Apartament în bloc nou sau vechi? Avantaje și dezavantaje
Când te decizi să achiziționezi un nou apartament, există multe aspecte la care este necesar să te gândești. Îți poate fi util să treci tot ceea ce te interesează într-o listă cum ar fi, spre exemplu, vechimea imobilului, bugetul de care dispui, dimensiunea, zona și facilitățile pe care le cauți pentru noua ta locuință. O listă detaliată cu toate lucrurile importante pe care ți le dorești de la noul apartament și de care ai nevoie pentru tine și familia ta reprezintă un pas important în procesul de cumpărare. Aceasta te poate ajuta să faci cea mai bună alegere, să îți protejezi investiția și să te asiguri că nu vei avea surprize costisitoare pe drum.
Locuiești într-un apartament neîncăpător și ai de gând să cumperi un apartament nou pentru tine și familia ta? Știi ce îți dorești? Un apartament într-un bloc nou sau într-un bloc vechi? Să explorăm cele două variante.
De la cine cumperi un apartament într-un bloc nou sau într-un bloc vechi?
Înainte de toate, trebuie să știi că un apartament nou îl achiziționezi direct de la dezvoltator, ceea ce îți poate conferi o serie de garanții de calitate a execuției lucrării, o certificare verde de atestare a sustenabilității. Pe de altă parte, un apartament într-un bloc vechi este un apartament care a fost deja deținut de cineva. Poate fi vorba despre un apartament locuit direct de către proprietar, închiriat sau păstrat ca instrument de investiții imobiliare. În acest caz, apartamentul îl cumperi de la un proprietar.
Care este durata de viață a unui apartament?
Durata de viață a unui nou apartament este de așteptat să fie de aproximativ 100 de ani, dacă este construit în mod corespunzător, folosind toate materialele de calitate conform standardelor. Durata de viață rămasă a apartamentului din blocul vechi este mai mică în comparație cu a unui apartament situat într-un bloc nou.
Calitatea construcțiilor a evoluat și s-a îmbunătățit de-a lungul anilor. Noile tehnologii de construcție, de izolație și materialele moderne au modificat permanent modul în care sunt construite apartamentele astăzi, comparativ cu cele vechi. Un apartament dintr-un bloc nou construit este de obicei mai mare și oferă toate beneficiile confortului modern, mai ales atunci când dezvoltatorul este orientat către un concept imobiliar centrat pe om și comunitate.
Apartament în bloc nou. Avantaje și dezavantaje
Avantajele unui apartament în bloc nou
Pot exista foarte multe păreri bune despre blocurile noi, le poți găsi ușor și pe orice forum de apartamente din București. Pe scurt: vopseaua e proaspătă, planurile de construcție sunt moderne și instalațiile sunt noi. Acestea sunt doar câteva dintre beneficiile de care te bucuri atunci când te muți într-un apartament nou. Desigur, ai și avantaje emoționale, ești prima persoană care va locui în această casă!
Spații de locuit mai mari și mai bine administrate
Apartamentele noi pot fi mai spațioase decât cele vechi, mai bine compartimentate, cu finisaje de înaltă calitate și mai mult spațiu de depozitare. De asemenea, într-un apartament situat într-un bloc nou vei beneficia și de măsuri suplimentare de securitate a imobilului, dar și de o plimbare în parc, la doar doi pași de casa ta.
Camere ușor de amenajat
Apartamentul în bloc nou poate veni cu unele facilități din construcție, iar acest lucru îți oferă totodată și oportunitatea de a mobila casa așa cum îți dorești pentru tine și familia ta.
👉 Descoperă apartamentele noi din One Herastrau Towers, într-una dintre cele mai elegante zone din nordul Bucureștiului!
Facilități multiple
Totul, inclusiv grădini, facilități de agrement, facilități educaționale, parcări auto subterane și alte spații comune sunt noi, proaspete și curate. Chiar și oamenii din cartier sunt noi și, de ce nu, pot părea mai prietenoși.
👉 Descoperă apartamentele noi din One Cotroceni Park, una dintre cele mai inovatoare comunități în dezvoltare în centrul Bucureștiului!
