Ce înseamnă un consum responsabil de energie electrică - sfaturi și soluții

Ce înseamnă un consum responsabil de energie electrică - sfaturi și soluții

În lumea de astăzi, energia nu este doar viitorul, ci conduce totul în prezent. Ca societate globală, producem și folosim mai multă energie decât oricând, iar cererea de energie este în continuă creștere. În contextul în care prima parte a anului a fost una a recordurilor de preț la energie, consumul de energie electrică din România s-a diminuat cu 4,4% în primul semestru al acestui an, conform datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Chiar și așa, avem nevoie de măsuri continue pentru a menține un consum de energie electrică redus.

Consumul de energie, în special arderea combustibililor fosili, este principala sursă de emisii de gaze cu efect de seră induse de om. Energia este un combustibil pentru creșterea economică, în special în economiile în curs de dezvoltare ale lumii. Însă, emisiile de gaze cu efect de seră care se acumulează în atmosferă provoacă nedoritele schimbări climatice, unele dintre cele mai mari ameninţări asupra mediului, cadrului social şi economic. Așadar, provocarea este de a menține creșterea economică, reducând în același timp conținutul de carbon al energiei și sporind eficiența utilizării acesteia.

Una dintre modalitățile de a face față nevoii de energie în continuă expansiune este conservarea energiei printr-un consum responsabil. Pentru ca pe viitor să avem resursele necesare unui stil de viață sănătos este nevoie de o viziune sustenabilă pe termen scurt și lung.

Ce presupune un consum responsabil de energie? Citește în continuare pentru a afla mai multe informații despre acest subiect și ce măsuri poți lua la nivel individual și de companie, pentru a ajunge la un consum de energie electrică redus. De asemenea, îți prezentăm și o serie de măsuri implementate de industria imobiliară pentru a avea un consum responsabil de energie electrică.

Care sunt caracteristicile consumului responsabil de energie electrică?

Utilizarea responsabilă a energiei înseamnă reducerea consumului de energie prin producerea sau utilizarea mai redusă a acesteia. Acest lucru poate însemna folosirea unui număr mai mic de servicii energetice sau a unor dispozitive care necesită un consum de energie electrică mai mic. Conservarea energiei este o parte importantă a sustenabilității și a dezvoltării durabile.

Așadar, caracteristicile consumului responsabil se împart în două direcții:

  • reducerea consumului;

  • ceea ce se consumă să fie cât se poate de durabil.

Principalele caracteristici ale unui consum de energie electrică în mod responsabil sunt:

  • Este făcut în mod conștient.

  • Este etic și se bazează pe valori precum responsabilitatea, austeritatea ca alternativă la risipă sau respectarea mediului.

  • Este sănătos, deoarece încurajează un stil de viață bazat pe utilizarea unor servicii și produse care respectă mediul.

  • Are consecințe pe termen îndelungat, deoarece reducerea consumului inutil poate îmbunătăți calitatea vieții pe planetă.

  • Are puterea schimbării sociale. Prin gesturile cotidiene, apar și acele schimbări importante în regulile și tiparele de producție și consum social.

Cum poți contribui la reducerea consumului de energie electrică

Există mai multe măsuri pe care le poți lua pentru a avea un consum energie electrică redus. Vom discuta mai întâi despre ce poți face la nivel individual, iar mai apoi la nivel de companie.

Consum de energie electrică la tine acasă

Cum poți contribui la reducerea consumului de energie electrică

Consumul responsabil este o atitudine care poate fi pusă în practică acasă și în obiceiurile de zi cu zi. Grija pentru mediul înconjurător este una dintre responsabilitățile noastre ca indivizi, într-o societate civilizată. Gesturi simple precum economisirea energiei electrice, a căldurii, a apei sau a combustibilului pot îmbunătăți calitatea vieții în comunitate.

Deși nu poți controla mereu tipul de energie folosită, cu un buget consistent, poți folosi anumite tehnologii care permit producerea de energie verde în propria locuință. Există însă și opțiuni mai puțin costisitoare, care ajută să ai un consum de energie electrică redus:

  • Folosește-te cât mai mult de lumina naturală și aprinde lumina cât mai târziu. Amplasarea birourilor în fața ferestrelor poate genera o economie de 96 kw/an, echivalentul a 48 de lei.

