6 tendințe pentru piața imobiliară în anul 2022
Piața imobiliară este în continuă mișcare deoarece nici cererea și nici oferta nu rămân niciodată la fel. Astfel, pot exista perioade fluctuante care să sporească gradul de confuzie a cumpărătorilor. Cu toate acestea, având în vedere istoricul randamentelor investițiilor imobiliare, acestea sunt considerate a fi printre cele mai profitabile și stabile. Descoperă în continuarea acestui articol câteva previziuni pentru piața imobiliară românească din 2022.
Factori care influențează piața imobiliară în 2022
Ca oricare altă piață, și cea imobiliară poate avea perioade fluctuante, influențate de câțiva factori externi. Iată-i pe cei mai importanți:
Războiul din Ucraina. Situația actuală provoacă dezvoltatorii de noi ansambluri de locuințe să găsească alternative și soluții eficiente pentru continuarea proiectelor imobiliare și pentru menținerea calității construcțiilor.
Inflația. Creșterea de prețuri la materii prime și materiale influențează direct piața construcțiilor care, la rândul ei, are efecte asupra pieței imobiliare. Chiar dacă în prezent inflatia si-a temperat modest cresterea, mediul economic continuă să rămână fluctuant, lucru care influențează și pieța imobiliară.
Anii pandemici. Anii de pandemie în care românii au fost nevoiți să petreacă mult timp acasă au dus la o modificare în ceea ce privește preferințele cumpărătorilor, favorizând zonele rezidențiale liniștite, într-un mediu verde, cu densitate demografică scăzută. Totodată, cele mai căutate locuințe tind să fie apartamentele open space sau cele cu 2 sau 3 camere, care îți permit să ai și un spațiu office dedicat, în condițiile în care tot mai mulți cumpărători își doresc să continue să lucreze de acasă, cel puțin ocazional.
👉 Descoperă apartamentele din complexul rezidențial One Verdi Park! Acest complex rezidential de lux remodelează piața imobiliară din București prin tehnologiile utilizate și prin priveliștile sale spectaculoase.
Previziuni pentru piața imobiliară în 2022
Iată care sunt tendințele care caracterizează piața imobiliară în 2022.
1. Cresc progresiv dobânzile la creditele ipotecare
În timp ce producția de bunuri și servicii, adică oferta, a rămas aceeași sau chiar s-a restrâns în anumite arii, cererea de consum este din ce în ce mai mare, motiv care promovează inflația. Astfel, pentru a tempera inflația care a trecut de 10%, BNR a crescut dobânda cheie, dobânda de politică monetară.
Când dobânda cheie crește, înseamnă că băncile se împrumută mai scump de la BNR, lucru care duce la creșterea indicilor interbancari, în funcție de care se calculează ratele românilor, ROBOR și IRCC.
Creșterea ratelor îi afectează în primul rând pe cei care au deja credite obținute, dar îi afectează și pe cei care plănuiau să își achiziționeze o locuință cu ajutorul unui împrumut. În acest context al creșterii ratelor bancare, scade accesibilitatea achiziționării locuințelor prin credit.
2. Se conturează tendința locuirii cu chirie
Creșterea inflației și a ratei dobânzilor influențează comportamentul consumatorilor, care se schimbă în funcție de nevoile actualizate ale oamenilor. În ceea ce privește domeniul imobiliar, în prezent asistăm la conturarea tot mai accentuată a trendului de a locui cu chirie.
Astfel, sub influența acestor factori, dar și a pandemiei, tot mai mulți chiriași caută locuințe liniștite, situate în zone rezidențiale ale orașului care beneficiază de acces facil la diverse puncte de interes precum: supermarket-uri, farmacii, magazine, mall-uri sau locuri pentru recreere.
3. Proprietarii nu mai vând proprietățile pe care le dețin deja și le transformă în investiție imobiliară
Tendința locuirii cu chirie este văzută de către investitori ca o oportunitate de a genera venituri constate și sigure cu ajutorul unei investiții imobiliare. Astfel, cei mai mulți investitori cu experiență se orientează spre achiziția unui apartament cu scop de investiție, pentru a-l închiria pe termen lung.
Cu toate acestea, se poate obține un randament eficient și în cazul închirierii în regim hotelier. Atunci când apartamentul achiziționat se află într-o zonă strategică a orașului și este compartimentat inteligent, cu siguranță chiriașii nu vor întârzia să apară.
4. Cresc prețurile pentru locuințele care au termen de finalizare în următorii 2 ani
Creșterea prețurilor pentru locuințele cu termen de finalizare peste 2 ani are următoarele cauze principale:
creșterea prețurilor la materii prime și materiale;
războiul din Ucraina.
În timp ce războiul din Ucraina cauzează întârzieri în livrarea diferitelor materiale necesare în construcții, inflația a condus la creșterea prețurilor, îngreunând și mai mult înaintarea construcțiilor noi. Din acest motiv, dezvoltatorii imobiliari se află în situația de a majora prețurile apartamentelor cu termen de finalizare în următorii 2 ani.
5. Crește interesul investitorilor pentru imobiliare
În contextul în care mulți oameni se orientează spre chirii, acest trend se conturează ca o oportunitate pentru investitori. Astfel, persoanele care au suficient capital pentru achiziția unui apartament sau mai multe hotărăsc să investească în proiecte imobiliare deoarece, de-a lungul timpului, acest tip de investiții s-au dovedit a fi printre cele mai sigure, chiar și în contexte economice instabile.
Totodată, investițiile în imobiliare te ajută și să îți protejezi capitalul de inflația record și să obții un randament confortabil din investiția realizată.
👉 Descoperă One United Properties, principalul investitor și dezvoltator imobiliar de proiecte sustenabile, rezidențiale, de birouri și mixte, de ultimă generație din București!
6. Construcțiile noi sunt preferate celor vechi
Orice investitor cu experiență analizează cu atenție anul construcției unui imobil, deoarece acesta este un factor major care poate influența randamentul investiției. Având în vedere că abia în 1978 a fost schimbat codul de proiectare antiseismic în România, investitorii tind să evite achiziționarea de apartamente în blocuri afectate de cutremurul din 1977.
În prezent, construcțiile vechi, chiar și cele construite între 1978-2000 sunt evitate de către investitori, deoarece există riscul de a fi nevoiți în viitorul apropiat să suporte diverse reparații care scad randamentul investiției.
Investitorii cu experiență se orientează spre achiziția de apartamente din construcții noi, chiar dacă prețurile sunt ușor mai mari decât în cazul celor vechi, din mai multe motive:
cele mai multe construcții noi sunt ansambluri rezidențiale care corespund preferințelor chiriașilor după anii pandemici;
materialele folosite sunt de calitate;
construcțiile sunt sustenabile, prietenoase cu mediul și durabile;
un număr mare de apartamente noi sunt de tip open space, lucru care contribuie la găsirea rapidă a chiriașilor.
👉 Descoperă noi apartamente in One Cotroceni Park, potrivite pentru a fi achiziționate cu scop de investiție. Situate într-o zonă strategică a Bucureștiului, beneficiază de acces extrem de facil la toate mijloacele de transport și se află în apropierea celor mai importante puncte de interes din oraș!
Investițiile în domeniul imobiliar reprezintă o variantă profitabilă de plasare a capitalului, oferind un randament superior dobânzilor bancare și un risc mai mic decât investițiile pe burse. Pentru sectorul rezidențial, randamentele pornesc de la 5-6% și pot ajunge la 8-9% atunci când investești responsabil.
Sursă foto: freepik.com,