Ce este antecontractul de vânzare-cumpărare
Te-ai hotărât să îți cumperi o locuință și toate informațiile pe care le găsești despre acest proces te copleșesc? Nu trebuie să îți faci griji! Te vom ghida de-a lungul acestui proces și vom începe cu unul dintre cele mai importante aspecte: încheierea unui antecontract de vânzare-cumpărare al imobilului pe care vrei să-l achiziționezi.
Acesta este o promisiune legală că vei putea achiziționa imobilul dorit la prețul pe care l-ai aflat în momentul vizionării. De asemenea, în cazul în care cumperi prin intermediul unui credit bancar, este de mare ajutor, mai ales că banca îți va solicita în mod expres acest document indispensabil.
Ce este antecontractul de vânzare-cumpărare
Antecontractul de vânzare-cumpărare poate fi definit drept o promisiune legală prin care o persoană se obligă să vândă un bun din patrimoniul personal, iar o altă persoană își asumă responsabilitatea de a-l cumpăra în condițiile stabilite de comun acord.
O astfel de promisiune de vânzare poate fi încheiată la notar sau în anumite cazuri speciale, atent selecționate, prin semnătură privată. Persoanele care încheie un antecontract de vânzare cumpărare se numesc promitent cumpărător și promitent vânzător.
Obiectul unui antecontract de vânzare cumpărare nu îl reprezintă bunul în sine, ci obligația de a încheia un contract ulterior, respectiv contractul de vânzare-cumpărare al acelui bun. Este important de menționat că un astfel de contract poate înceta prin acordul ambelor părți sau prin reziliere, când una dintre părți nu a respectat clauzele. Când vorbim despre un caz de nerespectare a clauzelor, se va restitui avansul și se vor plăti penalități.
Când se încheie un antecontract vânzare-cumpărare
O astfel de promisiune bilaterală de vânzare-cumpărare este utilă în principal în următoarele situații:
la vânzarea unui teren;
la vânzarea unei case;
la vânzarea unui apartament;
la vânzarea unei garsoniere;
la vânzarea unui spațiu comercial și așa mai departe.
Practic, se poate încheia la vânzarea oricărui bun imobil.
👉 Citește mai multe despre mutarea intr-un apartament nou și ce sfaturi poți pune în practică, astfel încât tot procesul să fie mai ușor și mai eficient.
Tipuri de antecontract de vânzare-cumpărare și părțile implicate în promisiunea de vânzare
Câte tipuri de antecontract de vânzare-cumpărare există? Este bine să știi că un astfel de precontract poate fi unilateral sau bilateral.
În cazul unui antecontract de vânzare cumpărare unilateral, doar una dintre părți trebuie să respecte drepturile și obligațiile contractului. Când ne referim la un antecontract de vânzare cumpărare bilateral, ambele părți au aceleași drepturi și obligații în vederea vânzării-cumpărării imobilului în cauză.
Avantajele întocmirii unui precontract de vânzare-cumpărare
Întocmirea unui precontract de vânzare-cumpărare are numeroase avantaje pentru ambele părți implicate. În cele ce urmează, vom prezenta trei dintre cele mai importante avantaje.
Stabilirea condițiilor contractului de vânzare-cumpărare
Așa cum am menționat deja, întocmirea unui antecontract vânzare cumpărare model este o garanție că fiecare parte implicată își va respecta obligațiile și că se va ajunge la pasul final, adică semnarea contractului de vânzare-cumpărare.
Bineînțeles, semnarea unui astfel de model antecontract nu este obligatorie, însă va aduce siguranță celor implicați. Antecontractul stabilește, printre altele, valoarea avansului și prețul bunului imobil.
Achitarea unui avans pentru un precontract de vânzare cumpărare
În cazul în care se dorește, se poate stabili achitarea unui avans, care va fi folosit pentru vânzarea cumpărarea casei sau altui bun imobil. Suma de bani ce reprezintă avansul va fi stabilită de comun acord, în funcție de valoarea imobilului.
De asemenea, avansul reprezintă și o dovadă clară că promitentul cumpărător își dorește bunul, chiar dacă între timp poate interveni ceva care să întârzie semnarea contractului de vânzare cumpărare teren, locuință sau spațiu comercial.