Locuri mai puțin poluate
Oamenii apreciază viața cotidiană în spații mai puțin poluate. De aceea, un drum mai lung spre casă nu poate fi o problemă atât de mare, dacă un apartament nou se află puțin mai departe de centrul orașului. Dar de locuri mai puțin poluate te poți bucura însă astăzi și în inima orașului, unele apartamente noi aflându-se chiar în apropierea unor spații verzi, parcuri și lacuri, cum ar fi Lacul Herăstrău sau Lacul Tei.
👉 Descoperă apartamentele noi din One Verdi Park, cu unele dintre cele mai spectaculoase vederi asupra Lacului Tei și Floreasca din București!
Costuri de întreținere mai mici
Imobilele noi sunt construite cu materiale de bună calitate, menite pentru a rezista mult timp, astfel încât persoanele care achiziționează astfel de proprietăți au adesea costuri lunare de întreținere mai mici.
Eficiență energetică
Eficiența energetică a devenit din ce în ce mai importantă de-a lungul anilor, astfel încât, în majoritatea cazurilor, cu cât locuința este mai nouă, cu atât este mai bine adaptată la condițiile de mediu. Locuințele noi păstrează mai bine căldura în timpul iernii și sunt mai răcoroase vara datorită faptului că, în ansamblu, sunt mai bine izolate.
👉 Descoperă apartamentele din One Timpuri Noi, într-una dintre zonele cu cel mai mare potențial din cartierul Timpuri Noi din București!
Investiție rentabilă
Un apartament nou poate fi o investiție rentabilă, deoarece prețurile acestor apartamente cresc, în general, în câțiva ani, cu excepția cazului în care condițiile sociale sau de mediu se deteriorează în mod neașteptat.
Dezavantajele unui apartament în bloc nou
Primele probleme la blocurile noi
Chiar dacă locuința este nouă sau construită în ultimii ani, trebuie să te gândești că nimic nu rămâne nou pentru totdeauna. Pot fi probleme și la blocurile noi, odată cu trecerea timpului.
Având în vedere acest lucru, poți lua în considerare următoarele dezavantaje atunci când te decizi să cumperi un apartament nou.
Localizare într-o zonă mai îndepărtată de centrul orașului
Apartamentele noi sunt, în general, construite departe de fluxul principal al vieții orașului, centrul tinzând să fie ocupat cu proprietăți mai vechi. Distanța față de centrul orașului se traduce adesea într-un consum mai mare de timp pentru activitatea profesională, cea a membrilor familiei și pentru petrecerea timpului liber. În cazul în care apartamentul achiziționat se află la mare distanță de centrul orașului, de zona de business și de facilitățile educaționale, naveta pentru cei mari și cei mici va fi o problemă.
Facilități publice reduse
În unele zone, facilitățile publice cum ar fi școlile, spitalele și mijloacele de transport public se pot afla în construcție sau pot să nu fie la fel de accesibile ca în cartierele consolidate cu blocuri mai vechi.
Spații exterioare mai mici
Pe măsură ce sunt mai puține terenuri la dispoziție, unii constructori sunt nevoiți să sacrifice spațiul verde pentru a maximiza spațiul de locuit, ceea ce poate duce la ermetizarea cartierului de locuit și existența unor spații exterioare comune mai mici cu vegetație mai puțină.
Costuri inițiale mai mari
Apartamentele nou construite pot costa mai mult decât apartamentele din blocurile vechi. Avansul de plată la cumpărarea casei poate fi compensat prin costurile mai mici de întreținere ale locuinței în timp. În cazul în care bugetul tău nu îți permite un cost inițial mai mare, atunci te poți gândi să achiziționezi un apartament într-un bloc vechi.
Totuși, mai aproape sau mai departe de centrul orașului este întotdeauna mai bine să ai ceva nou al tău și să fii primul proprietar și utilizator al unui apartament modern. De asemenea, mulți oameni consideră că perspectiva de a trăi într-un mediu mai puțin poluat și într-o comunitate nouă este una foarte atractivă.
Apartament în bloc vechi. Avantaje și dezavantaje
Avantajele unui apartament în bloc vechi
Există un ecosistem cultural și social bine format în jurul cartierelor de blocuri vechi. De obicei, în apropiere se află deja facilități publice funcționale de mult timp, precum piețe și centre comerciale, școli, grădinițe, săli de sport și spital. Oamenii care locuiesc în zonă vor împărtăși cu siguranță experiențele lor, fiind foarte probabil constituiți în mici comunități. S-ar putea să existe chiar și o stație de metrou în apropiere. Există mai mulți factori de proximitate care pot da valoare unor apartamente aflate în blocuri vechi.
