Cum vor arăta birourile viitorului

Cum vor arăta birourile viitorului

În timp, locul de muncă a evoluat de la alegerea unui birou clasic și a unei săli de ședințe la un birou modern, open-space, înconjurat de canapele și alte locuri de socializare. Astfel apare întrebarea „cum va arăta biroul viitorului?”.

Următoarea generație va alege unde să lucreze, în funcție de valorile unei companii, precum și de rolul ei în societate (sustenabilitatea, susținerea unor cauze sociale, contribuția la dezvoltarea comunităților se numără deja printre atuurile unei companii în căutare de angajați).

Deși munca remote este aleasă de o parte a populației, experții în resurse umane cred că învățarea și cunoașterea se transferă mai ușor la birou, prin interacțiunile dintre oamenii cu idei și experiențe diferite.

La acestea se adaugă nivelurile mai mari de creativitate și productivitate înregistrate atunci când oamenii lucrează în echipe. Conversațiile de moment, provocările și depășirea limitelor contribuie la formarea capitalului uman al companiei. Pentru a te adapta la ceea ce rezervă viitorul, este indicat să te informezi, încă de acum, care sunt elementele cheie ale biroului de mâine.

Biroul open-space

Deja este implementată ideea de birou open-space, însă, pe viitor, aceasta va merge și mai departe. Ierarhiile se vor aplatiza, pentru ca echipele de lucru să poate conlucra, pentru a inova. Atunci când șefii se află la doar câteva scaune de angajați, este mai ușor pentru aceștia din urmă să se identifice atât cu valorile companiei, cât și cu ideile CEO-ului.

Mai mult, este mai ușor pentru angajați să comunice și chiar să remarce o informație utilă din partea opusă a biroului. Această structură organică permite o sinergie a ideilor, care, altfel, ar fi dificil de obținut.

De asemenea, se mizează pe spații hibrid, care îmbină clasicele birouri cu zonele informale, în care angajații pot discuta despre job sau despre alte subiecte; chiar și ideile aparent diferite sau total opuse pot ajuta la progresul companiei.

Robin Dunbar, un profesor de psihologie evolutivă la Universitatea Oxford, crede că viitorul birourilor va fi înlocuirea echipelor de lucru, prin crearea de comunități. În plus, această senzație de camaraderie stimulează productivitatea și contribuie la fixarea unor aspecte ce țin de cultura organizațională.

O altă idee implementată în Toronto se referă la birourile flexibile, o idee mai practică decât ne-am aștepta. Arhitecții propun adaptarea și reconfigurarea spațiilor de lucru, în funcție de modul în care este folosit biroul.

Se folosesc pereți mobili, birouri ajustabile și mobilier ultra-ușor. De asemenea, acest model include camere pentru alăptat, zone pentru schimbat și spații pentru meditație. Prin monitorizarea modului în care sunt folosite spațiile, compania știe ce adaptări să facă, pentru a se plia pe nevoile angajaților.

👉 One United Properties vine cu propuneri în domeniul spațiilor flexibile de birouri. The ONE a realizat primul concept de birouri flexibile premium de pe piața românească. Acestea includ birouri private personalizate, săli de conferință cu tehnologie de ultimă oră, business lounge, primul simulator de golf într-o clădire de birouri și skybar cu vedere panoramică asupra zonei Floreasca.

Remodelarea conceptelor rigide de clădiri corporatiste

Cartiere

O altă idee a biroului viitorului se referă la remodelarea conceptelor rigide de clădiri corporatiste în cartiere. Angajații vor lucra într-o anumită zonă a cartierului, iar în doar câteva minute, vor ajunge la cafenea, farmacie sau teatru. Si în doar câteva minute cu trotineta electrică vor ajunge acasă.

Prin conceptul de comunitati, One United Properties este un inovator în domeniul imobiliar. Mai mult, dezvoltatorul este promotorul conceptului de „oraș de 15 minute”. Ce înseamnă mai exact? Că în doar 15 minute poți ajunge oriunde îți dorești: de acasă la birou, apoi la o întâlnire de afaceri la restaurant sau la un antrenament la sală.

Cultura organizațională

Cultura organizațională este un alt subiect spinos, care va fi implementat într-un mod inovativ, în biroul viitorului. Oamenii caută o companie puternică, autentică, apropiată atât de angajați cât și de clienți, integrată în comunitate. De fapt, echipele de lucru bine închegate în cadrul companiei vor sta la baza productivității și a inovației.