Cât se dă avans la antecontract? În cazul unui avans pentru apartament sau pentru orice alt bun imobil, pe care cumpărătorul îl va achita la semnarea antecontractului, este bine să știi că nu există o sumă sau un procent impus de lege. Astfel, acest aspect rămâne la latitudinea celor două părți implicate: vânzător și cumpărător. Avansul se va plăti în momentul semnării unui antecontract vânzare cumpărare apartament sau alt bun imobil.
În cele mai multe dintre cazuri, se întâlnesc următoarele situații legate de avans:
avans între 3 și 10% din prețul de tranzacționare pentru imobilele situate în zone relativ accesibile, unde oferta este una diversificată, astfel că avansul nu depășește 10%;
avans între 15 și 30% din prețul de tranzacționare pentru imobilele situate în zone exclusiviste, unde cererea este mare și oferta limitată, astfel încât ambele părți să se asigure că totul va fi în regulă și că nu va fi o situație de țeapă antecontract.
În ceea ce privește restituirea avansului antecontractului de vânzare cumpărare sau recuperarea avansului antecontractului, este bine să știi că îl poți recupera numai dacă este stipulată o clauză în acest sens.
Astfel, este bine să se stabilească și în ce condiții se poate face anularea antecontractului de vânzare cumpărare imobil, pentru a te asigura că în cazul nerespectării promisiunii de vânzare-cumpărare, nu vei rămâne în pagubă.
Pentru a evita astfel de situații, este important să semnezi antecontractul la un notar sau, și mai bine, acesta să fie redactat sau măcar verificat și confirmat de către un avocat, care îți poate indica anumite anomalii în antecontractul de vânzare-cumpărare al unui bun imobil.
Înscrierea în cartea funciară
Odată cu semnarea unui antecontract vânzare cumpărare pentru bunul imobil în cauză, acesta va putea fi înscris în cartea funciară. Cum se face acest lucru? Să spunem că ai găsit un bun pe care îl dorești în mod expres, însă nu ai toată suma necesară sau sunt alte piedici pentru finalizarea procesului de vânzare cumpărare. Pentru a nu pierde acel bun imobil, vei putea merge împreună cu promitentul vânzător pentru a înregistra imobilul în cartea funciară, cu mențiunea că va fi pentru preferință la vânzare.
Acest lucru te va asigura că promitentul vânzător nu își va încălca obligația și nu va vinde imobilul altcuiva. Notarul poate verifica în orice moment starea imobilului în cartea funciară și va vedea că există deja un alt antecontract.
Așadar, marele avantaj al înscrierii imobilului în cartea funciară în vederea vânzării este scăderea riscului că vânzătorul să nu își respecte obligațiile și să vândă altcuiva. Practic, aici se observă principalul avantaj al unei astfel de promisiuni legale, care în urmă cu câțiva ani era doar verbală sau scrisă pe hârtie, dar nu într-o formă acceptată de lege, care făcea recuperarea avansului imposibilă.
Acte necesare antecontract vânzare-cumpărare teren sau alt imobil
Dacă nu știi ce acte necesare antecontractului de vânzare-cumpărare trebuie să aduni, îți vom prezenta în cele ce urmează tot ce trebuie să știi despre acest aspect. Dacă ești cumpărător, vei avea nevoie doar de actul de identitate sau de o procură notarială, dacă te va reprezenta o altă persoană.
Dacă ești vânzător, ai nevoie de următoarele acte pentru a încheia un antecontract vânzare cumpărare:
act de identitate sau procură notarială, dacă te reprezintă o altă persoană;
actele ce atestă proprietatea imobilului;
certificat fiscal valabil;
documentație cadastrală, după caz.
În ceea ce privește taxele notariale pentru antecontract, este important să știi că diferă de la un birou notarial la altul, dar și în funcție de valoarea avansului, mai exact, taxele vor reprezenta 1% din avans, plus TVA, iar totalul nu trebuie să fie mai mic de 150 lei plus TVA.
Aspecte cărora să le acorzi importanță când semnezi un model antecontract vânzare cumpărare
A sosit momentul mult așteptat, în care vei semna un antecontract de vânzare cumpărare imobil? În cazul acesta, știm că te entuziasmează promisiunea de vânzare cumpărare, însă este bine să ții cont de mai multe aspecte în momentul în care semnezi:
asigură-te că toate datele de identificare ale tale și a celeilalte părți implicate sunt completate corect;
citește clauzele, chiar și cele trecut în paranteză, pentru a te asigura că nu există ceva care să afecteze semnarea contractului final de vânzare cumpărare apartament sau pentru imobilul vizat;
atenție la antecontract, la clauza ce vizează restituirea avansului, în cazul în care nu se va semna contractul final, deoarece este important să știi ce trebuie să faci pentru a-ți recupera banii;
nu în ultimul rând, verifică aceste informații: termenul predării imobilului, starea imobilului la momentul predării acestuia, data la care se va încheia contractul de vânzare-cumpărare al apartamentului sau bunului imobil, perioada de grație și alte condiții ce merită analizate.