Comunitate stabilă
Apartamentele din blocurile mai vechi tind să fie situate mai aproape de centrul orașului și în comunități mai puternice, ceea ce le face mai puțin susceptibile de a suferi schimbări dramatice de amenajare a teritoriului cartierului.
Cost mai mic
Apartamentele din blocurile vechi costă încă semnificativ mai puțin decât cele din blocurile noi.
Spațiu comun cu vegetație matură
Spațiul comun din cartierele vechi poate fi deja populat cu vegetație care a avut timp să se maturizeze și care conferă un aspect plăcut locului.
Arhitectură
Dacă ne gândim la blocurile din perioada interbelică, măiestria și atenția la detalii care au intrat în construirea acestor structuri pot fi greu de găsit la locuințele moderne, așa că, dacă un stil anume de arhitectură face parte din lista ta de priorități, un apartament într-un imobil mai vechi ar putea fi o alegere bună.
Istoric lung de achiziții
Așadar, ce se întâmplă în blocurile vechi? Deși trecutul nu garantează viitorul, cunoașterea unui istoric de achiziții în cazul unui apartament dintr-un bloc interbelic, mai ales, poate indica dacă locuința pe care o achiziționezi poate fi o investiție atractivă pe termen lung.
Dezavantajele unui apartament în bloc vechi
Dacă te gândești că un apartament într-un bloc vechi ar putea fi o alegere bună, asigură-te că iei în considerare următoarele dezavantaje.
Costuri de întreținere
Apartamentele din blocurile vechi sunt realizate din materiale care pot prezenta un grad înalt de uzură, astfel încât este foarte probabil ca acestea să aibă nevoie de reparații frecvente. De la instalații sanitare defecte la instalații electrice vechi, vei avea tot timpul ceva de înlocuit, iar aceste proiecte nu costă puțin. De asemenea, nu uita că apartamentul va trebui renovat și asta înseamnă că ai de făcut o investiție serioasă.
Sistem de compartimentare învechit
Societatea modernă supradimensionează totul. Acest lucru înseamnă că apartamentele moderne vor beneficia adesea de spații mai mari, deschise, în timp ce apartamentele mai vechi dispun de spații mai mici, separate, bucătării și băi neîncăpătoare. În apartamentele din blocurile vechi te poți aștepta să găsești spații de depozitare mai mici și mai puțin spațiu pentru aparatura casnică.
Înălțimea tavanului apartamentului
Chiar și înălțimea multor apartamente de la blocurile vechi poate constitui o problemă, deoarece pot fi prea joase și de aceea pot crea foarte multe probleme de spațiu și de ventilație.
Costuri mai mari cu utilitățile
Locuințele mai noi beneficiază de spații bine izolate termic și centrale proprii. Același lucru nu se poate spune și despre apartamentele din blocuri vechi în care proprietarii au cheltuieli considerabil mai mari cu electricitatea și încălzirea.
Mai puține reglementări de siguranță
Standardele de construcție s-au schimbat de-a lungul timpului, ceea ce înseamnă că locuințele mai vechi pot prezenta unele probleme de rezistență la dezastre naturale, de siguranță electrică și de alimentare cu apă curentă și căldură. De asemenea, pot avea frecvent probleme de funcționare a ascensorului și de erodare a plăcilor de pe acoperiș.
În ciuda progreselor înregistrate în construcția de blocuri în ultimele decenii, unele persoane achiziționează locuințele din blocurile vechi interbelice sau din deceniile următoare, fie pentru că sunt situate în zone centrale ale orașului, fie pentru că dispun de un buget mai modest.
A decide ce apartament este potrivit pentru tine și familia ta este un proces lung, care depinde de mai mulți factori, cum ar fi bugetul avut la dispoziție, preocupările pentru mediu, stilul de muncă și de viață, preferințele personale în materie de locuire și socializare. Important este să știi ceea ce îți dorești de la un apartament, iar vârsta proprietății este o variabilă de luat în considerare. Vechimea apartamentului este un factor important, deoarece există câteva diferențe mari între locuințele vechi și cele noi atunci când vine vorba de confort, spațiu, facilități, costuri, siguranță și întreținerea acestora.
Sursa foto: pixabay.com, pexels.com.