  • Identifică principalii consumatori electrici din casă. Astfel, vei putea lua măsuri pentru a scădea numărul de kWh.

  • Înlocuiește becurile obișnuite cu unele LED. Chiar dacă prețul lor este mai mare, ele economisesc energie, au o durată de viață de 25 de ori mai mare și conțin mai puține substanțe nocive;

  • Stinge lumina când ieși dintr-o încăpere. Dacă faci acest lucru de fiecare dată când ieși din încăpere, ai putea economisi până la 60 kw/an, adică 30 de lei.

  • Redu temperatura termostatului în sezonul rece și folosește mai rar aerul condiționat vara.

  • Oprește sau scoate din priză echipamentele noaptea sau atunci când nu le folosești. Un aparat în stand-by poate consuma până la 50% din energia folosită atunci când este în funcțiune.

  • Înlocuiește bateriile cu acumulatori. Bateriile reîncărcabile contribuie la reducerea materiilor prime necesare în procesul de producție și cantitățile de deșeuri generate după utilizare.

  • Cumpără electrocasnice din clasele energetice superioare. Aparatele eficiente energetic pot avea un consum de energie electrică mai mic cu 10% și pot ajunge până la minus 50%, în funcție de model. Alegând un produs care este în clasa superioară a etichetei energetice, poți economisi peste 2.000 de lei pe an.

Cumpără electrocasnice din clasele energetice superioare

Un calcul de consum de energie electrică

Am făcut un calcul de consum de energie electrică pentru o locuință obișnuită timp de o lună și pe zi. Găsești rezultatele mai jos.

Câți kw consumă o casă pe lună?

Dacă erai curios să afli câți kw consumă o casă pe lună, din calculul nostru de mai jos a reieșit că un consum mediu lunar ajunge la 283 kWh.

Câți kw consumă o casă pe zi?

Luând în considerare consumul pe lună, am calculat și câți kw consumă o casă pe zi, ceea ce înseamnă un consum mediu de 9,4 kWh/ zi.

Exemplu consum electric casă 140 mp pe zi

Un consum de energie electrică pentru locuințe mai mari, cum ar fi pentru o casă de 140 mp, poate ajunge și la 15 kWh/zi.

Cum se calculează un consum de energie electrică într-o gospodărie?

Electrocasnicele și electronicele consumă un anumit număr de kWh în funcție de:

  • puterea lor;

  • timpul de utilizare.

De exemplu, un cuptor cu microunde cu puterea de 700W, care funcționează timp de 4 minute, consumă 0,112 kWh de energie electrică.

Pentru a avea un consum redus de energie electrică pe gospodărie, o soluție, deși la un cost mai ridicat, este o construcție pasivă. Casele pasive economisesc energie și reduc emisiile de gaze cu efect de seră. Nivelurile foarte ridicate de izolare sunt un element cheie al construcției pasive, pentru a reduce pierderile de căldură. De asemenea, ele pot fi dotate cu echipamente precum centralele de ventilație cu recuperare de căldură, panourile fotovoltaice sau pompele de căldură.

Consum mediu lunar de energie electrică

În acest tabel de consum de energie electrică am adăugat câteva elemente principale de consumatori electrici, pentru a contura concret un consum mediu lunar.

Tabel consum energie electrică pe lună
Nr.Denumire consumator electricConsum mediu lunar energie electrică (kWh)
1.Iluminat18
2.Frigider35
3.Televizor30
4.Calculator35
5.Mașină de spălat55
6.Aparat radio20
7.Aspirator10
8.Uscător de păr20
9.Fier de călcat30
10.Cuptor cu microunde30
 TOTAL283

Consum energie electrică la nivel de companie

În timp ce indivizii au obligații de îndeplinit, companiile au roluri și mai importante de jucat. O clădire de birouri sustenabilă este o structură proiectată și construită respectând mediul înconjurător și care are grija de sanatatea angajatilor. Construcția unei astfel de clăđiri se poate face cu materiale ecologice, iar energia electrică este necesar să provină din surse regenerabile. Cele mai durabile clădiri de birouri sunt cele care își reduc amprenta de carbon și economisesc energia.

