Este sustenabilitatea viitorul pieței imobiliare?

Este sustenabilitatea viitorul pieței imobiliare?

Odată cu creșterea populației globale a crescut și cererea de locuințe, clădiri de birouri sau spații industriale, conducând la un grad accentuat de urbanizare. Iar odată cu acesta s-a remarcat și nevoia de dezvoltare sustenabilă, pentru ca oamenii să aibă o calitate bună a vieții în orașele tot mai aglomerate, iar viitoarele generații să rămână cu suficiente resurse pentru a beneficia de un trai sănătos.

Datele Organizației Națiunilor Unite estimează faptul că până în 2030 cantitatea de alimente de care populația globală va avea nevoie va crește cu 35%, cea de apă, cu 40%, iar cea de energie –cu 50%. Aceste cifre scot în prim plan nu doar nevoia, ci obligativitatea de a acționa sustenabil. Conceptul de sustenabilite reprezintă unul dintre cele mai abordate subiecte din ultimii ani, fie că vorbim de întâlniri între șefii statelor, conferințe pe teme umanitare, articole de presă sau ședințe ținute în cadrul companiilor din toate domeniile. Una dintre cele mai importante măsuri luate în această direcție a fost încheierea Acordului de la Paris, semnat de liderii a 55 de state din întreaga lume, prin care, începând cu anul 2020, s-a stabilit reglementarea măsurilor de reducere a emisiilor de dioxid de carbon. Țările și-au stabilit astfel diverse obiective de a ajunge la o amprentă de carbon neutră într-un timp determinat. La scară mai mică, jucătorii globali din economie și companiile locale din numeroase piețe, deopotrivă, le-au urmat exemplul.

Ce pot face în acest sens dezvoltatorii din sectorul imobiliar? Soluția pentru ca proiectele imobiliare să fie sustenabile pe termen lung este setarea obiectivului de a produce cantitatea de energie pe care o și consumă, sub formă de energie regenerabilă.

Iată câteva metode și tehnologii pe care industria imobiliară le poate folosi – și o face deja în unele cazuri – pentru a dezvolta clădiri sustenabile:

  1. Acoperișuri dotate cu panouri voltaice (solare), ale căror beneficii nu se traduc doar prin economisirea consumului de energie electrică, ci, odată cu aceasta, și a costurilor. În plus, montarea și întreținerea lor este ușor de făcut, sunt silențioase, cresc valoarea unei locuințe și pot fi folosite pe o durată mare de timp, de 20-30 de ani.

  2. Sisteme de iluminare cu led – sunt eficiente energetic, rezistă bine în timp, presupun costuri mai mici ale facturii și au un impact scăzut asupra mediului.

  3. Încălzire și climatizare prin tehnologii de ultimă generație, precum sisteme de ventilație cu recuperare de căldură sau pompe geotermale, care extrag energia din pământ și o transformă în căldură. One Peninsula, parte a portofoliului One United Properties, este primul club rezidențial din București, România, dotat cu acest tip de sistem de încălzire.

  4. Irigare inteligentă, sisteme de reglaj al consumului și de reciclare a apei, alături de modalități de tratare, colectarea și folosirea apei pluviale (de ploaie).

  5. Centre de reciclare cu acces facil în clădire sau în spațiul exterior al acesteia, pentru ca locatarii sau angajații din imobile să poată contribui la rândul lor la o administrare sustenabilă a clădirilor.

  6. Sisteme de ventilație și de purificare a aerului, necesare mai ales în vremuri ca acestea, în care ne petrecem o mare parte din timp în casă.

  7. Spații verzi amenajate în cadrul clădirilor – pe acoperiș, pe terasele sau balcoanele locuințelor – dacă vorbim de un imobil de locuințe, în lobby-uri și orice alt loc care permite acest lucru, folosindu-se de preferat plante perene, pentru a asigura durabilitatea în timp a acestor zone, sau rezistente la secetă, pentru a reduce consumul de apă și a fi mai ușor de întreținut.

  8. Folosirea materialelor sustenabile, precum metal reciclat, vopsele naturale sau bambus, utilizarea sticlei pentru a permite pătrunderea luminii naturale, dar și a materialelor care să presupună costuri mai mici de transport către locul în care este ridicat imobilul, pentru a reduce poluarea.

  9. Stații de încărcare pentru mașini electrice sau hibrid amenajate în parcările clădirilor.

  10. Clădiri multifuncționale, care să ofere atât spații de locuit cât și birouri, alături de facilități precum magazine, saloane de înfrumusețare, ba chiar și grădiniță sau școală. În felul acesta, nu doar că se va reduce timpul petrecut în trafic, ci și nivelul de poluare.

Loading...