Design biofilic - cum îl integrezi în locuința ta și ce beneficii iți aduce

Design biofilic - cum îl integrezi în locuința ta și ce beneficii iți aduce

Temele centrate pe natură se regăsesc în cele mai vechi structuri umane. Exemple precum sfinxul egiptean sau frunzele care împodobesc templele grecești întăresc ideea că elementele naturale au fost folosite în scop decorativ și simbolistic de mii de ani. Însă, dincolo de reprezentare, culturile din întreaga lume au adus natura în case și spațiile publice.

Consecvența temelor naturale în structurile istorice sugerează că designul biofilic nu este un fenomen nou; de fapt, istoria ne arată că legăturile cu natura sunt vitale pentru o existență sănătoasă și vibrantă a speciei umane.

În acest context, scopul designului biofilic este de a crea spații care să aducă beneficii atât pentru sănătate, cât și pentru mediu, prin cultivarea afinității înnăscute a oamenilor pentru natură și prin crearea unei armonii în cadrul mediului construit.

Afla mai multe despre cum poți integra designul biofilic în spațiile construite și ce beneficii oferă o astfel de abordare centrată pe natură.

De ce este important să creezi în locuința un microclimat în care sa te simți în siguranta, relaxat și multumit alături de familie

Biofilia se referă la legătura biologică înnăscută a omenirii cu natura. Aceasta legatura ne ajută să explicăm de ce ne captivează focul care trosnește și sunetul valurilor care se sparg și de ce ne relaxează compania animalelor și plimbarile prin parc.

Specialiștii în design au încercat să definească aspectele naturii care au cel mai mare impact asupra satisfacției noastre în ce privește spațiile rezidențiale.

Așadar, se pare că designul biofilic poate reduce stresul, poate spori creativitatea, ne poate ajuta să ne relaxăm și ne poate îmbunătăți starea de spirit; beneficii din ce în ce mai importante în contextul urbanizarii.

În termeni practici, această abordare estetică și funcțională favorizează relația dintre om și natură prin introducerea diferitelor caracteristici naturale în mediul construit. Deși conceptul de design biofilic este relativ simplu de înțeles, aplicarea lui în spațiul de locuit poate fi o provocare.

One Cotroceni Park este o dezvoltare imobiliară cu destinație mixtă, ce combină spații rezidențiale, comerciale și industriale. Proiectul oferă rezidenților comoditatea de a avea magazine, apartamente, restaurante, birouri, servicii și alte facilități în imediata proximitate, mizând pe o abordare sustenabilă.

Cum poți integra designul biofilic

Cum poți integra designul biofilic în locuința și ce beneficii aduce acesta

Contactul cu lumea naturală nu este doar benefic pentru bunăstarea noastră, ci și esențial pentru aceasta. Câteva dintre beneficiile contactului cu natura vizează:

  • O stare de spirit pozitivă;

  • Îmbunătățirea performanțelor și a motivației și reducerea stresului;

  • Îmbunătățirea funcției cognitive;

  • Dezvoltarea sănătoasă a copiilor;

  • Îmbunătățirea calității vieții.

În spațiile rezidențiale, elementele de design biofilic îmbunătățesc calitatea și fluxul aerului, ritmul circadian, ritmul cardiac și sănătatea mentală.

Încorporarea în decor a unor trimiteri subtile la natură este o modalitate simplă de a cultiva calitățile liniștitoare și reconfortante ale designului biofilic.

Plantele, de exemplu, elimină compușii organici volatili dăunători, cum ar fi formaldehida și benzenul care se găsesc în vopsele, covoare și mobilierul din majoritatea clădirilor. Astfel, integrarea lor într-un spațiu de locuit contribuie la îmbunătățirea calității aerului și implicit a sănătății rezidenților.

Mai mult decât atât, având în vedere dorința intrinsecă a oamenilor de a petrece timp în aer liber pentru a profita de beneficiile naturii, nu este surprinzător faptul că designul biofilic continuă să câștige teren ca o estetică ce are ca punct central ideea de wellbeing. Încorporarea elementelor naturale în locuință va avea ca rezultat reconectarea cu natura, iar acest lucru atenuează sentimentele de stres, anxietate și oboseală și va contribui, de asemenea, la crearea unei ambianțe mai armonioase în locuință.

Natura în amenajarea locuinței poate crea, de asemenea, o stare de spirit pozitivă și calmă, ceea ce poate genera mai multe interacțiuni pozitive între membrii familiei, stimulând comunicarea.

Dezvoltarea rezidențială One Verdi Park se aliniază cu succes principiilor designului biofilic. Cele mai înalte două turnuri rezidențiale din București oferă vederi panoramice atât asupra Lacului Tei, cât și asupra Lacului Floreasca.

Soluții smart pentru designul casei sale

Soluții smart pentru designul casei sale - exemple de elemente de design biofilic pe care sa le integrezi în locuința ta

Designul biofilic atrage în construcțiile rezidențiale tot ceea ce definește natura, cum ar fi plantele, lumina soarelui și aerul proaspăt. În afară de acestea, se poate obține un efect similar apelând la texturi, culori și forme care reproduc elementele pe care le putem găsi în natură. Putem alege materiale precum lemnul, pielea și piatra, care ajută la conectarea cu exteriorul. În ceea ce privește schemele de culori sunt recomandate tonurile discrete, organice.

