Curiozități din piața imobiliară

Curiozități din piața imobiliară

Pentru mulți, piața imobiliară poate părea, la prima vedere, un domeniu arid și greoi. Însă în spatele aparențelor se ascund o mulțime de curiozități și detalii amuzante, născute din vechi tradiții, rivalități între dezvoltatori sau evenimente de o importanță istorică uriașă.

Iată câteva dintre ele.

 

Element de design... cu semnificație

În Scoția, potrivit unui vechi obicei, atunci când termină de achitat ipoteca unei case, proprietarii își vopsesc ușa de intrare în roșu.

Zgârie-nori construiți în timp record

Admirația pe care o nasc constructorii chinezi când anunță că au ridicat clădiri uriașe în timp record nu are limite. Secretul lor constă în folosirea modulelor prefabricate, care le permit să ridice un bloc de 30 de etaje în doar 15 zile, cu o echipă de 200 de oameni.

Miliardarul modest

Se pare că agenții imobiliari nu au întotdeauna succes când încearcă să vândă proprietăți celor bogați. Warren Buffett, al patrulea miliardar al planetei, cu o avere de peste 96 de miliarde de dolari, locuiește în aceeași casă încă din 1958. El a achiziționat locuința cu cinci dormitoare din Omaha, Nebraska, pentru suma de 31.500 de dolari.

Trucul câștigător

Până în 1931, când a fost construită celebra Empire State Building, cea mai înaltă clădire din lume a fost zgârie-norul Chrysler Building. A ajuns însă la acest statut printr-o mică scamatorie. În timpul unei competiții pentru dobândirea statutului de cea mai înaltă clădire din lume, arhitectul din spatele proiectului a realizat o spirală de 38 de metri, pe care a ascuns-o în interiorul clădirii. După ce rivalul său a anunțat finalizarea lucrării, cel care proiectase Chrysler Buildin a scos la iveală elemental secret care l-a ajutat să ajungă pe primul loc. În prezent, Burj Khalifa, clădirea din Dubai, capitala Emiratelor Arabe Unite, încă deține titlul de cea mai înaltă clădire din lume.

Din casă-n casă

Potrivit unor studii realizate de Biroul de Recensământ al SUA, un cetățan american obișnuit se va muta, în medie, de aproape 12 ori de-a lungul vieții, majoritatea schimbărilor de locuință petrecându-se înainte de vârsta de 45 de ani. Se pare că în SUA agenții imobiliari nu au timp să se plictisească!

Legi pentru fantome

Cum fantomele nu pot lipsi când vine vorba de curiozități din orice domeniu, nici piața imobiliară nu face excepție. În SUA, statul New York cere vânzătorului unei case să dezvăluie dacă crede că proprietatea este bântuită. Precedentul s-a creat în procesul Stambovsky contra Ackley, cunoscut mai ales sub denumirea de Ghostbusters Ruling. Stambovsky cumpărase o proprietate de la Ackley fără să știe că în localitate circulau zvonuri, lansate chiar de fosta proprietară, că respectiva casă este bântuită, așa că a hotărât să o dea în judecată.

Clanțele ușilor au proprietăți antibacteriene

Datorită metalelor din care sunt produse, precum alama, argintul, aluminiul, cuprul, fierul sau plumbul, multe clanțe și mânere au proprietăți antibacteriene, alama având cel mai ridicat potential de a ucide bacteriile.

Semaforul de la etajul 5

Deși există o mulțime de străzi care trec pe sub clădiri, o stradă din Osaka, Japonia, are un element complet atipic. Aceasta trece printr-o clădire, străbătând nu parterul, ci al cincilea etaj al acesteia, conectând două autostrăzi suspendate.

Un maestru al tranzacțiilor

Un blogger canadian – Kyle McDonald – a reușit să dea la schimb o agrafă pe o casă. Procesul nu a fost însă atât de simplu. El a schimbat 14 produse, începând cu o agrafă pentru hârtii, urmată de un stilou, o clanță și altele pentru a ajunge, negociind strâns, să facă într-un final o ultimă tranzacție pentru a primi o casă în Saskatchewan, oferind la schimb un rol în filmul Donna on Demand, pe care îl primise contra unui glob.

Proprietatea deținută de cinci state

Un conac de aproape 2.000 de metri pătrați din Manhattan, proiectat după palatul Versailles și cumpărat în 1946 de Republica Populară Federativă Iugoslavia pentru a servi drept sediu al ambasadei acesteia la New York, se află într-o situație ciudată: este deținut de cinci țări – Bosnia, Croația, Macedonia, Serbia și Slovenia. Din acest motiv, e nevoie de consimțământul și semnătura reprezentanților tuturor celor cinci state pentru a fi vândut. Proprietatea a dobândit acest statut ciudat în 1992, când Republica s-a dizolvat în state independente (exceptând Serbia și Muntenegru, care și-au declarat independența abia în 2006).

Alaska și curiozitățile ei

Alaska nu doar că este cel mai nordic, cel mai estic și cel mai vestic stat din SUA, dar are și o istorie interesantă. Și asta pentru că inițial a aparținut Rusiei, care l-a vândut în 1867 către SUA pentru suma de 52 de dolari/acru (unitate de măsură echivalentă cu circa 4.000 mp), suprafața totală a statului fiind de 375 de milioane de acri, ceea ce a presupus o investiție de circa 7,2 milioane de dolari (aproximativ 127,2 milioane în valoarea de astăzi a monedei). Guvernul SUA a fost marele câștigător al tranzacției, după ce a descoperit aici, în 1967, rezerve uriașe de petrol. În plus, Alaska face parte alături de Vermont, Hawaii și Main din rândul statelor în care panourile publicitare au fost interzise pentru a proteja frumusețea naturală a peisajelor.

Piața imobiliară „extraterestră”

Pentru cei care nu pot găsi propietatea perfectă pe Pământ, există opțiunea „puțin” mai îndepărtată de a achiziționa o parcelă de pământ pe lună. Dennis Hope este cel care a avut ideea năstrușnică de a porni un astfel de business, care i-a adus o avere de milioane de dolari, dar și o mulțime de păreri dezaprobatoare. El a pornit de la ideea că nicio țară nu are voie să revendice titlul de proprietar al Lunii, însă nu există această lege și pentru persoanele fizice.

Informațiile pentru acest articol au fost documentate pe forbes.com, theclose.com și inman.com.

Loading...