Consum energie electrică la nivel de companie

Mai jos sunt câteva recomandari pentru o cladire de birouri sustenabila cu un consum redus de energie electrică:

  • Instalează becuri economice și cu tehnologie inteligentă. Aceasta este una dintre recomandările foarte ușor de implementat. Becurile care se aprind, se sting sau se ajustează singure pe parcursul zilei reduc considerabil consumul de energie.

  • Alege un sistem inteligent de încălzire și răcire cu tehnologie HVAC. Multe companii sunt surse de poluare cu CO2, deoarece au un sistem ineficient de încălzire/răcire. Deși nimic nu se compară cu aerul proaspăt, un sistem de ventilație ecologic va aduce în continuare aer proaspăt din exterior și îl va circula în întreaga clădire. Principalele obiective ale unui sistem HVAC sunt: evacuarea aerului viciat, introducerea aerului proaspăt, filtrarea aerului proaspăt, controlul temperaturii, controlul umidității, recuperarea energiei, să fie silențios, să fie economic.

  • Instalează ferestre inteligente. Ferestrele inteligente sau ferestrele eficiente din punct de vedere energetic sunt dotate cu geam dublu. Aceasta înseamnă că pot fi programate să reflecte căldura în timp ce lasă lumina să intre sau pot bloca complet soarele în funcție de momentul zilei.

  • Încurajează o cultură organizațională sustenabilă. Proprietarii și managerii ar trebui să își prezinte clar și transparent direcțiile de sustenabilitate implementate în clădire prin diverse metode cum ar fi evenimente informaționale, semnalizare în întreaga clădire sau oferirea angajaților de resurse necesare pentru a asigura practicile sustenabile.

  • Mută compania într-o cladire care a implementat tehnologii și modalități de a reduce consumul de energie electrică.

👉 Descoperă One Tower, dezvoltarea imobiliară cu spații de lucru flexibile, cea mai verde și sustenabilă clădire de birouri din România. Dezvoltarea a primit din partea US Green Building Council certificarea “LEED v4 Platinum Building Design and Construction” și certificarea “WELL Health and Safety” din partea International WELL Building Institute (IWBI).

Măsuri implementate de industria imobiliară pentru a reduce consumul de energie electrică

Reduce consumul de energie electrică

Sustenabilitatea și contribuția la menținerea unui mediu înconjurător sănătos sunt principalele aspecte care stau la baza dezvoltărilor imobiliare realizate de One United Properties.

Prin alegerea de soluții energetice inovative, precum sisteme geoexchange, pentru a avea clădiri independente energetic (cel puțin 30% din energie provine din surse regenerabile), clădirile sustenabile asigură performanță constantă într-un mediu interior prietenos atât cu rezidenții, cât și cu angajații care își desfășoară activitatea în ele.

Iată ce alte tehnologii sunt implementate în clădirile sustenabile One:

  • uși și ferestre izolate cu materiale premium, pentru a preveni pierderea de căldură pe timpul iernii și pentru a reduce necesitatea folosirii aerului condiționat pe timpul verii;

  • termostate inteligente care funcționează cu ajutorul rețelei Wi-Fi;

  • ferestre solare cu celule speciale care transformă lumina soarelui în energie;

  • sisteme de recuperare a energiei produse de ventilatoare, aparate de aer condiționat și lifturi.

👉 Descoperă One Herastrau Towers, dezvoltarea imobiliară care redefinește viața contemporană prin finisaje de înaltă calitate, materiale durabile și design contemporan elegant. Dezvoltarea a obținut de la Romania Green Building Council certificarea “Green Homes”, care atestă norme superioare de performanță și sustenabilitate.

Informarea despre un consum de energie electrică în mod responsabil este un pas important pentru a lua măsuri în privința mediului, atât la nivelul locuinței, cât și pentru companie. Fiecare acțiune de utilizare responsabilă a energiei este benefică pentru societate în ansamblu.

Sursă foto: pixabay.com.

Loading...