Decorarea casei cu multe plante este o modalitate eficientă de a purifica aerul dintr-o încăpere și de a îmbunătăți starea de spirit. Pentru început, câteva plante suculente și cactuși vor ajuta la dezvoltarea obiceiului de îngrijire a plantelor. Mai târziu, pot fi integrate în locuință o combinație în vogă de plante; poate un amestec de flori tropicale, cum ar fi bromeliadele și orhideele, amestecate cu filodendroni și ferigi.

Pornind de la faptul că piesele de artă contribuie la reducerea anxietății, poți să te joci cu modele abstracte inspirate din natură și cu printurile naturale. Poți adăuga mobilier cu imprimeuri florale sau textile cu motive vegetale pentru a încorpora designul biofilic.

Pe lângă flori și plante verzi, poți încorpora și alte elemente inspirate din natură, care se pot regăsi pe covoare, țesături și tapiserii care imită ceea ce putem regăsi în aer liber. Creierul nostru interpretează modelele asociate cu mediul natural, nu trebuie să fie traduceri literale.

O unitate rezidențială cu vederi panoramice și servicii integrate oferă o experiență de locuire ce se ridică la nivelul celor mai înalte așteptări. One Herăstrău Towers reprezintă mixul perfect între locație, arhitectură, și design ce poate redefini viziunea rezidenților asupra spațiului de locuit.

Încorporarea materialelor naturale

Iată alte idei ce te pot ajuta să integrezi designul biofilic în locuința ta:

Încorporarea materialelor naturale

Materiale precum lemnul, lutul, pluta, rattanul și lâna adaugă o senzație și o estetică naturală casei. Astfel de materiale sunt atemporale și adaugă personalitate spațiilor.În plus sunt materiale ecologice.

Lemnul brut nefinisat oferă vibrații mai naturale decât lemnul finisat. Acestea vor pune în valoare texturile vizibile și profunzimea materialului. De asemenea, pot fi explorate și alte materiale naturale, cum ar fi granitul, marmura și betonul.

Lemnul și piatra sunt alegeri excelente pentru că ambele surprind vizual frumusețea naturii și calitățile senzoriale care se găsesc în natură, piatra captând căldura și frigul cu o suprafață netedă, iar lemnul având o granulație decorativă și o textură moale.

Mai multă lumină

Lumina naturală reglează starea de spirit și restabilește echilibrul hormonal. Ajută la accelerarea oxitocinei, hormonii care ne fac să ne simțim bine, stimulând creativitatea. Pentru a maximiza lumina naturală dintr-un spațiu de locuit se recomandă încorporarea jaluzelelor în locul perdelelor grele și opace.

Dă perdelele la o parte și astfel încât să te poți ghida după mișcarea zilnică a luminii naturale și permite mișcarea dinamică a aerului și fluctuațiile naturale ale temperaturii.

Iluminarea stratificată poate fi îmbunătățită prin lămpi de podea, lumânări și lămpi de noptieră care imită lumina naturală și îmbunătățesc starea de spirit. Se pot adăuga suprafețe reflectorizante, cum ar fi mesele de sticlă și oglinzile.

Integrarea focului

Nu numai că focul este plăcut la vedere și funcțional pentru a încălzi o încăpere, dar adaugă culoare și o ambianță relaxantă spațiilor de locuit. Chiar și un șemineu electric poate contribui la crearea unei atmosfere confortabile.

Afișarea unor imagini din natură

Imaginile ce surprind natura ne stimulează din punct de vedere emoțional și intelectual. Poți amplasa tablouri cu peisaje și fotografii înrămate din călătorii. Totodată, o alternativă similară ce urmează abordarea biofilică de design interior, ar fi să încorporezi printuri botanice sau cu tematică safari în locuință.

Mai mult decât atât, încorporează elemente auditive sau olfactive, cum ar fi utilizarea unei liste de redare a sunetelor din natură atunci când adormi sau difuzarea de uleiuri esențiale.

Utilizarea tonurilor pământii

Folosește palete neutre sau tonuri pământii într-un mod subtil pentru a crea spații mai naturale. Poți folosi tonuri de maro, verde și albastru, care sunt liniștitoare. Culorile neutre vor crea un sentiment îndrăzneț și saturat. Poți pune în valoare nuanțele bogate prin decor, mobilier și finisaje, cum ar fi podelele și culorile pereților. De asemenea, poți contrasta folosind culori mai luminoase pentru a crea un echilibru liniștitor.

Culorile servesc drept triggere în mintea noastră, influențând modul în care percepem lumea. Totodată, ne ajută să ne reglăm stările de spirit și emoțiile. Paleta de culori a naturii favorizează instinctiv un sentiment mai mare de conectare cu noi înșine, cu mediul înconjurător și cu cei dragi.

Încorporarea formelor organice

Încorporează forme cu curbe moi, forme abstracte și forme asimetrice. Acestea adaugă frumusețe și o senzație de imperfecțiune dramatică spațiului. Poți pune în valoare tema din mobilierul, decorul și detaliile arhitecturale naturale.

În concluzie, pe măsură ce populația crește, iar accesul la spațiile naturale devine limitat, încorporarea naturii în mediul construit devine din ce în ce mai importantă, astfel încât legătura dintre oameni și natură să nu se piardă. Expunerea constantă la elementele naturale prin intermediul designului biofilic sprijină longevitatea și oferă generațiilor viitoare premisa pentru a dezvolta o legătura strânsă cu natura.

Sursa foto: One United Properties.

Loading...