Avantajele folosirii pompelor geotermale în proiectele imobiliare
Creșterea prețurilor petrolului și electricității din ultimii ani, dar și nevoia de a găsi soluții mai durabile și mai sustenabile pentru asigurarea climatului potrivit în locuințe, clădiri de birouri, centre comerciale și alte tipuri de construcții a determinat o creștere a interesului dezvoltatorilor imobiliari pentru una dintre cele mai bune și eficiente alternative: pompele geotermale.
Datele MENAFN (The Middle East North Africa Financial Network) arată că piața globală a pompelor de căldură geotermale va ajunge la 174 miliarde de dolari până în 2025, înregistrând o rată de creștere anuală compusă de 8,9% în intervalul 2017-2025.
În câteva cuvinte, sistemele GSHP (Ground Source Heat Pump), adică pompele geotermale, reprezintă o tehnologie inovativă prin care se extrage și transportă din pământ căldura necesară încălzirii unei clădiri pe timpul iernii, furnizând așadar agent de încălzire, iar pe timpul verii, printr-un proces inversat, asemănător celui folosit în construcția frigiderelor, căldura se distribuie din locuință în sol, obținându-se astfel agent de răcire. Potrivit TWI Global, energia geotermală este mai prietenoasă cu mediul în comparație cu alte surse tradiționale de încălzire, precum cărbunii sau combustibilii fosili, iar amprenta sa de carbon este mai scăzută. În plus, dacă ne gândim la alte surse de energie regenerabilă precum energia solară sau eoliană, marele avantaj al energiei geotermale este constanța: în timp ce primele două depind de condițiile meteo și pot prezenta fluctuații, energia geotermală reprezintă o resursă inepuizabilă, temperatura din sol la adâncime fiind constantă pe tot parcursul anului.
One United Properties se numără printre dezvoltatorii care folosesc deja acest sistem de climatizare, reprezentativ în acest sens fiind complexul One Peninsula, singurul club rezidențial din București dotat cu sistem de climatizare cu pompe de căldură cu sursă geotermală.
Sistemul de încălzire și răcire implementat în cadrul complexului în urma unei investiții de 4 milioane de euro are drept componente principale 270 de sonde geotermale cu adâncimea de 120 de metri liniari și cu o putere medie de 50 kW/sondă. Acestora li se adaugă 3 pompe de căldură sol-apă, cu o putere de 440 kW fiecare, care utilizează în proporție de 75% energie solară, regenerabilă, înmagazinată în pânza freatică și în sol și 25% energie electrică suplimentară.
Cu ce avantaje vine acest sistem?
În primul rând, beneficiază de autonomie totală atât iarna, cât și în lunile călduroase de vară, având o eficiență sezonieră ridicată pe tot parcursul anului, dar și un grad redus de emisii. Un alt avantaj major este cel al costurilor anuale reduse, traduse prin facturi cu 50% mai mici față de soluțiile clasice de încălzire și răcire, pe întreaga durată de viață a locuinței. Durata de viață a sistemului de încălzire și răcire este una îndelungată, prezintă o fiabilitate ridicată, iar componentele sunt ușor de întreținut. În plus, operațiunile sunt complet automatizate, pentru a asigura o utilizare precisă, eficientă şi sigură.
La nivel individual, în interiorul proprietăților exclusive, încălzirea se face prin sistem radiant tip pardoseală caldă, care asigură variația optimă de temperatura pe verticală. Temperatura de confort la incalzirea în pardoselă este cu 2 grade mai mică decât la sistemele clasice, ceea ce asigură o mai mare economie de energie, dar și o distribuţie uniformă a temperaturii prin intermediul energiei radiante și un echilibru termic între corpul uman şi mediul ambiant din încăpere, obţinându-se astfel un climat confortabil. Acestor beneficii li se adaugă o mai mare lejeritate în amenajarea spaţiului.
Datorită coeficientului înalt de energie radiantă a sistemelor de încălzire a suprafeţelor, starea de confort termic se simte chiar şi la temperaturi mai scăzute ale mediului ambiant. Acestea pot fi reduse astfel cu 1 pana la 2°C, ceea ce duce la o economisire a consumului de energie de 3-6% pe an.
Cota redusă de energie convectivă a sistemelor împiedică și crearea curenţilor de aer. Astfel, antrenarea prafului în încăperi este minimă, ceea ce protejează căile respiratorii, împiedicând apariția sau agravarea alergiilor.
Toate sistemele de încălzire din clădire, indiferent de modul în care funcționează, prezintă și un efect de autoreglaj. Acesta se bazează pe faptul că încălzirea se realizează în funcţie de diferenţa dintre temperatura suprafeţei radiante şi temperatura încăperii. Cedarea de căldură scade dacă creşte temperatura din încăpere şi creşte dacă temperatura din încăpere scade.
Alături de sistemul de climatizare pe bază de pompe geotermale, în cadrul One Peninsula vor fi implementate și alte facilități, printre care: o piscină semi-olimpică, sală de pilates, braserie, gym și golf room, completate de o priveliște superbă asupra lacului Floreasca, pe malul căruia este situat complexul rezidențial. De asemenea, pentru ca locatarii să beneficieze de mai multă liniște și intimitate, complexul va fi pietonal, autoturismele fiind direcționate exclusiv în parcarea subterană.