Case memoriale din București

Case memoriale din București

Deși nu se numără printre „bijuteriile arhitecturale” care alcătuiesc estetica orașului, casele și muzeele memoriale ale Bucureștiului au o puternică rezonanță istorică pentru locuitorii săi și nu numai. Fie că zidurile îmbătrânite de timp au stat mărturie proceselor de creație literară, artistică sau științifică ale proprietarilor – de la scriitori la pictori sau savanți, fie că adăpostesc impresionante colecții de artă sau academice, acestea rămân o importantă moștenire culturală a orașului.

Iată câteva dintre cele mai cunoscute astfel de obiective din Capitală.

Casa memorială „Tudor Arghezi”

Dispusă pe două niveluri – parter și etaj, fosta reședință a lui Tudor Arghezi a fost construită pe un teren achiziționat de acesta în 1926, iar proiectul i-a fost încredințat arhitectului George Matei Cantacuzino. Locuința a devenit casă memorială în 1974, chiar la dorința îndrăgitului scriitor, iar din 2006 a primit statutul de muzeu memorial. Cu un număr total de 18 încăperi plus dependințe, obiectivul adăpostește atât mobilier clasic, cât și obiecte de valoare aparținând fostului proprietar. Printre acestea se numără cărți, lucrări de artă, documente și fotografii. În grădină încă există tipografia construită între anii 1935-1937, folosită de Tudor Arghezi și fiul său, Baruțu, pentru tipărirea edițiilor cotidianului Bilete de papagal, alături de care se găsesc mai multe volume, reviste și imagini reprezentative pentru familia poetului. Tot aici se află și mormintele soților Arghezi, precum și al Mitzurei, fiica acestora.

Casa memorială „Gheorghe Tattarescu”

Casa care i-a servit în trecut drept locuință pictorului Gheorghe Tattarescu are o istorie veche de două secole și este unică prin faptul că în prezent e singura reședință particulară din București în formă de han. În plus, începând cu 1951 face parte din rândul monumentelor istorice ale Capitalei. Clădirea a fost transformată în muzeu în 1953, prin donația făcută de nepoata artistului, Georgeta Wertheimer. La interior s-au păstrat mai multe opere importante, incluzând picturi, lucrări de grafică și artă decorativă, dar și diverse documente și piese de mobilier. În prezent, obiectivul este închis pentru restaurare.

Muzeul „Victor Babeș”

Înălțată între 1928-1929, în stil eclectic, clădirea care adăpostește muzeul deschis în memoria celebrului savant român Victor Babeș a fost construită din dorința fiului acestuia, Mircea Babeș, de a onora amintirea muncii tatălui său. Prin urmare, vizitatorii vor descoperi aici o colecție însemnată de lucrări științifice, dar și numeroase decorații și ordine onorifice cu care bacteriologul a fost recompensat pe parcursul vieții. Donat statului român de către proprietar, în 1965 parterul casei a devenit muzeu memorial, iar etajul a fost inclus, la rândul său, în circuitul muzeal în vara anului 1986, în urma donației realizate de Sofia, soția lui Mircea Babeș, către Primăria Capitalei.

Casa memorială „Ligia şi Pompiliu Macovei”

Construită la începutul secolului al XX-lea, locuința diplomatului Pompiliu Macovei și a soției sale, pictorița Ligia Macovei, adăpostește astăzi o bogată colecție de artă a foștilor proprietari. Aceasta include lucrări realizate de artiști de renume, precum Theodor Pallady, Ion Andreescu sau Nicolae Tonitza, dar și o bibliotecă de artă. Imobilul a fost proiectat în stil eclectic francez și, înainte de a fi cumpărat, în 1952, de familia Macovei, a servit drept magazin de pălării și reședință a unui negustor evreu. Tot aici a funcționat, o perioadă, un cămin pentru ucenicii care lucrau la o fabrică din împrejurimi. Accesul publicului a fost permis începând cu anul 2002, casa aflându-se astăzi în proprietatea Muzeului Municipiului București.

Muzeul „George Severeanu”

Reprezentativă pentru arhitectura întâlnită în Capitală în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, fosta locuință a cunoscutului radiolog George Severeanu găzduiește o bogată colecție numismatică, alcătuită din aproximativ 9.000 de piese aparținând diferitelor epoci, din Antichitate, Evul Mediu, perioada bizantină și nu numai, dar și un număr impresionant de obiecte arheologice, colecționate de medic de-a lungul timpului. Dintre acestea putem menționa vasele grecești antice, sticlăria romană, obiecte de ceramică, statuete de lut, bronz și marmură. Din anul 2013, după finalizarea lucrărilor de restaurare întinse pe mai mulți ani, reședința-muzeu și-a întâmpinat vizitatorii cu numeroase expoziții tematice.

Pentru realizarea acestui articol au fost folosite informații disponibile pe muzeulbucurestiului.ro, mnlr.ro și historia.ro. Foto: Colecţia de Artă „Ligia şi Pompiliu Macovei”.

Loading...