza acestei decizii au fost dorința de a fi mai aproape de familie (36%), îmbunătățirea calității vieții (24%), schimbările survenite în legătură cu locul de muncă (16%) și accesul la servicii medicale de calitate (13%).

În privința puterii de cumpărare, aceasta a rămas neschimbată pentru jumătate dintre respondenți, în timp ce pentru 24% a crescut, 26% raportând, din contră, un declin al bugetelor de investiții în acest segment.

Pentru realizarea acestui material au fost folosite informații disponibile pe knightfrank.com.

Loading...