Cele mai importante certificări din real estate

Cele mai importante certificări din real estate

Notorietatea dezvoltatorilor imobiliari nu se reflectă doar în vechimea pe piață, numărul de clădiri construite și valoarea investițiilor, ci și în atenția pe care o oferă sustenabilității proiectelor din portofoliu.

Vă prezentăm, mai jos, patru certificări, internaționale și locale, care atestă performanța ecologică a clădirilor și impactul pozitiv pe care îl au asupra celor care își desfășoară activitatea de zi cu zi în interiorul lor.

BREEAM

Anunțată încă din 1990, în Marea Britanie, de către Building Research Establishment (BRE), BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) este socotită cea mai longevivă metodă de a evalua și certifica performanța ecologică a clădirilor. În 2000 a fost lansată o versiune adiacentă, EcoHomes, înlocuită de Code for Sustainable Homes în primăvara anului 2008. Factorii analizați pentru acordarea certificării BREEAM includ, printre altele: managementul clădirilor, energia, sănătatea și bunăstarea, proximitatea față de mijloacele de transport, apa, materialele de construcții folosite, deșeurile, modul de utilizare a terenurilor și poluarea. BREEAM se acordă mai multor tipuri de proiecte: clădiri noi, clădiri existene, proiecte de renovare sau proiecte comunitare, de mari dimensiuni. Mecanismul este folosit în întreaga lume, un număr de peste 500.000 de clădiri din circa 86 de țări primind, până în prezent, această certificare. Printre acestea se numără și proiectul de birouri One North Gate din Pipera, parte a portofoliului One United Properties.

LEED

Programul LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) a fost lansat în 1993, la inițiativa US Green Building Council (USGBC), cu scopul de a certifica clădirile ecologice. În acest sens, este folosit un sistem de evaluare care include atât analiza proiectului și a construcției, cât și a modului de operare și întreținere a clădirilor, caselor și cartierelor ecologice. Se are, astfel, în vedere protejarea mediului și utilizarea eficientă a resurselor, dar și a calității vieții, clădirile fiind cele care influențează în mod direct calitatea modului în care oamenii trăiesc, lucrează și își petrec timpul liber. Printre categoriile de clădiri care pot obține certificarea LEED se numără atât centrele rezidențiale și comerciale, cât și școlile, depozitele, centrele medicale și de distribuție. În urmă cu doi ani, USGBC a sărbătorit atingerea unei borne importante: 100.000 de proiecte comerciale certificate LEED. Zilnic, peste 2,6 milioane de metri pătrați de spațiu construit primesc această certificare. Ajunsă astăzi la a patra versiune, certificarea are patru niveluri de rating: Certified, Silver, Gold și Platinum, care sunt obținute în baza unui punctaj oferit fiecărui proiect înscris. În România, prima clădire care a obținut certificarea LEED v4 nivelul Platinum – nivelul superior prevăzut de această certificare – este One Tower, parte a proiectului multifuncțional One Floreasca City. Clădirea deține și certificarea WELL Health & Safety.

WELL

Lansată de Well Building Institute (IWBI), certificarea WELL este menită să ateste standardele de bunăstare umană oferite de clădiri și spații interioare. Aceasta se focusează, așadar, exclusiv pe impactul acestora asupra stării de bine și sănătății ocupanților, clădirile fiind spațiile în care oamenii petrec circa 90% din timp. Cele șapte categorii analizate pentru acordarea standardului WELL sunt: apa, aerul, hrana, lumina, sportul, confortul și starea mentală. Clădirile trebuie să obțină un anumit scor pentru fiecare categorie, în vederea primirii acestei certificări. În urma depunerii unei documentații și efectuării unui audit, proiectelor le este acordat un anumit nivel al de rating: Silver, Gold sau Platinum. În urmă cu un an, IWBI a lansat o nouă versiune a acestui instrument, WELL v2, care reunește experiența unui număr important de medici, specialiști în construcții, experți în sănătate publică și oameni de știință din întreaga lume.

GREEN HOMES

Având la bază cinci companii în rolul de membri fondatori, în anul 2008 a luat naștere Consiliul Român pentru Clădiri Verzi (RoGBC). Proiectul a fost lansat având în vedere, printre altele, poziționarea României ca lider în sectorul construcțiilor sustenabile din regiune prin dezvoltarea industriei construcțiilor verzi, susținerea dezvoltării unui set de măsuri legislative cu rolul de a promova construcțiile sustenabile, cercetarea bunelor practici din regiune pentru ușurarea adoptării acestora în plan local, precum și facilitarea accesului la o serie de programe de training, cu scopul formării un grup național de experți în domeniu. RoGBC a dezvoltat și certificarea Green Homes, care evaluează și atestă performanța și durabilitatea proiectelor rezidențiale, având totodată un cost scăzut. În 2018, la zece ani de la înființarea Consiliului, peste 200 de clădiri din România dețineau certificate verzi. Printre clădirile care au obținut pre-certificarea sau certificarea Green Homes by RoCGB se numără întregul portofoliu de proiecte imobiliare rezidențiale dezvoltate de One United Properties.

Pentru realizarea acestui material au fost folosite informații disponibile pe platformele breeam.com, wellcertified.com, designingbuildings.co.uk, rogbc.org și zf.ro.

Loading...