Cât este valabil un antecontract de vânzare-cumpărare a unui imobil
Cât este valabil un antecontract de vânzare-cumpărare? Răspunsul la această întrebare este unul simplu, de regulă. Valabilitatea unui contract de promisiune este stabilită de comun acord, de către părțile implicate.
În general, cei mai mulți oameni preferă să încheie un antecontract de vânzare-cumpărare imobil pe o perioadă de o lună, mai ales dacă este o tranzacție ce se va realiza prin credit ipotecar. Aceasta este în medie termenul de acordare a creditului.
În cazul unei achiziții prin programul Noua Casă, termenul de valabilitate pentru un precontract vânzare cumpărare apartament sau casă este cam de 3 luni de zile, întrucât procesul de acordare a creditului este mai anevoios.
Lucrurile sunt mai simple dacă apartamentul va fi plătit cash. În cazul unui precontract vânzare cumpărare teren sau casă plătite cu banii jos, antecontractul va fi valabil cât stabilesc ambele părți.
Ce se întâmplă dacă expiră antecontractul? Dacă din anumite motive urmează să expire precontractul de vânzare cumpărare casă, apartament, teren sau spațiu comercial, se poate semna un act adițional care să-l prelungească.
👉 Descoperă o Garsoniera de vanzare in One High District! Este situată în zona Floreasca - Barbu Văcărescu, iar întreaga dezvoltare rezidențială se bucură de un teren de aproape 25000 mp, din care mai bine de 30% sunt reprezentați de spații verzi, astfel încât să îmbini stilul de viață modern cu liniștea oferită de natură.
Dacă ești în căutarea unui apartament, alege unul din oferta One
Alegerea apartamentului perfect poate fi un proces de durată, mai ales dacă vrei să nu faci vreun compromis. Din fericire, dacă vrei să faci o investiție foarte bună, este bine să știi că poți alege un apartament din oferta One, în care te poți muta imediat. În funcție de nevoile tale, poți achiziționa apartamentul pentru a te muta în acesta sau pentru a-l închiria până când vei avea nevoie de el.
Dezvoltările rezidențiale din portofoliul One sunt sustenabile și înglobează tehnologii de ultimă generație. De asemenea, este încurajat conceptul de comunitate, astfel că nu doar vei locui, ci vei trăi într-o locuință și într-o dezvoltare rezidențială care îți va aduce numai bucurii.
Din fericire, ai la dispoziție numeroase apartamente dintre care poți alege, în diverse zone ale orașului. Astfel, așa cum am menționat deja, nu va trebui să faci vreun compromis și vei putea să locuiești chiar foarte aproape de zona în care lucrezi.
Dacă ai deja copil, trebuie să știi că dezvoltările rezidențiale sunt situate în zone foarte bune, cu grădinițe, școli generale și licee la mică distanță. Toate apartamentele sunt moderne, au design contemporan, sunt construite cu materiale de calitate, cu finisaje de excepție, astfel că nu vei putea reproșa nimic, nici pe moment, dar nici în timp.
Este bine să știi că poți alege apartamentul ideal pentru tine în una dintre următoarele dezvoltări rezidențiale:
One Charles de Gaulle;
One Timpuri Noi și altele, pe care le poți vedea în oferta Skia Real Estate.
👉 Te afli în proces de căutare și achizitionare al unui apartament? În cazul acesta, Skia Real Estate poate fi partenerul tău de încredere. De ce? Deoarece Skia Real Estate se implică în fiecare etapă a dezvoltărilor rezidențiale, comerciale sau de birouri din portofoliul One United Properties. Astfel, marele avantaj al parteneriatului cu Skia este faptul că vei beneficia de consultanță din partea profesioniștilor care îți pot recomanda apartamentul potrivit ție.
Așadar, dacă îți dorești un apartament, acum știi tot ceea ce este necesar despre antecontractul de vânzare-cumpărare și cum să te asiguri că totul va fi în regulă în ceea ce privește tranzacția.
Sursa foto: Skia.ro, Shutterstock.