În continuare, încrederea va juca un rol important pentru cultura organizațională și va trebui să fie o stradă cu dublu sens. Un procent al angajaților va continua să lucreze de acasă. Iar șefii trebuie să învețe să se adapteze, judecând mai puțin prezența fizică și mai mult performanța, creativitatea, productivitatea și rezultatele.

De cealaltă parte, angajații trebuie să știe că se pot baza pe echipa de leadership, pentru coeziunea companiei. Comunicarea transparentă va redeveni o prioritate de top. Mai mult, șefii care sunt deschiși la cerințele obiective, realiste și argumentate ale angajaților vor face un pas în față în ceea ce privește cultura organizațională și succesul companiei.

Preocuparea pentru mediu

Preocuparea pentru mediu

O altă problemă importantă ar trebui să se afle pe lista de priorități atunci când optezi pentru biroul viitorului. Tinerii vor alege birourile în care să lucreze în funcție de stilul de viață promovat, de facilitățile oferite și de pașii pe care îi face compania în domeniul sustenabilității. Viitoarele generații vor favoriza companiile cu o amprentă de carbon mai mică, chiar neutră, companiile care promovează reciclarea selectivă și implementează politici de creștere a eficienței energetice.

Pe lângă un mediu de lucru care să dezvolte creativitatea, viitorii angajați vor dori un loc de muncă responsabil social. Dacă te adaptezi acestor cerințe și optezi să îți muți firma într-o clădire de birouri certificată LEED v4, vei obține unul dintre cele mai bune ratinguri privind impactul asupra mediului.

👉 One Tower, parte a dezvoltării mixte One Floreasca City, este prima clădire de birouri din țară care a obținut certificarea LEED v4 Platinum, care reprezintă nivelul superior al acestei certificări. Ca urmare a adoptării unor strategii sustenabile, One Tower a implementat tehnologii smart și sisteme integrate, care duc la o reducere a costurilor anuale pentru energie cu 35% și la o reducere cu 50% a consumului de apă.

Tehnologia

Biroul 3.0 va continua să armonizeze relația dintre oameni și mașini. Unii angajați vor lucra de acasă, atunci când situația personală o cere. Cladirile de birouri vor implementa pe scară largă modalități de autentificare contactless. Similar, vizitatorii vor trece printr-un sistem de recunoaștere facială și a vocii.

Astăzi, astfel de sisteme sunt implementate în doar câteva companii, însă trendul este în direcția implementării generale, la început, ca avantaj competitiv.

Munca bazată pe activități

Munca bazată pe activități (activity-based working)

Ideea de „activity-based working” înseamnă că angajații își aleg locul în care vor lucra, în funcție de taskul pe care îl au de îndeplinit. Conceptul a fost deja implementat în companii din Olanda și Australia. Nu este doar un birou open-space, ci o idee revoluționară, prin care un loc de muncă are mai multe funcții.

Prin această idee se dorește să existe atât spații pentru muncă profundă, cât și locuri în care echipele de lucru se reunesc pentru a face brainstorming. De asemenea, în acest mod, angajații se vor concentra asupra dezvoltării unei comunități în jurul produselor sau serviciilor la care lucrează.

O companie de acest fel a introdus o zonă pentru evenimente, un loc pentru colaborări, un spațiu pentru vizite ale clienților, o zonă de ședințe. Mai mult, a eliminat două treimi din birouri și a împărțit clădirea în „cartiere”.

Fiecare „cartier” arată ca o cafenea modernă sau ca un living, cu zone relaxate de lucru, câteva birouri și o zonă pentru luat ceaiul sau cafeaua.

Biroul viitorului apropiat nu va fi radical diferit de ceea ce vezi astăzi. Totuși, vor exista câteva schimbări semnificative, de care este important să ții cont, pentru a putea inova. Viitorii angajați vor dori să știe ce măsuri iei pentru a proteja mediul, ce schimbări ești dispus să faci pentru a încuraja creativitatea, ce planuri ai pentru a transforma echipele de lucru în comunități și „cartiere”, ce impact ai asupra societății. Răspunsurile la astfel de întrebări te vor ajuta să ai angajați dedicați, productivi, care se regăsesc în valorile companiei și care își doresc să o vadă având succes.

Sursa foto: Shutterstock

Loading...