Cele mai vechi clădiri din Europa care încă sunt folosite
Dacă e să ne gândim la cele mai vechi clădiri din Europa, gândul ne va zbura probabil la monumentele istorice din Grecia și Italia. Însă câte dintre acestea sunt încă folosite, nu doar ca muzee, ci în activități de zi cu zi sau chiar pentru locuit?
Mai jos vă prezentăm zece dintre cele mai vechi clădiri încă folosite din Europa.
1. Basilica di Santa Sabina all'Aventino, Italia
Ridicată pe dealul Aventin din Roma de un preot dalmat între anii 422-433 era noastră, Basilica di Santa Sabina all'Aventino a rezistat remarcabil de-a lungul veacurilor, păstrându-și încă planul arhitectural original. În plus, încă găzduiește slujbele bisericii catolice, oferindu-le o prețioasă încărcătură istorică.
2. Teatrul lui Marcellus, Italia
Construcția Teatrului lui Marcellus, cunoscut pe vremuri drept cel mai mare teatru în aer liber al Romei, a fost finalizată în anul 13 înaintea erei noastre, în timpul domniei lui Octavian Augustus, numele fiind dat după nepotul acestuia, Marcus Claudius Marcellus. Deși clădirea are o vechime de peste 2.000 de ani, apartamentele amenajate la etajele superioare ale acesteia sunt încă locuite, oferindu-le locatarilor sentimentul unic de a fi înconjurați de veacuri de istorie. Acestea stau, totodată, mărturie a abilității fără cusur a arhitecților vremii.
3. Panteonul, Italia
Ridicat în timpul lui Hadrian, în anul 117 era noastră, Panteonul din Roma este folosit încă după aproape două milenii, servind drept muzeu, dar și lăcaș de cult pentru Biserica Romano-Catolică.
4. Aula Palatina, Germania
Cunoscută și sub numele de Bazilica Constantin, Aula Palatina a fost construită la Trier, Germania, de împăratul Constantin I la începutul secolului al IV-lea. În prezent este folosită drept lăcaș de cult de către Biserica Evanghelică din Renania.
5. Hagia Sophia, Turcia
Cu un design impunător, Hagia Sofia, situată pe partea europeană a orașului Istanbul, are un trecut zbuciumat. Construită în timpul domniei împăratului Iustinian (527-565), vreme de aproape un mileniu a fost catedrala Patriarhiei Ecumenice de Constantinopol, însă în 1453, odată cu căderea Constantinopolului, a fost transformată în moschee. Începând cu 1935 a fost transformată în muzeu, însă din 2020 Turcia a anunțat că va servi, din nou, drept moschee. Celebrul monument este inclus, din 1985, în patrimoniul UNESCO.
6. Matera, Italia
Locuitorii din orășelul italian Matera, construit pe stânci, se mândresc cu statutul de singurii oameni din lume care locuiesc încă în casele ridicate de strămoșii lor în urmă cu 9.000 de ani. În prezent, populația orașului numără aproximativ 60.000 de oameni.
7. Kirkjubøargarður, Insulele Feroe
Despre ferma Kirkjubøargarður, din Insulele Feroe, se spune că ar fi cea mai veche casă din lemn încă locuită din lume. Clădirea a fost construită în secolul al XI-lea. În prezent găzduiește a 17-a generație a familiei Patursson, care o deține încă din anul 1550.
8. Castelul Windsor, Anglia
Castelul Windsor din Anglia a fost finalizat în anul 1070 și este cel mai mare, dar și cel mai vechi castel încă locuit din lume. Acesta servește drept locuința de weekend preferată a reginei Elisabeta a II-a, ea fiind a noua față regală care îl folosește.
9. Saltford Manor, Anglia
Situată în comitatul englez Somerset, Saltford Manor nu este doar o simplă casă din piatră, ci este cunoscută drept cea mai veche reședință privată din Anglia ocupată fără întrerupere. În 2010, locuința proiectată de William Fitz Robert în jurul anului 1150 și-a schimbat proprietarii, care au plătit pentru ea nu mai puțin de 1.275.000 de lire sterline.
10. Ye Olde Trip to Jerusalem, Anglia
Proprietarii pubului Ye Olde Trip to Jerusalem se mândresc că administrează cel mai vechi pub din Anglia, deschis în 1189. Pe timpuri, în aceeași clădire cu barul de la poalele stâncii pe care a fost construit Castelul Nottingham funcționa și un hotel.
Pentru realizarea acestui material au fost folosite date disponibile pe Wikipedia.org, dailymail.co.uk, historiceuropeancastles.com, gizmodo.com și sympa-sympa.com. Poza cover ©Oleksii Sergieiev/123RF.COM.